Zeedijk
Blije
De bewoners van dit gebied hebben altijd een haat-liefde verhouding met de zee gehad. Die zorgde voor vruchtbare grond, vis in overvloed en mogelijkheden voor handel. Maar ze kon ook allesvernietigend toeslaan.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Zeedijk
- Open popup met vergrote afbeelding Zeedijk
- Open popup met vergrote afbeelding Zeedijk
De bewoners van dit gebied hebben altijd een haat-liefde verhouding met de zee gehad. Die zorgde voor vruchtbare grond, vis in overvloed en mogelijkheden voor handel. Maar ze kon ook allesvernietigend toeslaan.
Eigenlijk beginnen de water- werken, waar Nederland later beroemd om werd, hier aan de Waddenkust. Eerst werd alleen vee geweid, maar al snel kwamen er bewoonbare terpen op de hogere kwelderwallen en werd akkerbouw mogelijk. Stormvloeden en dijkdoorbraken maakten dijkringen noodzakelijk. Zo drongen de bewoners de zee steeds verder terug.
Inmiddels beheert Wetterskip FryslĆ¢n ruim 200 kilometer aan dijken die tegen overstromingen beschermen. De Deltawet, vastgesteld na de stormvloed van 1953, bepaalde dat de zee- werende dijken verhoogd en versterkt moesten worden. Over het bedijken van Noard FryslĆ¢n BĆ»tendyks volgde een lange āstrijdā tussen ānatuurā en ālandbouwā. Het kabinet Van Agt hakte de knoop door met de uitspraak: āPootaardappels zijn mooi, maar de Waddenzee is mooierā. Daarmee kwam de zeedijk over het bestaande tracĆ© liggen. De huidige zeedijk is rond 9 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP), even hoog als de historische terp in Hegebeintum.
De inwoners van Blije zijn trots op āhunā groene dijk, die als een moederarm op de grens van twee werelden ligt. Nog steeds ter bescherming van de zee, maar ook als een podium. Want waar kan je het landschap en de geschiedenis van dit gebied beter beleven dan op deze plek, aan weerszijden van de zeedijk?
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sjuxmastate
SjuxmastateAlleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger de Sjuxmastate heeft gestaan.
Waaxens -
Rinsma State
Rinsma StateEen voormalige state in Driesum. Het huis is niet toegankelijk, maar het landgoed wel!
Driezum -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It HeechsĆ¢n.Ā Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Molen Zeldenrust Dokkum
Molen Zeldenrust DokkumZeldenrust is een windmolen uit 1862 in Dokkum. De molen staat op Ć©Ć©n van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Reitdiep
ReitdiepSinds mensenheugenis wordt er zowel op het Reitdiep als het Lauwersmeer gevist.Ā Eerst op zout, later op zoet water. Op het Reitdiep werd vroeger op sardines, ansjovis en andere vissoorten gevist.
Zoutkamp -
Landgoed De Klinze
Landgoed De KlinzeKlinze, het landgoed waar je je nieuwe bed vindt, gewoon heerlijk uit logeren gaat en dwaalt door het prachtige park. En ontdek de verhalen door de kunst en de state!
Aldtsjerk -
Boeddhistisch Centrum Hantum
Boeddhistisch Centrum HantumJe verwacht het niet, maar midden in het Friese land, in Hantum, staat een Tibetaans-Boeddhistische tempel, een stoepa. Volgens de overlevering moet hij de regio geluk brengen en zelfs de wereldvrede dichterbij brengen.
Hantum -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Kweldergebied
KweldergebiedVanaf de terpentijd veroverde de mens land op de zee, zoals hier in Noard FryslĆ¢n BĆ»tendyks. Vanaf deze plek zijn de zomerpol- ders te zien, omringd door een zomerdijk, met hekken, sloten, greppels, historische sluizen en ādobbenā.
Ferwert
Routes in de buurt
-
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst(12.5 km)Hegebeintum -
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1(20.7 km)HolwerdBroedseizoen: beperkt toegankelijk -
Fietsroute langs prachtige Waddendorpjes
Fietsroute langs prachtige Waddendorpjes(36.4 km)STIENSBroedseizoen: beperkt toegankelijk -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum