Twijzelermieden - Ald Dyk- vogelkijkhut
Kootstertille
De open mieden vormen een optimaal areaal voor een levensvatbare weidevogelpopulatie. Kwetsbare soorten als de grutto en watersnip vinden hier optimale leef- en broedomstandigheden. Om een optimale uitgangssituatie te creëren worden betrekkelijk del...
Take a look
De open mieden vormen een optimaal areaal voor een levensvatbare weidevogelpopulatie. Kwetsbare soorten als de grutto en watersnip vinden hier optimale leef- en broedomstandigheden.
Om een optimale uitgangssituatie te creëren worden betrekkelijk delen van de mieden ontdaan van de voedselrijke zode. Het waterpeil zal met 30 cm omhoog worden gebracht. Het streven is, dat het kwelwater zoveel mogelijk vastgehouden zal worden, waarbij slechts het voedselrijke regenwater zal worden afgevoerd. Hier en daar zal het maaiveld plasdras komen te staan. Het zal zijn opgevallen, dat er ook enige ondiepe poelen zijn gegraven. Deze vormen een ideale foerage- en slaapplaats voor watervogels en steltlopers zoals de grutto.
Bezoektijd
Gehele jaar.
Vanuit dit punt heb je zicht op een plas. Hier komen watervogels zoals eenden, zwanen en de roerdomp door. In het najaar is hier ook de reuzenstern te vinden.
Routebeschrijving
Vertrek vanuit Twijzel
Sla na 25 meter linksaf naar de N355 Optwizel. Na 800 meter slaat u rechtsaf naar De Miedwei. Na zo'n 900 meter komt u aan bij de kijkhut.
Copyright
Deze informatie is afkomstig vanuit © Vogelkijkhut.nl
- Bereikbaar per fiets: Yes
- Bereikbaar per auto: Yes
- Distance to your location:
Here you will find Twijzelermieden - Ald Dyk- vogelkijkhut
Kootstertille Plan your routefrom your location
Locations
View all locations-
Voormalige directeurswoning vlasfabriek Mûnein
Voormalige directeurswoning vlasfabriek MûneinHurdegaryp -
De bevrijding van Leeuwarden
De bevrijding van Leeuwarden
Op 11 april 1945 werd duidelijk dat de Duitse weerstand in het noorden van Nederland beperkt was. De geallieerden grepen op 12 april deze kans om zo snel mogelijk op te rukken naar Friesland. Een van de belangrijkste doelen was het bevrijden van Leeuwarden. Hiervoor was de 9th Canadian Infantry Brigade aangewezen. Maar het zou uiteindelijk anders lopen.
Op 12 april reden de Royal Canadian Dragoons bij Noordwolde Friesland binnen. Zij dienden met hun gepantserde voertuigen verkenningen uit te voeren en zo snel mogelijk de Waddenzee te bereiken. Daarmee werden de Duitse troepen in Friesland en Groningen van elkaar gescheiden.
In de nacht van 14 op 15 april stonden drie Squadrons van de Dragoons bij Suameer. Burgum kon eerder die dag niet meer bereikt worden omdat de brug bij de Burgummerdaam door de Duitsers was opgeblazen.
Intussen was er van alles gaande in het nabijgelegen Leeuwarden. Op 12 april was het vliegveld door de Duitsers opgeblazen. En vanaf 14 april verlieten zij de stad. Leeuwarden zou niet worden verdedigd. Het Burgerweeshuis dat onderdak had geboden aan verschillende Duitse instanties werd in brand gestoken. Een poging om de telefooncentrale op te blazen mislukte door een geniale ingreep van het verzet. Dat verzet ging bovendien in de vroege ochtend van 15 april massaal de straat op om belangrijke punten te bezetten en achtergebleven Duitsers gevangen te nemen.
De Dragoons in Suameer hadden contact met het verzet in Leeuwarden. Door verschillende berichtgeving was het onduidelijk of er nu hard gevochten werd in Leeuwarden of dat de Duitsers de stad volledig hadden verlaten. Doordat de Duitsers belangrijke bruggen op de route van Heerenveen naar Leeuwarden hadden opgeblazen kon de infanterie niet snel bijstand verlenen.
Daarom gingen de Dragoons zelf een kijkje nemen. In eerste instantie werd een patrouille van vier voertuigen over de Groningerstraatweg rond half twaalf de stad in gestuurd. Eén van de Canadezen in die voertuigen tekende het volgende op:
‘As we entered the city, passing through the concrete barrier by the narrow passageway left for normal traffic, we were met by an almost hysterical patrol of Resistance men […] In a few moments the news of our arrival had spread through the city, and we were given a fantastic welcome as we rolled slowly forward into the centre of town.
Een Leeuwarder herinnerde zich:
‘Wij woonden dicht bij de Groningerstraatweg, waar onze bevrijders langs kwamen. Met vele honderden stonden wij daar, allemaal blijde toeschouwers. Ineens schoten twee dames uit de rij naar voren en vlogen de Canadezen om de hals met de volgende woorden: “Och skatten, binne jimme daar eindelijk!
Nadat de patrouille had vastgesteld dat de kust veilig was, volgde het hele C Squadron, een detachement van de Royal Canadian Engineers en Regimental Headquarters van Lieutenant-Colonel Landell. Leeuwarden was bevrijd. Hierna gingen duizenden de straat op. Eén van de Canadezen schreef:
‘We halted, and were immediately surrounded by laughing, yelling mobs of people, bringing flowers to give to us, and cheering every move. The Resistance men were everywhere, doing their best to keep the people within bounds and off the cars, but their efforts were hardly necessary. I never saw a more satisfying gathering in my life.’
Leeuwarden was door onverwachte omstandigheden bevrijd door de Dragoons. In de nacht van 15 op 16 april trok alsnog Canadese infanterie de stad in.
Leeuwarden -
Ameland - Mochdijk / Hagedoornveld - Vogelkijkpunten
Ameland - Mochdijk / Hagedoornveld - VogelkijkpuntenNes
In the neighbourhood
View all routes-
Noordelijke Friese Wouden / Twijzelermieden
Noordelijke Friese Wouden / Twijzelermieden(13.3 km)Twijzel -
Fietsroute van 38,5 kilometer door Achtkarspelen
Fietsroute van 38,5 kilometer door Achtkarspelen(38.5 km)Twijzelerheide -
Twijzelermieden: het geheim van Friesland
Twijzelermieden: het geheim van Friesland(16.0 km)Twijzel -
Twijzelermieden: het geheim van Friesland (ingekorte route)
Twijzelermieden: het geheim van Friesland (ingekorte route)(9.5 km)Twijzel -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Kootstertille - Kollumersweach
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Kootstertille - Kollumersweach(37.3 km)Kootstertille -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost -
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5(17.3 km)Kollum -
Buitenpost - Twijzel | Rondjes om de kerken
Buitenpost - Twijzel | Rondjes om de kerken(15.9 km)Buitenpost





