De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Leeuwarden
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer. Hij was de voorman van wat later de Doopsgezinden, Menisten, Mennonieten, of Mennonites genoemd worden.
In 1631 werd op die plaats - ondanks het verbod van de overheid - een houten gebouw gesticht: een vaste "vermaanplaats", zoals de berichten vermelden. Er kwam in 1680 een stenen gebouw voor in de plaats.
Een algehele verbouwing vond plaats in 1760, terwijl in 1850 de ruimte werd vergroot en vernieuwd. Restauraties en verbouwingen gingen tot in onze tijd door. Na de tijd van de vervolging en het martelaarschap volgde een tijd van gedoogde aanwezigheid. Pas na de Franse revolutie werden de Doopsgezinden gelijkberechtigde burgers.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Menno SimonszpleinWirdumerdijk 18
Leeuwarden Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hervormde kerk (Hofkerk)
Hervormde kerk (Hofkerk)Een van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Kerk en pastorie
Kerk en pastorieZowel de Protestantse kerk als de pastorie zijn rijksmonumenten. De initiatiefnemer voor het bouwen van de kerk is dominee Thoden van Velsen, die zich het lot van de bewoners van de Bergumerheide aantrekt.
Noardburgum -
Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders Luden
Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders LudenHier is de thuisbasis van het Wadloopcentrum en de historische reddingboot Gebroeders Luden. Het Wadloopcentrum organiseert wandeltochten op het Wad, ook in samenwerking met de schippers van Silverwind en Noordster.
Lauwersoog -
Weidelandschap rondom Gytsjerk
Weidelandschap rondom GytsjerkIn de polder zitten weidevogels (voorjaar) of ganzen (winter). In de zomer staan er mooie oeverplanten in de sloten, zoals kattenstaart, zwanenbloem,...
Gytsjerk -
Voormalig Notarishuis
Voormalig NotarishuisEen van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.
Hurdegaryp -
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
Oude Leije (Alde Leie)
Oude Leije (Alde Leie)Alde Leie is een lyts doarp ( klein dorp ) maar soms groots in het nieuws vanwege De elfstedenroute welke dwars door het dorp loopt. Naast een haven worden hier ook regelmatig streekproducten markten georganiseerd.
Oude Leije -
Oostersingel
OostersingelDit karakteristieke zandpad is grotendeels onverhard. De Oostersingel was vroeger een belangrijke verbinding tussen het Zwartkruis en het buurtschap K...
Noardburgum -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar
Routes in de buurt
-
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp -
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6(38.5 km)Leeuwarden -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk