Kweldergebied
Ferwert
Vanaf de terpentijd veroverde de mens land op de zee, zoals hier in Noard Fryslân Bûtendyks. Vanaf deze plek zijn de zomerpol- ders te zien, omringd door een zomerdijk, met hekken, sloten, greppels, historische sluizen en ‘dobben’.
Take a look
- Open popup with image Kweldergebied
- Open popup with image Kweldergebied
- Open popup with image Kweldergebied
Vanaf de terpentijd veroverde de mens land op de zee, zoals hier in Noard Fryslân Bûtendyks. Vanaf deze plek zijn de zomerpol- ders te zien, omringd door een zomerdijk, met hekken, sloten, greppels, historische sluizen en ‘dobben’. Zoals de Unemadob- be rechts, een omdijkte drinkplek voor vee waarin regenwater wordt opgevangen. Daarachter liggen de kwelders, waar het zeewater dagelijks twee keer toegang heeft. Bij hoge vloed en storm staat het hele buitendijks gebied onder water tot halver- wege de zeedijk. Het landaanwinnen buitendijks gebeurde door het graven van greppels en opwerpen van akkers. De greppels slibden jaarlijks dicht. Door deze steeds opnieuw te ‘slatten’ werden de akkers steeds hoger. Het gewonnen land kwam in bezit van de binnendijkse landeigenaren. Men gebruikte de slik- sledes om te vissen in deze slikvelden.
In de jaren 30 nam de overheid de landaanwinning over. Aan de rand van de begroeide kwelder kwam een nog steeds bestaande eigendomsgrens tussen boeren en rijk. De overheid zette werk- lozen in om bezinkvelden te maken met rijsdammen er omheen (palen met takkebossen ertussen). Daarbinnen kwam een pa- troon van greppels om het water af te voeren met achterlating van het vruchtbare slib. Dit gebeurde tot de jaren 90. Tegen- woordig worden alleen de dammen nog onderhouden om het huidige kwelderareaal in stand te houden. Zo werd het door de mens aangelegde buitendijks gebied omgevormd tot een belang- rijk natuurgebied met historische waarden.
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Fraaise Sluus
Fraaise SluusDe derde sluis in dit rijtje, de Friese Sluis, in de volksmond Fraaise Sluus genoemd. Dit is een uitwateringssluis die het water uit Friesland via de Lauwers afvoert naar het Lauwersmeer en de Waddenzee.
Zoutkamp -
Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum
Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp HegebeintumHet Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum ligt aan de voet van de hoogste terp van Nederland. Hier kunt u toegangskaarten kopen voor het Archeologisch Steunpunt, de kerk en Harsta State. Daarnaast vindt u hier het Terpcafé en TIP.
Hegebeintum -
Molen Zeldenrust Dokkum
Molen Zeldenrust DokkumZeldenrust is een windmolen uit 1862 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Monument zeemijn
Monument zeemijnOp 10 september 1945 zijn acht mensen omgekomen bij een ongeluk bij het opruimen van een zeemijn. Dit gebeurde buitendijks ter hoogte van de zomerdijk in de buurt van de Hoek van de Band. In 2015 is een monument onthuld.
Lioessens -
Bezoekerscentrum Aerden Plaats
Bezoekerscentrum Aerden PlaatsBezoek de Aerden Plaats en laat je verrassen! Maak kennis met de cultuurhistorie en de hedendaagse kunst van het Bildt!
Oudebildtzijl -
Bonkevaart - finish Elfstedentocht
Bonkevaart - finish ElfstedentochtSinds 1985 is hier de finish van de Elfstedentocht: op de Bonkevaart in Leeuwarden.
Leeuwarden -
Kloosterkapel Sibrandahûs
Kloosterkapel SibrandahûsPrachtig middeleeuws kerkje waarvan wordt beweerd dat het een uithof was van het voormalige klooster Claercamp. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Sibrandahûs -
Sjuxmastate
SjuxmastateAlleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger de Sjuxmastate heeft gestaan.
Waaxens -
Landgoed De Klinze
Landgoed De KlinzeKlinze, het landgoed waar je je nieuwe bed vindt, gewoon heerlijk uit logeren gaat en dwaalt door het prachtige park. En ontdek de verhalen door de kunst en de state!
Aldtsjerk -
Molen De Hoop Dokkum
Molen De Hoop DokkumDe Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum
In the neighbourhood
-
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum -
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1(20.7 km)HolwerdBreeding season: limited accessible -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst(12.5 km)Hegebeintum