Kerk Hegebeintum
Hegebeintum
De terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig Romaans kerkje uit de 12e eeuw. Binnen hangt een rijke adellijke collectie rouwborden.
Neem alvast een kijkje
De terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig kerkje dat eigendom is van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Alleen al het uitzicht dat je hebt vanaf de terp, is een klim naar boven waard. Maar ook de kerk is de moeite waard om te bezoeken. Het gebouw dateert uit de 12e eeuw en dat is te zien aan het gebruik van de uit het Eifelgebergte afkomstige tufsteen.
Het interieur van dit kerkje wijkt af van de meeste protestantse kerken. Dat komt vooral door de rijke collectie rouwborden die er hangt. Die herdenkingsborden zijn voor de bewoners van de vlakbij gelegen Harsta State gemaakt. De meeste borden zijn rijkelijk versierd met allerlei symboliek, ze werden speciaal gemaakt als er lieden uit adellijke geslachten kwamen te overlijden.
Aan de voet van de terp van Hegebeintum ligt het Bezoekerscentrum. Hier zijn toegangskaarten verkrijgbaar voor de rondleidingen naar de 12e eeuwse Romaanse kerk. Ook is hier het Archeologische steunpunt gevestigd. En er is een Toeristisch Informatie Punt (TIP) met informatie over de gehele regio verkrijgbaar.
In het petit-restaurant of op het terras van bezoekerscentrum Terp Hegebeintum kun je genieten van een hapje en een drankje, terwijl je uitkijkt op het typische Friese landschap.
- KinderenJa
- AlternatiefJa
- GroepenJa
- ZakelijkJa
- GezinnenJa
- JongerenJa
- ScholierenJa
- StudentenJa
- VolwassenenJa
- SeniorenJa
- LGBTQIA+Ja
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Sint Petruskerk Jistrum
Sint Petruskerk JistrumHet bijzonder mooie kerkje dateert, gezien de kenmerken van de Romano-gotiek, uit de 13 e eeuw. De preekstoel en de kraak dateren uit de 17 e eeuw. He...
Jistrum -
Kruiskerk Burgum
Kruiskerk BurgumDe Hervormde kerk van Burgum is in de 13e eeuw door de Reguliere Kanunniken in gebruik genomen als abdijkkerk. De romanogotische parochiekerk hoorde bij het naastgelegen Bergklooster.
Burgum -
Agneskerk Earnewâld
Agneskerk EarnewâldDe Agneskerk is een rijksmonument uit 1794 met een omlijste ingangspartij. De klok in de toren is in 1500 gegoten door Geert van Wou. De fraai gesnede...
Earnewâld -
Kerk Kollumerzwaag
Kerk KollumerzwaagDeze dertiende-eeuwse kerk met iets oudere toren is in 1888 van de ondergang gered. ‘Deze kerk (…) verdient in zijn oorspronkelijke karakter hersteld...
Kollumerzwaag -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert
Routes in de buurt
-
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4(21.3 km)Dokkum -
Hallumerhoek - Dokkum | Elfstedenpad: etappe 12
Hallumerhoek - Dokkum | Elfstedenpad: etappe 12(20.9 km)Hallum -
Hegebeintum - Ferwert | augmented reality route
Hegebeintum - Ferwert | augmented reality route(18.1 km)Hegebeintum -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum