Voormalig klooster Weerd
Morra
Ongeveer 1500 meter ten zuiden van het dorpje Morra ligt het terrein, waarop een klooster van vrouwen van de Praemonstratenser orde gestaan heeft. In 1569 plunderden de Watergeuzen dit klooster en staken het in brand.
Geen provincie binnen Nederland is zo gevormd door kloosters als Friesland. Er is ook geen provincie waar er zo weinig van de kloostergeschiedenis overgebleven is... Dat geld ook voor klooster Weert, gelegen op 1500 meter ten zuiden van het plaatsje Morra in het Noordoosten van Friesland.
In een bocht van de Zuider Ee zie je op een heuveltje in het land een boerderij en wat verspreid staande huizen staan. Dit is de plek van het vroegere nonnenklooster Weerd, dat onder het belangrijke Bonifatiusklooster in Dokkum viel. In de archieven wordt het ook wel Templum Domini (Tempel van de Heer) of Silva St. Mariae (Woud van de Heilige Maria) genoemd. Door giften en erfenissen kreeg Weerd heel wat bezittingen in de omgeving.
Tijdens de zestiende-eeuwse kerkstrijd van protestanten en katholieken vielen in 1569 de Watergeuzen dit kustgebied binnen, die het klooster plunderden en in brand staken. Van Weerd rest nu niets meer dan een verhoging in het landschap. Je kunt een ommetje om het voormalig kloosterterrein maken.
Deze gewijde plek ligt aan de route 'Rondje 3' van de pelgrimsroute Bonifatius Kloosterpad.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Langelaan
LangelaanHet Friese woudenlandschap wordt gekenmerkt door lange smalle percelen, ooit veroverd op het veenmoeras, die worden begrensd door elzensingels. Daartu...
Burgum -
Ooievaarsdorp
OoievaarsdorpOp deze locatie zijn verschillende ooievaarsnesten te vinden. Sinds de jaren 80 zijn hier ooievaars geherintroduceerd en is de populatie vergroot. Daa...
Earnewâld -
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
Sigerswald -
Koopmansbosje
KoopmansbosjeEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Voormalig klooster Tribus Montibus
Voormalig klooster Tribus MontibusNet over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Trimunt -
Kollum (Kollum)
Kollum (Kollum)Kollum is een vlecke, ofwel een dorp met kleinstedelijk karakter, gelegen in het noordoosten van Friesland.
Kollum -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Sneek (Snits)
Sneek (Snits)Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.
Sneek -
Bij de hoge houten trap over de zeedijk
Bij de hoge houten trap over de zeedijkDeze dijk is een primaire zee-kering. Daarom is de dijk ook zo hoog. De zeehaven ligt in buitendijks gebied, bij stormtij loopt de kade onder. De binnenkant wordt door de dijk beschermd.
Lauwersoog -
Oostmahorn (De Skâns)
Oostmahorn (De Skâns)Oostmahorn is pas sinds 2006 een dorp. Daarvoor was het een buurtschap onder Anjum, maar de plaats werd steeds omvangrijker door de komst van een aantal recreatieparken. Het inwoneraantal bleef echter rond de 80 steken.
Oostmahorn
Routes in de buurt
-
Anjum - Ezumazijl - Klooster Weerd | Bonifatius Kloosterpad: rondje 3
Anjum - Ezumazijl - Klooster Weerd | Bonifatius Kloosterpad: rondje 3(22.0 km)Anjum -
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum -
Uitwaaien in Anjum en Nationaal Park Lauwersmeer
Uitwaaien in Anjum en Nationaal Park Lauwersmeer(18.8 km)Anjum -
Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer
Langs de oevers van de Waddenzee en het Lauwersmeer(45.4 km)Moddergat