Hunsingosluis
Zoutkamp
Tot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Tot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer. Er was destijds veel tegenstand in Zoutkamp omdat vissers hun brood verdienden met vis en garnalen uit de Lauwerszee. De Hunsingosluis is nu een rijksmonument en is gebouwd in 1859. De Hunsingosluis is voltooid als afronding van de aanleg van het nieuw gegraven Hunsingokanaal. Het was een lang verwacht afwateringskanaal dat de afwatering van het achterland van Zoutkamp moest verbeteren. De aanleg werd mogelijk door de oprichting van het waterschap Hunsingo in 1852, waar de zijlvesten het Houwerzijlvest en het Schouwerzijlvest deel van gingen uitmaken. Door de nieuwe vaarverbinding verbeterde de economische positie dankzij de betere toegang voor het scheepvaartverkeer. In de volksmond wordt de sluis ook wel Hofmanssluis genoemd, naar sluismeester Hofman die daar vele jaren sluismeester was.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Lange Hoofd
Lange HoofdAan de overkant van de brug achter de dijk ligt het Lange Hoofd, de buitenhaven. De vissersboten moesten door de afsluiting van het Reitdiep in 1877 een nieuwe plek krijgen. Er werden twee havenhoofden neergezet. Aan het lange hoofd kon de vloot liggen.
Zoutkamp -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Geologisch Monument Bouwepet
Geologisch Monument BouwepetGeologisch monument gemaakt van zwerfkeien uit de IJstijd.
Mûnein -
Bezoekerscentrum Aerden Plaats
Bezoekerscentrum Aerden PlaatsBezoek de Aerden Plaats en laat je verrassen! Maak kennis met de cultuurhistorie en de hedendaagse kunst van het Bildt!
Oudebildtzijl -
It Lytse Slot
It Lytse SlotBaron Hector Livius van Heemstra liet voor zijn moeder een klein slot bouwen, naast zijn eigen landgoed Fogelsanghstate.
Veenklooster -
Molen De Hoop Dokkum
Molen De Hoop DokkumDe Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Fraaise Sluus
Fraaise SluusDe derde sluis in dit rijtje, de Friese Sluis, in de volksmond Fraaise Sluus genoemd. Dit is een uitwateringssluis die het water uit Friesland via de Lauwers afvoert naar het Lauwersmeer en de Waddenzee.
Zoutkamp -
Binnenhaven Zoutkamp
Binnenhaven ZoutkampDe Binnenhaven, hier lag tot 1969 de vissersvloot van Zoutkamp.
Zoutkamp
In der Nachbarschaft
-
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen(43.0 km)Engwierum -
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1(13.9 km)Lauwersoog -
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2(17.5 km)Zoutkamp