Pavillon MeM
Buitenpost
Genießen Sie Ruhe, Weite und Natur in den Friesischen Wäldern, in einer waldreichen Umgebung, die an verschiedene Rad- und Wanderwege grenzt.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Charakteristisch für die Friesischen Wälder ist die von Hecken geprägte Landschaft, das sogenannte Coulissenland. In der Nähe liegen Städte wie Dokkum, Drachten, Groningen und Leeuwarden. Auch in den Dörfern Surhuisterveen und Kollum lässt es sich wunderbar verweilen.
Möchten Sie die Natur erkunden? Das können Sie direkt von Ihrem Wohnmobilstellplatz aus oder in den nahegelegenen Naturschutzgebieten wie Lauwersoog, Schiermonnikoog, De Alde Feanen und dem Wald von Feankleaster.
Mit dem Wohnmobil
Am Pavillon MeM stehen 3 großzügige Wohnmobilstellplätze zur Verfügung. Stromanschlüsse sind vorhanden, und Sie können kostenloses WLAN sowie den Zugang zum Garten nutzen. Hunde sind herzlich willkommen, solange sie angeleint bleiben, da unsere Enten, Hühner und Gänse frei herumlaufen.
Sanitäranlagen
Im "Hûske von MeM" stehen Ihnen Dusche und Toilette zur Verfügung. (Die Sanitäranlagen sind während der Wintermonate geschlossen.)
- Ruhig gelegenJa
- Im/am WaldJa
- Im/am NaturschutzgebietJa
- In/nahe zu den WandergebietenJa
- Schön gelegenJa
- Außerhalb des ZentrumsJa
- In ländlicher LageJa
- Ausgefallenes GebäudeJa
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Hier finden Sie Pavillon MeM
Paviljoen MeMEgypte 16A
9285WX Buitenpost Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden
Nationaal Landschap Noardlike Fryske WâldenNoordoost Friesland -
Fusillade aan de Woudweg
Fusillade aan de Woudweg
De fusillade in Dokkum is de grootste fusillade geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Een bloedig dieptepunt in de steeds hardere strijd tussen de Duitse bezetter en het verzet.
Het gaat om een wraakactie: drie dagen eerder overvalt het verzet bij het dorp De Valom een auto van de Sicherheitsdienst (SD) met daarin een belangrijke gevangene, in de hoop deze te bevrijden. Bij het vuurgevecht dat ontstaat komen een Duitse SD-er en zijn Belgische chauffeur om het leven.
Artur Albrecht, SD-chef in Friesland, is furieus en wil volgens een getuige Dokkum 'van de kaart van Nederland laten verdwijnen'. Zijn meerderen van de SD-Dienststelle in Groningen geven hem hier echter geen toestemming voor. In plaats daarvan worden twintig gevangenen uit gevangenissen in Friesland en Groningen gehaald en meegenomen naar een weiland aan de Woudweg in Dokkum.
De burgemeester van de stad is zelfs van huis gehaald om toe te kijken. De mannen moeten op een rij gaan liggen in de sneeuw. In groepjes van vijf worden ze naar voren geroepen. Dan klinken er schoten. De lichamen van de slachtoffers moeten een etmaal blijven liggen in de sneeuw, als afschrikwekkend voorbeeld voor de bevolking. De slachtoffers zijn Friezen en Groningers. Sommigen zijn actief in het verzet, anderen zijn Todeskandidaten.
Aan de Woudweg in Dokkum herinnert een monument aan het drama. Jaarlijks is er bij dit monument een kranslegging waarbij leerlingen van scholen in Dokkum worden betrokken.
Verschillende leden van het vuurpeloton worden na de oorlog berecht voor hun betrokkenheid bij de fusillade en krijgen de doodstraf. Zo ook Artur Albrecht. Hij wordt op 21 maart 1952 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Het is het laatste doodvonnis dat in Nederland wordt voltrokken.
Dokkum op de Dam
Enkele jaren later, op 4 mei 1956, onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het monument speelt een centrale rol bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei die ook altijd wordt bijgewoond door het staatshoofd.
In het monument zijn elf urnen opgenomen met daarin ‘in bloed gedrenkte aarde’. Aarde afkomstig van van strijd- en fusilladeplaatsen uit de elf provincies. Later is ook een 12e urn met aarde uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) toegevoegd.
Voor het vullen van de Friese urn is aarde gehaald uit de omgeving van Kornwerderzand, strijdtoneel in de meidagen van 1940. Ook is aarde gehaald van fusilladeplaatsen, waaronder de Woudweg in Dokkum en Dronrijp waar op 11 april 1945, een paar dagen voor de bevrijding nog dertien mensen zijn gefusilleerd.
Dokkum
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad(39.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost(37.1 km)Damwâld -
Buitenpost – Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: Rundwanderweg 6
Buitenpost – Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: Rundwanderweg 6(15.0 km)Buitenpost -
Buitenpost - Twijzel | Rondjes om de kerken
Buitenpost - Twijzel | Rondjes om de kerken(15.9 km)Buitenpost -
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5(17.3 km)Kollum