Mariakerk Buitenpost
Buitenpost
De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Buitenpost kerk exterieur
- Open popup met vergrote afbeelding Buitenpost kerk interieur
Buitenpost is een vrij groot dorp in het noordoosten van Friesland. Het dorp werd een pleisterplaats voor postwagens vanwege de ligging tussen Groningen en Leeuwarden. Deze functie kwam te vervallen door de aanleg van de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden in 1866.
Al veel eerder - in 1496 - werd er een laatgotische kerk gebouwd in het centrum van Buitenpost en nog steeds staat deze kerk op een prominente plek in het dorp.
De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga herinneren aan de tijd dat adel en patriciaat zich hier vestigden.
Voorts beschikt de kerk over een preekstoel, doophek en doopbekkenhouder met rococo-snijwerk. Het bijzondere zandstenen doopvont uit de 15e eeuw heeft jarenlang in het Fries Museum gestaan, maar is nu weer te bezichtigen in de kerk. Dat dit doopvont met zijn katholieke voorstellingen gespaard is gebleven tijdens de Reformatie, is een klein wonder te noemen.
De Stichting Alde Fryske Tsjerken is tegenwoordig eigenaar van de kerk en een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van diverse bijeenkomsten ter plekke.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Mariakerk Buitenpost
Oude Havenstraat 19285 TC Buitenpost Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Sint Petruskerk Jistrum
Sint Petruskerk JistrumHet bijzonder mooie kerkje dateert, gezien de kenmerken van de Romano-gotiek, uit de 13 e eeuw. De preekstoel en de kraak dateren uit de 17 e eeuw. He...
Jistrum -
Kruiskerk Burgum
Kruiskerk BurgumDe Hervormde kerk van Burgum is in de 13e eeuw door de Reguliere Kanunniken in gebruik genomen als abdijkkerk. De romanogotische parochiekerk hoorde bij het naastgelegen Bergklooster.
Burgum -
Agneskerk Earnewâld
Agneskerk EarnewâldDe Agneskerk is een rijksmonument uit 1794 met een omlijste ingangspartij. De klok in de toren is in 1500 gegoten door Geert van Wou. De fraai gesnede...
Earnewâld -
Kerk Kollumerzwaag
Kerk KollumerzwaagDeze dertiende-eeuwse kerk met iets oudere toren is in 1888 van de ondergang gered. ‘Deze kerk (…) verdient in zijn oorspronkelijke karakter hersteld...
Kollumerzwaag -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert -
Sint Annakerk Hantumhuizen
Sint Annakerk HantumhuizenDe bijzondere Sint Annakerk dateert uit eerste helft van de 13e eeuw, een dame op leeftijd! Het is een uniek voorbeeld van de romanogotische bouwstijl in Friesland.
Hantumhuizen
Routes in de buurt
-
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost(37.1 km)Damwâld -
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad(39.0 km)Buitenpost -
Buitenpost - Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: rondje 6
Buitenpost - Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: rondje 6(15.0 km)Buitenpost -
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5(17.3 km)Kollum