Johannes de Doperkerk Raard
Raard
Op het terprestant vind je het middeleeuwse kerkje van Raard, ook wel de Johannes de Doperkerk. De zijkant van de woonheuvel is goed zichtbaar als je aan komt rijden.
Take a look
Raard is ook weer zo'n typisch terpdorpje aan de noordkant van de provincie Friesland. De stokoude terp werd al enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling bewoond.
Op het terprestant vind je het middeleeuwse kerkje van Raard, ook wel de Johannes de Doperkerk. De zijkant van de opgeworpen woonheuvel is goed zichtbaar als je aan komt rijden.
Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en heeft een spitse toren uit latere tijden. De dikke, oude muren worden gesteund door steunberen. De kerk was oorspronkelijk eigendom van het machtige klooster Klaarkamp even verderop.
De Stichting Alde Fryske Tsjerken is eigenaar van het kerkje en sinds 2019 wordt de kerk gebruikt door een Leeuwarder kunstenaar. Paul Andringa maakt en exposeert hier zijn schilderwerk. Daartoe is het meeste meubilair uit het kerkje verwijderd. Het houten plafond van de kerk is in blauwe kleuren geschilderd met een gouden streep in het midden: dit symboliseert een kier naar de hemel.
Ook al telt het dorpje Raard maar iets meer dan 200 inwoners, er is ook nog een gereformeerde kerk aanwezig!
Leuk om op een dag eens verschillende van dit soort kleine dorpjes en oude kerkjes te bezoeken.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Here you will find Johannes de Doperkerk Raard
De Buorren 89155 AN Raard Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Dorpskerk Sumar
Dorpskerk SumarDe kerk is een eenvoudig gebouw met ingebouwde westtoren en in 1769 gebouwd als vervanger van een oudere kerk. Het monument heeft zes mooie gebrandsch...
Sumar -
Sint-Martinuskerk Kollum
Sint-Martinuskerk KollumDe grote, aan Martinus gewijde kerk staat op een ruim, grotendeels geruimd kerkhof. De kerk had een vroege twaalfde-eeuwse voorganger, maar daarvan is...
Kollum -
Jacobuskerk Zeerijp
Jacobuskerk ZeerijpDe hervormde kerk in Zeerijp is de laatste Groninger kerk die is gebouwd in de stijl van de romanogotiek. Sinds de bouw in de veertiende eeuw is er maar weinig veranderd aan de kruiskerk.
Zeerijp -
Sint-Nicolaaskerk Blije
Sint-Nicolaaskerk BlijeAan het oostelijke galmgat in de toren kun je het zien: de toren en kerk zelf zijn niet even oud. De toren is meer dan 200 jaar ouder dan het kerkschip. Er is dan ook een duidelijk verschil in stijl: de toren is romaans en de kerk laatgotisch.
Blije -
Sint-Petruskerk Twijzel
Sint-Petruskerk TwijzelDe kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch...
Twijzel -
Nicolaaskerk Koarnjum
Nicolaaskerk KoarnjumDe Nicolaaskerk uit 1873 is ook een bijzondere verschijning met zijn eclectische vormgegeving, ontworpen door architect Foppe Brouwer.
Koarnjum -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Doarpstsjerke Mitselwier
Doarpstsjerke MitselwierIn Mitselwier staat een zaalkerk met een spitse toren uit 1776 die werd gebouwd op de plaats van een middeleeuwse voorganger.
Mitselwier -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert -
Mariakerk Oosterwijtwerd
Mariakerk OosterwijtwerdSamen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.
Oosterwijtwerd
In the neighbourhood
-
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum -
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4(21.3 km)Dokkum -
Hallumerhoek - Dokkum | Elfstedenpad: etappe 12
Hallumerhoek - Dokkum | Elfstedenpad: etappe 12(20.9 km)Hallum