Voormalig Notarishuis
Hurdegaryp
Een van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.
Het oorspronkelijke notarishuis is gebouwd in 1891 in opdracht van notaris mr. Sjouke de Jong. Korte tijd was de knecht W. van der Meer de eerste bewoner.
De tuin, naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp *), is in 1891 aangelegd.
Mr. De Jong heeft zijn notariskantoor in 1926 overgedragen aan mr. Jetze Gorter. Die heeft er tot 1 november 1964 het notariaat in uitgevoerd. Gorter en zijn vrouw Geertje Vermeulen hebben daarna nog tot 1977 het notarishuis bewoond.
Hurdegaryp heeft het veertig jaar zonder eigen notariskantoor moeten stellen. Het dorp was in die periode o.a. aangewezen op het notariskantoor van mr. Wolter Jans Nijenhuis te Gytsjerk. Nijenhuis was een Frieszinning man en adverteerde ook wel in het Fries. "Boargerhûs mei húske en brûs" (Burgerhuis met watercloset en douche), was een tekst die soms in zijn advertenties voorkwam. Zijn notariskantoor was van 1947 tot 1978 gevestigd in het landhuis Poelzicht aan de Rinia van Nautaweg 20. Poelzicht bestond al voor 1700. Op 30 april 1900 opent kandidaat-notaris Hendrik Posthumus van Aldtsjerk een nieuw Poelzicht. Dat werd in 1978 verkocht aan Jelle Bijlsma te Gytsjerk. Hij laat het buitenhuis afbreken om plaats te maken voor een derde Poelzicht: een geheel nieuwe 20ste-eeuwse villa. De tuin werd opnieuw aangelegd en de tot smalle slootjes verworden vijvers weer uitgraven, nu iets groter dan dat ze voorheen waren. Bijlsma verkoopt Poelzicht en vanaf de beginjaren tachtig van de vorige eeuw werd de villa een tiental jaren bewoond door de toenmalige commissaris van de Koningin Hans Wiegel.
Op 1 januari 2004 werd het huidige Hurdegariper notariskantoor van mr. Sibe de Valk aan de Reidroas 8 geopend.
In 1977 heeft Johannes (Jopie) Kooistra uit Damwâld het huis van notaris Gorter gekocht. Tot 1980 is hij eigenaar geweest. Helaas heeft Kooistra, toenmalig directeur van de Kodam B.V., in die tijd enkele grote beuken in de voortuin, naar men zegt zonder vergunning, laten omhakken. Dat zorgde voor nogal wat opschudding in het dorp.
Het huis werd in 1980 verkocht aan de huidige bewoners.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie Voormalig Notarishuis
Rijksstraatweg 439254 DB Hurdegaryp Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Langelaan
LangelaanHet Friese woudenlandschap wordt gekenmerkt door lange smalle percelen, ooit veroverd op het veenmoeras, die worden begrensd door elzensingels. Daartu...
Burgum -
Ooievaarsdorp
OoievaarsdorpOp deze locatie zijn verschillende ooievaarsnesten te vinden. Sinds de jaren 80 zijn hier ooievaars geherintroduceerd en is de populatie vergroot. Daa...
Earnewâld -
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
Sigerswald -
Koopmansbosje
KoopmansbosjeEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Voormalig klooster Tribus Montibus
Voormalig klooster Tribus MontibusNet over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Trimunt -
Kollum (Kollum)
Kollum (Kollum)Kollum is een vlecke, ofwel een dorp met kleinstedelijk karakter, gelegen in het noordoosten van Friesland.
Kollum -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Sneek (Snits)
Sneek (Snits)Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.
Sneek -
Bij de hoge houten trap over de zeedijk
Bij de hoge houten trap over de zeedijkDeze dijk is een primaire zee-kering. Daarom is de dijk ook zo hoog. De zeehaven ligt in buitendijks gebied, bij stormtij loopt de kade onder. De binnenkant wordt door de dijk beschermd.
Lauwersoog -
Oostmahorn (De Skâns)
Oostmahorn (De Skâns)Oostmahorn is pas sinds 2006 een dorp. Daarvoor was het een buurtschap onder Anjum, maar de plaats werd steeds omvangrijker door de komst van een aantal recreatieparken. Het inwoneraantal bleef echter rond de 80 steken.
Oostmahorn
In der Nachbarschaft
-
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie(8.0 km)Hurdegaryp -
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar(46.4 km)Feanwâlden -
Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute
Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute(16.9 km)Leeuwarden -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a(21.4 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden(12.7 km)Tytsjerk