Hotel Restaurant Wad Oars
Anjum
Wad Oars staat voor een aangenaam andere manier van overnachten, eten en beleven.
Take a look
Wad Oars staat voor "noflik", het Friese woord voor aangenaam. Dat begint bij het gevoel dat u net zo welkom bent in ons restaurant voor een kopje koffie en een fijne lunch als voor een verrassend diner. Op ons gezellige terras aan de hoofdstraat wordt u gastvrij door ons personeel ontvangen.
In vijf comfortabele kamers komt u heerlijk tot rust voor één of meerdere dagen tijdens een weekend, midweek of vakantie. Het bijzondere gebouw is beeldbepalend voor ons terpdorp Anjum. Het dateert uit 1870 en is door Anne en Sibbien Dijk volledig gerestaureerd met respect voor authentieke details. Ons intieme restaurant ademt de sfeer van het Wad met een knipoog naar design. De hotelkamers zijn licht en comfortabel ingericht in de unieke sfeer van de omgeving. Kies een virtuele rondleiding voor een sfeerimpressie met aanvullende informatie. Voor het "noflik" gevoel bent u van harte welkom in ons Hotel restaurant Wad Oars in Anjum. Oant sjen! Johannes en Marieke van Assen
- Distance to your location:
Here you will find Hotel Restaurant Wad Oars
De Singel 59133NH Anjum Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Oldeholtpade - Scheltingapolder - kijkheuvel
Oldeholtpade - Scheltingapolder - kijkheuvelOldeholtpade -
Aanval op de haven van Oostmahorn
Aanval op de haven van Oostmahorn
De bevrijding van het noordoostelijke deel van Friesland gaat niet zonder slag of stoot. De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) en Canadese troepen leveren, deels zij aan zij, forse gevechten. Het zijn vooral in paniek vluchtende bezetters die gevechten en schietpartijen veroorzaken en over en weer slachtoffers eisen. Ook om de haven van Oostmahorn wordt flink slag geleverd.
De aandacht van de Canadese troepen richt zich na de bevrijding van Dokkum, Kollum en Dokkumer Nieuwe Zijlen op de haven van Oostmahorn. Het is de verbinding naar het eiland Schiermonnikoog dat onderdeel is van de Duitse verdedigingslinie de Atlantik wall. Deze loopt langs de kusten van Frankrijk tot aan Noorwegen. Op het waddeneiland is tijdens de oorlog een zware Duitse bezetting aanwezig.
Het dorp Oostmahorn wordt op zaterdag 14 april door de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) 'ontzet', nadat de Duitse Grenzschutz (grensbewaking) in stilte is vertrokken naar Schiermonnikoog. Een groep van ruim honderd vluchtende SS-ers en SD-ers en een tiental vrouwen steekt vanuit Groningen ondertussen bij Zoutkamp met drie boten de Lauwerszee over naar het eiland. Een aantal van hen zijn hooggeplaatste SD-ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen. Als de NBS ze vanuit de haven van Oostmahorn voorbij ziet varen wordt er over en weer geschoten.
De Duitse bezetting op Schiermonnikoog wil daarna wraak nemen. Het dorp en de haven van Oostmahorn worden op maandag 16 april vanaf het eiland twee uur lang onder vuur genomen. Een konvooi van drie Nederlandse boten vertrekt richting de haven met het doel om daar te landen. De hulp van het B-Squadron van de Royal Canadian Dragoons (1st Armoured Carrier Regiment) te Dokkum is inmiddels ingeroepen. De aanval wordt ternauwernood afgeslagen, maar twee Canadese militairen van een verkenningsgroep komen om het leven. Rond het dorp wordt een verdedigingslinie van schuttersputten en pantservoertuigen opgetrokken.
Verdere versterking wordt die dag vanuit Leeuwarden opgeroepen, waar de C-compagnie van de North Nova Scotia Highlanders richting de kuststrook worden gestuurd om te patrouilleren naar Duitse landingspogingen. Na een korte maar zware beschieting van de Canadezen als waarschuwing, wordt de volgende dag een bemiddelaar naar het eiland gestuurd. De hoogste SD-er in rang weigert overgave. Ze wachten op ontsnapping met een Schnell boot die hen op 3 mei naar het Duitse waddeneiland Borkum moet brengen. Dat blijkt tevergeefs, maar ondertussen houden ze het eiland bezet, ook na de algehele capitulatie voor heel Nederland op 5 mei.
Het duurt nog tot 11 juni voordat met twee boten, de MS Waddenzee en de MS Brakzand, de laatste bezetters van Schiermonnikoog worden afgevoerd naar de haven van Oostmahorn. Een kolonne van legertrucks volgepakt met krijgsgevangenen, verlaat onder bewaking van de geallieerden de haven. Vandaar gaan ze naar het krijgsgevangenkamp in Beerta (Groningen).
Eanjum
In the neighbourhood
View all routes-
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust(42.0 km)Engwierum -
Anjum - Peasens - Oostmahorn | Bonifatius Kloosterpad: rondje 2
Anjum - Peasens - Oostmahorn | Bonifatius Kloosterpad: rondje 2(14.6 km)Anjum -
Uitwaaien in Anjum en Nationaal Park Lauwersmeer
Uitwaaien in Anjum en Nationaal Park Lauwersmeer(18.8 km)Anjum