De Binnenhaven, hier lag tot 1969 de vissersvloot.
De ligging van Zoutkamp is strategisch te noemen omdat het zich aan de mond bevindt van de belangrijkste verbinding naar de stad Groningen. In eerste instantie vestigden zich hier rond de 80-jarige oorlog soldaten. Later kwamen er vissers bij. Een eerste ontwikkeling van een soort van haventje vond toen plaats. Omdat men tot in de Stad Groningen veel hinder ondervond van eb en vloed werd besloten een eind te maken aan deze situatie. De open verbinding met de Lauwerszee was met in gebruik name van de sluis verbroken. Zoutkamp kreeg een binnen- en een buitenhaven.
Tijdens de grote economische bloeiperiode van 1918 tot 1930 verschenen de eerste stoomtrawlers. Met deze trawlers kon worden gevist op de Noordzee en hadden een bemanning van ongeveer 7 personen. Tussen 1923 en 1930 waren zo’n 15 stuks in de vaart gebracht.
Voor de visserij in de Lauwerszee en de Waddenzee stonden ongeveer 60 vissersschepen geregistreerd. Dit waren meestal open boten met een bemanning van 1 à 2 personen. Deze schepen werden in die tijd ook wat moderner omdat ze werden uitgerust met een motor. De vloot bestond in de jaren 60 uit 35 schepen die goed uitgerust waren voor de garnalenvangst.
Met Pinksteren en bijzondere evenementen komt de huidige vloot terug in de thuishaven wat een prachtig schouwspel geeft. Nu is de binnenhaven een recreatiehaven waar het in het voorjaar en zomer heerlijk toeven is.
Kijk voor meer info over de ontwikkeling van Zoutkamp op www.zoutkamp.net
- Afstand tot jouw locatie:
Locations
View all locations-
Sjuxmastate
SjuxmastateAlleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger de Sjuxmastate heeft gestaan.
Waaxens -
Rinsma State
Rinsma StateEen voormalige state in Driesum. Het huis is niet toegankelijk, maar het landgoed wel!
Driezum -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Molen Zeldenrust Dokkum
Molen Zeldenrust DokkumZeldenrust is een windmolen uit 1862 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Reitdiep
ReitdiepSinds mensenheugenis wordt er zowel op het Reitdiep als het Lauwersmeer gevist. Eerst op zout, later op zoet water. Op het Reitdiep werd vroeger op sardines, ansjovis en andere vissoorten gevist.
Zoutkamp -
Landgoed De Klinze
Landgoed De KlinzeKlinze, het landgoed waar je je nieuwe bed vindt, gewoon heerlijk uit logeren gaat en dwaalt door het prachtige park. En ontdek de verhalen door de kunst en de state!
Aldtsjerk -
Boeddhistisch Centrum Hantum
Boeddhistisch Centrum HantumJe verwacht het niet, maar midden in het Friese land, in Hantum, staat een Tibetaans-Boeddhistische tempel, een stoepa. Volgens de overlevering moet hij de regio geluk brengen en zelfs de wereldvrede dichterbij brengen.
Hantum -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Kweldergebied
KweldergebiedVanaf de terpentijd veroverde de mens land op de zee, zoals hier in Noard Fryslân Bûtendyks. Vanaf deze plek zijn de zomerpol- ders te zien, omringd door een zomerdijk, met hekken, sloten, greppels, historische sluizen en ‘dobben’.
Ferwert
In the neighbourhood
-
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2(17.5 km)Zoutkamp -
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1(13.9 km)Lauwersoog -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen(43.0 km)Engwierum