De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Leeuwarden
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer. Hij was de voorman van wat later de Doopsgezinden, Menisten, Mennonieten, of Mennonites genoemd worden.
In 1631 werd op die plaats - ondanks het verbod van de overheid - een houten gebouw gesticht: een vaste "vermaanplaats", zoals de berichten vermelden. Er kwam in 1680 een stenen gebouw voor in de plaats.
Een algehele verbouwing vond plaats in 1760, terwijl in 1850 de ruimte werd vergroot en vernieuwd. Restauraties en verbouwingen gingen tot in onze tijd door. Na de tijd van de vervolging en het martelaarschap volgde een tijd van gedoogde aanwezigheid. Pas na de Franse revolutie werden de Doopsgezinden gelijkberechtigde burgers.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Menno SimonszpleinWirdumerdijk 18
Leeuwarden Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Langelaan
LangelaanHet Friese woudenlandschap wordt gekenmerkt door lange smalle percelen, ooit veroverd op het veenmoeras, die worden begrensd door elzensingels. Daartu...
Burgum -
Kerk van Engwierum
Kerk van EngwierumBekijk voor je naar de kerk loopt even het mooie zwaaihek met ‘Gedenk te sterven’ en doodssymboliek. De stichtingssteen heeft een lange tekst, die zel...
Engwierum -
Ooievaarsdorp
OoievaarsdorpOp deze locatie zijn verschillende ooievaarsnesten te vinden. Sinds de jaren 80 zijn hier ooievaars geherintroduceerd en is de populatie vergroot. Daa...
Earnewâld -
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
Sigerswald -
Koopmansbosje
KoopmansbosjeEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Voormalig klooster Tribus Montibus
Voormalig klooster Tribus MontibusNet over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Trimunt -
Sint-Gangulfuskerk Ee
Sint-Gangulfuskerk EeNiet helemaal duidelijk is aan wie de kerk van Ee gewijd is: of de heilige Gangulfus of de heilige abt Jarich.
Ee -
Sint-Thomaskerk Waaxens
Sint-Thomaskerk WaaxensDe Thomaskerk staat op een hoge, scherp afgegraven terp. Het gebouw is van oorsprong twaalfde-eeuws maar is drie eeuwen later flink vernieuwd in gotis...
Waaxens -
Kollum (Kollum)
Kollum (Kollum)Kollum is een vlecke, ofwel een dorp met kleinstedelijk karakter, gelegen in het noordoosten van Friesland.
Kollum
Routes in de buurt
-
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp -
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6(38.5 km)Leeuwarden -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk