Erholungs- und Ferienpark Schreiershoek
Oostrum
Der Ferienpark de Schreiershoek liegt am Rande von Dokkum. Der kleine Park bietet mehrere Ferienhäuser, kleine Häuser und Baumhäuser. Der Park befindet sich am Dockumer Grootdiep.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Ferienpark de Schreiershoek ist ein Ferienpark am Rande der historischen Stadt Dokkum, gelegen am Dockumer Grootdiep. Der kleine Park besteht aus mehreren freistehenden Ferienhäusern, alle mit eigenem Garten. Außerdem können Sie ein Boot oder eine (elektrische) Schaluppe mieten und/oder im Restaurant Het Paviljoen ein leckeres Mittagessen, Getränke oder Abendessen genießen.
In Zusammenarbeit mit dem Museum Dokkum werden Rundfahrten durch das schöne Dokkum organisiert, aber auch für Stadtrundgänge, Besuche des Museums oder der Bonifatiuskapelle, Wander- und Fahrradtouren oder eine Fahrt mit dem Dokkumer Lokaeltsje können Sie sich an uns wenden.
Restaurant Schreiershoek
Der Erholungs- und Ferienpark bietet ein gastronomisches Erlebnis in seinem Restaurant. Genießen Sie köstliche Gerichte mit lokalen Aromen, serviert in einer gemütlichen und einladenden Atmosphäre. Entdecken Sie kulinarische Köstlichkeiten, während Sie von der natürlichen Schönheit des Parks umgeben sind.
- Jeden montag von 10:00 bis 18:00
- Jeden dienstag von 10:00 bis 18:00
- Jeden mittwoch von 10:00 bis 18:00
- Jeden donnerstag von 10:00 bis 18:00
- Jeden freitag von 10:00 bis 18:00
- Jeden samstag von 10:00 bis 18:00
- Jeden sonntag von 11:00 bis 18:00
Preise
- Bovenstaande prijzen zijn van de vakantiehuizen. Voor specifieke prijzen ook voor de villa's verwijs ik je graag naar de website.
- Bezahloptionen: Bar, PIN, Kreditkarte, Online
- Am/nahe zum NaturgewässerJa
- Außerhalb des ZentrumsJa
- Entfernung zum Dorf-/Stadtkern: 1 km
- Am FlussJa
- Entfernung zum Bahnhof: 30 km
- Entfernung zum Fluss/See: km
- Entfernung zur Autobahn: 1 km
- Entfernung zum öffentlichen Schwimmbad: 3 km
- Entfernung zum öffentlichen Nahverkehr: 1 km
- Ruhig gelegenJa
- Hinweise Parkplatz: Er is gratis parkeergelegenheid. Gasten voor de villa's en vakantiehuizen hebben een eigen parkeerplaats.
- Haustiere: Haustiere sind an der Leine zu führen
- Essgelegenheit: Ja
- Essgelegenheit: Ja
- Art der Essgelegenheit: Restaurant
- Spezialitäten-Küche: Tapas
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Hier finden Sie Erholungs- und Ferienpark Schreiershoek
Tichelwei 32P9125 EB Oostrum Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden
Nationaal Landschap Noardlike Fryske WâldenNoordoost Friesland -
Fusillade aan de Woudweg
Fusillade aan de Woudweg
De fusillade in Dokkum is de grootste fusillade geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Een bloedig dieptepunt in de steeds hardere strijd tussen de Duitse bezetter en het verzet.
Het gaat om een wraakactie: drie dagen eerder overvalt het verzet bij het dorp De Valom een auto van de Sicherheitsdienst (SD) met daarin een belangrijke gevangene, in de hoop deze te bevrijden. Bij het vuurgevecht dat ontstaat komen een Duitse SD-er en zijn Belgische chauffeur om het leven.
Artur Albrecht, SD-chef in Friesland, is furieus en wil volgens een getuige Dokkum 'van de kaart van Nederland laten verdwijnen'. Zijn meerderen van de SD-Dienststelle in Groningen geven hem hier echter geen toestemming voor. In plaats daarvan worden twintig gevangenen uit gevangenissen in Friesland en Groningen gehaald en meegenomen naar een weiland aan de Woudweg in Dokkum.
De burgemeester van de stad is zelfs van huis gehaald om toe te kijken. De mannen moeten op een rij gaan liggen in de sneeuw. In groepjes van vijf worden ze naar voren geroepen. Dan klinken er schoten. De lichamen van de slachtoffers moeten een etmaal blijven liggen in de sneeuw, als afschrikwekkend voorbeeld voor de bevolking. De slachtoffers zijn Friezen en Groningers. Sommigen zijn actief in het verzet, anderen zijn Todeskandidaten.
Aan de Woudweg in Dokkum herinnert een monument aan het drama. Jaarlijks is er bij dit monument een kranslegging waarbij leerlingen van scholen in Dokkum worden betrokken.
Verschillende leden van het vuurpeloton worden na de oorlog berecht voor hun betrokkenheid bij de fusillade en krijgen de doodstraf. Zo ook Artur Albrecht. Hij wordt op 21 maart 1952 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Het is het laatste doodvonnis dat in Nederland wordt voltrokken.
Dokkum op de Dam
Enkele jaren later, op 4 mei 1956, onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het monument speelt een centrale rol bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei die ook altijd wordt bijgewoond door het staatshoofd.
In het monument zijn elf urnen opgenomen met daarin ‘in bloed gedrenkte aarde’. Aarde afkomstig van van strijd- en fusilladeplaatsen uit de elf provincies. Later is ook een 12e urn met aarde uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) toegevoegd.
Voor het vullen van de Friese urn is aarde gehaald uit de omgeving van Kornwerderzand, strijdtoneel in de meidagen van 1940. Ook is aarde gehaald van fusilladeplaatsen, waaronder de Woudweg in Dokkum en Dronrijp waar op 11 april 1945, een paar dagen voor de bevrijding nog dertien mensen zijn gefusilleerd.
Dokkum
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Kollumeroord-Dokkum | Kloster Claercamppad: Etappe 3
Kollumeroord-Dokkum | Kloster Claercamppad: Etappe 3(17.4 km)Kollumerpomp -
LF-Wochenendtour Friesische Küste und Lauwerszee
LF-Wochenendtour Friesische Küste und Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad(21.7 km)Eastrum -
Dokkum-Lauwersoog | Liberation route: Etappe 7
Dokkum-Lauwersoog | Liberation route: Etappe 7(29.3 km)Dokkum -
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum