Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden
Noordoost Friesland
De combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen maakt het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden must-see tijdens je bezoek aan Friesland. Laat je verwonderen door het gebied dat haar eigen verhaal vertelt in een wandelnetwerk 165 km.
Neem alvast een kijkje
De combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen maakt Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden tot een uniek gebied in Europa. Het 165 km lange wandelnetwerk door het gebied vertelt over de eeuwenoude historie: sporen van honderden jaren oud zijn nog steeds te zien. Pingo's uit de ijstijd, keileem in de ondergrond, veenvorming en -afgraving en de kleinschalige agrarische percelen afgebakend door elzensingels en boomwallen. Die laatste werden destijds aangelegd als veekering en om erosie van zandgrond tegen te gaan. Vandaag de dag zijn ze belangrijk voor de bijzondere biodiversiteit in de streek. De boeren zijn grotendeels verantwoordelijk voor het onderhoud van het bijzondere coulisselandschap, dat misschien wel het best bewaarde geheim van Friesland is.
Wandelen
Een wandeling op het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden kan overal op het 165 km lange pad worden gestart. Voor vertrek kies je een route in uit de wandelgids, of vraag je een lokale ondernemer of inwoner naar bijzondere plekken in het gebied. De route staat aangewezen met rood-gele markeringen en loopt globaal van van Burgum door de Trynwâlden naar Damwâld, Kollum en Buitenpost en komt via Oudega en Eastermar weer in Burgum.
-
Geleidehond
★ ★ ★ ★ ☆
Hier vind je Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden
Noordoost Friesland Plan je routevanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Fusillade aan de Woudweg
Fusillade aan de Woudweg
De fusillade in Dokkum is de grootste fusillade geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Een bloedig dieptepunt in de steeds hardere strijd tussen de Duitse bezetter en het verzet.
Het gaat om een wraakactie: drie dagen eerder overvalt het verzet bij het dorp De Valom een auto van de Sicherheitsdienst (SD) met daarin een belangrijke gevangene, in de hoop deze te bevrijden. Bij het vuurgevecht dat ontstaat komen een Duitse SD-er en zijn Belgische chauffeur om het leven.
Artur Albrecht, SD-chef in Friesland, is furieus en wil volgens een getuige Dokkum 'van de kaart van Nederland laten verdwijnen'. Zijn meerderen van de SD-Dienststelle in Groningen geven hem hier echter geen toestemming voor. In plaats daarvan worden twintig gevangenen uit gevangenissen in Friesland en Groningen gehaald en meegenomen naar een weiland aan de Woudweg in Dokkum.
De burgemeester van de stad is zelfs van huis gehaald om toe te kijken. De mannen moeten op een rij gaan liggen in de sneeuw. In groepjes van vijf worden ze naar voren geroepen. Dan klinken er schoten. De lichamen van de slachtoffers moeten een etmaal blijven liggen in de sneeuw, als afschrikwekkend voorbeeld voor de bevolking. De slachtoffers zijn Friezen en Groningers. Sommigen zijn actief in het verzet, anderen zijn Todeskandidaten.
Aan de Woudweg in Dokkum herinnert een monument aan het drama. Jaarlijks is er bij dit monument een kranslegging waarbij leerlingen van scholen in Dokkum worden betrokken.
Verschillende leden van het vuurpeloton worden na de oorlog berecht voor hun betrokkenheid bij de fusillade en krijgen de doodstraf. Zo ook Artur Albrecht. Hij wordt op 21 maart 1952 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Het is het laatste doodvonnis dat in Nederland wordt voltrokken.
Dokkum op de Dam
Enkele jaren later, op 4 mei 1956, onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het monument speelt een centrale rol bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei die ook altijd wordt bijgewoond door het staatshoofd.
In het monument zijn elf urnen opgenomen met daarin ‘in bloed gedrenkte aarde’. Aarde afkomstig van van strijd- en fusilladeplaatsen uit de elf provincies. Later is ook een 12e urn met aarde uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) toegevoegd.
Voor het vullen van de Friese urn is aarde gehaald uit de omgeving van Kornwerderzand, strijdtoneel in de meidagen van 1940. Ook is aarde gehaald van fusilladeplaatsen, waaronder de Woudweg in Dokkum en Dronrijp waar op 11 april 1945, een paar dagen voor de bevrijding nog dertien mensen zijn gefusilleerd.
Dokkum
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
40 km door Friese dorpen en landschap, start en eind in Surhuisterveen
40 km door Friese dorpen en landschap, start en eind in Surhuisterveen(40.0 km)Surhuisterveen -
Cultuurhistorischeroute | Nationaal Park De Alde Feanen | Op é Trapers
Cultuurhistorischeroute | Nationaal Park De Alde Feanen | Op é Trapers(42.9 km)Eernewoude -
Drachten-De Wilp | Bonifatius Kloosterpad: etappe 5
Drachten-De Wilp | Bonifatius Kloosterpad: etappe 5(26.6 km)Drachten -
Rondje om Opende vanuit Surhuisterveen
Rondje om Opende vanuit Surhuisterveen(20.1 km)Surhuisterveen -
Fietsroute van Surhuisterveen via Drachtstercompagnie en Boelenslaan
Fietsroute van Surhuisterveen via Drachtstercompagnie en Boelenslaan(25.0 km)Surhuisterveen