Kruiskerk Burgum
Burgum
De Hervormde kerk van Burgum is in de 13e eeuw door de Reguliere Kanunniken in gebruik genomen als abdijkkerk. De romanogotische parochiekerk hoorde bij het naastgelegen Bergklooster.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
- Popup mit Bild öffnen Kruiskerk Burgum
- Popup mit Bild öffnen Kruiskerk Burgum
- Popup mit Bild öffnen Kruiskerk Burgum
De Hervormde kerk van Burgum is in de 13e eeuw door de Reguliere Kanunniken in gebruik genomen als abdijkkerk. De romanogotische parochiekerk hoorde bij het naastgelegen Bergklooster (ook wel het Barraconvent) .
Het klooster werd in 1581 door de Friese Provinciale Staten in brand gestoken om te voorkomen dat de Spanjaarden het gebouw zouden innemen tijdens de tachtigjarige oorlog.
Van het kerkje bleef de toren van tufsteen behouden, die werd later met baksteen verhoogd, net als een gedeelte van de westmuren. De zijbeuken van de Kruiskerk zijn bij de restauratie in 1958 herbouwd.
De preekstoel van de kerk is versierd met houtsnijwerk en er is een Van Dam orgel aanwezig. Op zondagen worden er kerkdiensten gehouden.
De Kruiskerk ligt direct aan de tweede etappe van pelgrimsroute 'Bonifatius Kloosterpad'.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Sint Petruskerk Jistrum
Sint Petruskerk JistrumHet bijzonder mooie kerkje dateert, gezien de kenmerken van de Romano-gotiek, uit de 13 e eeuw. De preekstoel en de kraak dateren uit de 17 e eeuw. He...
Jistrum -
Agneskerk Earnewâld
Agneskerk EarnewâldDe Agneskerk is een rijksmonument uit 1794 met een omlijste ingangspartij. De klok in de toren is in 1500 gegoten door Geert van Wou. De fraai gesnede...
Earnewâld -
Kerk Kollumerzwaag
Kerk KollumerzwaagDeze dertiende-eeuwse kerk met iets oudere toren is in 1888 van de ondergang gered. ‘Deze kerk (…) verdient in zijn oorspronkelijke karakter hersteld...
Kollumerzwaag -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert -
Sint Annakerk Hantumhuizen
Sint Annakerk HantumhuizenDe bijzondere Sint Annakerk dateert uit eerste helft van de 13e eeuw, een dame op leeftijd! Het is een uniek voorbeeld van de romanogotische bouwstijl in Friesland.
Hantumhuizen
In der Nachbarschaft
-
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1(9.5 km)Burgum -
Feanwâlden-Garyp | Bonifatius Kloosterpad: etappe 2
Feanwâlden-Garyp | Bonifatius Kloosterpad: etappe 2(16.5 km)Feanwâlden -
Burgumermar - Eastermar | Bonifatius Kloosterpad: rondje 7
Burgumermar - Eastermar | Bonifatius Kloosterpad: rondje 7(28.0 km)Burgum -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk(38.3 km)Burgum