Kaasboerderij De Marlannen
Jouswier
Het bedrijf is ruim 25 hectare groot en de weiden liggen naast en achter deze kaasboerderij met winkel. Ideaal om de koeien zo veel mogelijk buiten te laten lopen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en het krachtvoer komt van de eigen boerderij.
Neem alvast een kijkje
Het bedrijf is ruim 25 hectare groot en de weiden liggen naast en achter deze kaasboerderij met winkel. Ideaal om de koeien zo veel mogelijk buiten te laten lopen. Er wordt geen kunstmest gebruikt en het krachtvoer komt van de eigen boerderij. Het greppellandschap met de eeuwenoude natuurlijke niveauverschillen wordt zo veel mogelijk in stand gehouden. De biodiversiteit op het bedrijf is hoog. De weilanden van De Marlannen vormen één van de grootste grutto-broedplaatsen van heel Europa. ’s Zomers grazen de koeien in de kruidenrijke graslanden met meer dan 75 soorten aan grassen en kruiden.
Door de grote variatie in vegetatie heeft de koemelk en dus ook de kaas een veel vollere smaak. Ook worden diverse soorten kruidenkazen gemaakt met: komijn, basilicum, mosterdzaad, tuinkruiden maar ook met zeeaster. Een plant die van zout houdt en groeit en bloeit in de weilanden van de kaasboerderij. Naast het eigen assortiment aan kaas kun je in de winkel ook terecht voor andere biologische kazen, zuivelproducten en eieren.
-
Elke maandag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur -
Elke dinsdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur -
Elke woensdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur -
Elke donderdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur - Elke vrijdag gesloten
-
Elke zaterdag
10.00 - 13.00 uur
15.00 - 20.00 uur - Elke zondag gesloten
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kaasboerderij De Marlannen
Humaldawei 409124 ER Jouswier Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden
Nationaal Landschap Noardlike Fryske WâldenNoordoost Friesland -
Fusillade aan de Woudweg
Fusillade aan de Woudweg
De fusillade in Dokkum is de grootste fusillade geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Een bloedig dieptepunt in de steeds hardere strijd tussen de Duitse bezetter en het verzet.
Het gaat om een wraakactie: drie dagen eerder overvalt het verzet bij het dorp De Valom een auto van de Sicherheitsdienst (SD) met daarin een belangrijke gevangene, in de hoop deze te bevrijden. Bij het vuurgevecht dat ontstaat komen een Duitse SD-er en zijn Belgische chauffeur om het leven.
Artur Albrecht, SD-chef in Friesland, is furieus en wil volgens een getuige Dokkum 'van de kaart van Nederland laten verdwijnen'. Zijn meerderen van de SD-Dienststelle in Groningen geven hem hier echter geen toestemming voor. In plaats daarvan worden twintig gevangenen uit gevangenissen in Friesland en Groningen gehaald en meegenomen naar een weiland aan de Woudweg in Dokkum.
De burgemeester van de stad is zelfs van huis gehaald om toe te kijken. De mannen moeten op een rij gaan liggen in de sneeuw. In groepjes van vijf worden ze naar voren geroepen. Dan klinken er schoten. De lichamen van de slachtoffers moeten een etmaal blijven liggen in de sneeuw, als afschrikwekkend voorbeeld voor de bevolking. De slachtoffers zijn Friezen en Groningers. Sommigen zijn actief in het verzet, anderen zijn Todeskandidaten.
Aan de Woudweg in Dokkum herinnert een monument aan het drama. Jaarlijks is er bij dit monument een kranslegging waarbij leerlingen van scholen in Dokkum worden betrokken.
Verschillende leden van het vuurpeloton worden na de oorlog berecht voor hun betrokkenheid bij de fusillade en krijgen de doodstraf. Zo ook Artur Albrecht. Hij wordt op 21 maart 1952 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Het is het laatste doodvonnis dat in Nederland wordt voltrokken.
Dokkum op de Dam
Enkele jaren later, op 4 mei 1956, onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het monument speelt een centrale rol bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei die ook altijd wordt bijgewoond door het staatshoofd.
In het monument zijn elf urnen opgenomen met daarin ‘in bloed gedrenkte aarde’. Aarde afkomstig van van strijd- en fusilladeplaatsen uit de elf provincies. Later is ook een 12e urn met aarde uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) toegevoegd.
Voor het vullen van de Friese urn is aarde gehaald uit de omgeving van Kornwerderzand, strijdtoneel in de meidagen van 1940. Ook is aarde gehaald van fusilladeplaatsen, waaronder de Woudweg in Dokkum en Dronrijp waar op 11 april 1945, een paar dagen voor de bevrijding nog dertien mensen zijn gefusilleerd.
Dokkum
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust(42.0 km)Engwierum -
Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer
Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer(45.4 km)Moddergat -
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad(21.7 km)Eastrum -
Mitselwier - Moarre - Nijewier | Rondjes om de kerken
Mitselwier - Moarre - Nijewier | Rondjes om de kerken(9.7 km)Metslawier -
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum