Voormalig Notarishuis
Hurdegaryp
Een van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.
Take a look
Het oorspronkelijke notarishuis is gebouwd in 1891 in opdracht van notaris mr. Sjouke de Jong. Korte tijd was de knecht W. van der Meer de eerste bewoner.
De tuin, naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp *), is in 1891 aangelegd.
Mr. De Jong heeft zijn notariskantoor in 1926 overgedragen aan mr. Jetze Gorter. Die heeft er tot 1 november 1964 het notariaat in uitgevoerd. Gorter en zijn vrouw Geertje Vermeulen hebben daarna nog tot 1977 het notarishuis bewoond.
Hurdegaryp heeft het veertig jaar zonder eigen notariskantoor moeten stellen. Het dorp was in die periode o.a. aangewezen op het notariskantoor van mr. Wolter Jans Nijenhuis te Gytsjerk. Nijenhuis was een Frieszinning man en adverteerde ook wel in het Fries. "Boargerhûs mei húske en brûs" (Burgerhuis met watercloset en douche), was een tekst die soms in zijn advertenties voorkwam. Zijn notariskantoor was van 1947 tot 1978 gevestigd in het landhuis Poelzicht aan de Rinia van Nautaweg 20. Poelzicht bestond al voor 1700. Op 30 april 1900 opent kandidaat-notaris Hendrik Posthumus van Aldtsjerk een nieuw Poelzicht. Dat werd in 1978 verkocht aan Jelle Bijlsma te Gytsjerk. Hij laat het buitenhuis afbreken om plaats te maken voor een derde Poelzicht: een geheel nieuwe 20ste-eeuwse villa. De tuin werd opnieuw aangelegd en de tot smalle slootjes verworden vijvers weer uitgraven, nu iets groter dan dat ze voorheen waren. Bijlsma verkoopt Poelzicht en vanaf de beginjaren tachtig van de vorige eeuw werd de villa een tiental jaren bewoond door de toenmalige commissaris van de Koningin Hans Wiegel.
Op 1 januari 2004 werd het huidige Hurdegariper notariskantoor van mr. Sibe de Valk aan de Reidroas 8 geopend.
In 1977 heeft Johannes (Jopie) Kooistra uit Damwâld het huis van notaris Gorter gekocht. Tot 1980 is hij eigenaar geweest. Helaas heeft Kooistra, toenmalig directeur van de Kodam B.V., in die tijd enkele grote beuken in de voortuin, naar men zegt zonder vergunning, laten omhakken. Dat zorgde voor nogal wat opschudding in het dorp.
Het huis werd in 1980 verkocht aan de huidige bewoners.
- Distance to your location:
Here you will find Voormalig Notarishuis
Rijksstraatweg 439254 DB Hurdegaryp Plan your route
from your location
Locations
View all locations-
Oldeholtpade - Scheltingapolder - kijkheuvel
Oldeholtpade - Scheltingapolder - kijkheuvelOldeholtpade -
Aanval op de haven van Oostmahorn
Aanval op de haven van Oostmahorn
De bevrijding van het noordoostelijke deel van Friesland gaat niet zonder slag of stoot. De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) en Canadese troepen leveren, deels zij aan zij, forse gevechten. Het zijn vooral in paniek vluchtende bezetters die gevechten en schietpartijen veroorzaken en over en weer slachtoffers eisen. Ook om de haven van Oostmahorn wordt flink slag geleverd.
De aandacht van de Canadese troepen richt zich na de bevrijding van Dokkum, Kollum en Dokkumer Nieuwe Zijlen op de haven van Oostmahorn. Het is de verbinding naar het eiland Schiermonnikoog dat onderdeel is van de Duitse verdedigingslinie de Atlantik wall. Deze loopt langs de kusten van Frankrijk tot aan Noorwegen. Op het waddeneiland is tijdens de oorlog een zware Duitse bezetting aanwezig.
Het dorp Oostmahorn wordt op zaterdag 14 april door de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) 'ontzet', nadat de Duitse Grenzschutz (grensbewaking) in stilte is vertrokken naar Schiermonnikoog. Een groep van ruim honderd vluchtende SS-ers en SD-ers en een tiental vrouwen steekt vanuit Groningen ondertussen bij Zoutkamp met drie boten de Lauwerszee over naar het eiland. Een aantal van hen zijn hooggeplaatste SD-ers van het beruchte Scholtenhuis in Groningen. Als de NBS ze vanuit de haven van Oostmahorn voorbij ziet varen wordt er over en weer geschoten.
De Duitse bezetting op Schiermonnikoog wil daarna wraak nemen. Het dorp en de haven van Oostmahorn worden op maandag 16 april vanaf het eiland twee uur lang onder vuur genomen. Een konvooi van drie Nederlandse boten vertrekt richting de haven met het doel om daar te landen. De hulp van het B-Squadron van de Royal Canadian Dragoons (1st Armoured Carrier Regiment) te Dokkum is inmiddels ingeroepen. De aanval wordt ternauwernood afgeslagen, maar twee Canadese militairen van een verkenningsgroep komen om het leven. Rond het dorp wordt een verdedigingslinie van schuttersputten en pantservoertuigen opgetrokken.
Verdere versterking wordt die dag vanuit Leeuwarden opgeroepen, waar de C-compagnie van de North Nova Scotia Highlanders richting de kuststrook worden gestuurd om te patrouilleren naar Duitse landingspogingen. Na een korte maar zware beschieting van de Canadezen als waarschuwing, wordt de volgende dag een bemiddelaar naar het eiland gestuurd. De hoogste SD-er in rang weigert overgave. Ze wachten op ontsnapping met een Schnell boot die hen op 3 mei naar het Duitse waddeneiland Borkum moet brengen. Dat blijkt tevergeefs, maar ondertussen houden ze het eiland bezet, ook na de algehele capitulatie voor heel Nederland op 5 mei.
Het duurt nog tot 11 juni voordat met twee boten, de MS Waddenzee en de MS Brakzand, de laatste bezetters van Schiermonnikoog worden afgevoerd naar de haven van Oostmahorn. Een kolonne van legertrucks volgepakt met krijgsgevangenen, verlaat onder bewaking van de geallieerden de haven. Vandaar gaan ze naar het krijgsgevangenkamp in Beerta (Groningen).
Eanjum
In the neighbourhood
View all routes-
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie(8.0 km)Hurdegaryp -
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar(46.4 km)Feanwâlden -
Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute
Grien Blau Noordoost Friesland | Duurzame vaarroute(16.9 km)Leeuwarden -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a(21.4 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden(12.7 km)Tytsjerk