Sint Vituskerk Feinsum
Feinsum
Waarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
In het noorden van Friesland struikel je letterlijk over de historische kerkgebouwen, de kerk van Feinsum is ook weer zo'n stoffig juweeltje...
Waarschijnlijk is Feinsum (Finkum in het Nederlands) ontstaan rond een boerderij van het klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd. In de loop der jaren is het gebouw natuurlijk wel een aantal keren uitgebreid en aangepast.
Zo werd de toren in 1515 door De Zwarte Hoop in brand gestoken om de Gelderse soldaten eruit te jagen. Herbouw van de toren gebeurde daarna in oude romaanse stijl. De laatste grote restauratie vond plaats in de 60' er jaren van de vorige eeuw. De prachtig gebeeldhouwde grafzerken zijn in de kerkvloer blijven liggen.
In deze kerk wordt niet meer gepreekt, maar nog wel gezongen door het dorpskoor. Verder vinden er rouw- en trouwdiensten plaats. Ook kan de kerk gehuurd worden voor cursussen, kleine workshops en exposities. Stichting Alde Fryske Tjerken is sinds 1975 eigenaar van de kerk. Een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van verschillende bijeenkomsten in de Sint Vituskerk.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Sint Vituskerk Feinsum
Holdingawei q 519053 LV Feinsum Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Sint-Godeharduskerk Marrum
Sint-Godeharduskerk MarrumMiddenin het terpdorp staat deze aan de heilige Duitse bisschop Godehardus gewijde kerk. De gevels hebben veel interessants te vertellen. Het jongst i...
Marrum -
Rinsma State
Rinsma StateEen voormalige state in Driesum. Het huis is niet toegankelijk, maar het landgoed wel!
Driezum -
Atelierkerk Ginnum
Atelierkerk GinnumDe stokoude 12e eeuwse kerk ligt middenin het dorp op een terprest, die dateert uit de IJzertijd. Vandaag de dag wordt de kerk verhuurd aan beeldende kunstenaars die hier geïnspireerd raken.
Ginnum -
Doarpstsjerke Rottevalle
Doarpstsjerke RottevalleDe voormalige hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof. Binnen in de kerk valt op dat er veel licht in de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk een aangename sfeer.
Rottevalle -
Oudebildtdijk
OudebildtdijkDe historische Oudebildtdijk langs de Friese Waddenkust in Noardwest Fryslân biedt een dijk met een verhaal. Een markante dijk, kenmerkend door zijn typische dijkhuisjes en monumentale boerderijen.
Oudebildtdijk -
Reitdiepsluis
ReitdiepsluisDe Reitdiepsluis met sluismeesterswoning is eveneens een rijksmonument. In 1877 werd het Reitdiep tussen Zoutkamp en de Nittershoek afgesloten met een provinciale dijk met daarin de provinciale sluis.
Zoutkamp -
Hegebeintum
HegebeintumHet landschap langs de Friese kust heeft een bijzonder kenmerk: de terp. Terpen zijn opgeworpen woonheuvels, die bescherming moesten bieden tegen het opkomende zeewater.
Hegebeintum -
Museum 'De Sûkerei' Damwâld
Museum 'De Sûkerei' DamwâldIn openluchtmuseum De Sûkerei staat het wonen en werken rond 1900 centraal. Een cichoreidrogerij, drie woudhuisjes en een poldermolen zijn te bezoeken. Na een rondleiding schenken we graag een kopje (cichorei) koffie met een "sukereike" (koekje). Welkom!
Damwald -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Harsta State
Harsta StateHarsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.
Hegebeintum
In der Nachbarschaft
-
Berlikum - Hallumerhoek | Elfstedenpad: etappe 11
Berlikum - Hallumerhoek | Elfstedenpad: etappe 11(15.7 km)Berlikum -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen