Simke Kloostermanhûs
Twijzel
Het Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.
Vlak voor haar overlijden bracht Simke Kloosterman bij testamentaire beschikking dit huis plus enkele landerijen onder in het Simke Kloostermanleen. De regenten van dit Leen kregen tot taak huis en landerijen te beheren en uit de eventuele opbrengsten studiebeurzen te verstrekken aan minvermogende studenten uit Fryslân.
Toen het verstrekken van studiebeurzen maatschappelijk minder relevant werd, heeft het bestuur van het Leen de bakens verzet en in 1983 de Simke Kloostermanpriis in het leven geroepen. Deze driejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de schrijver van het beste Friese jeugdboek uit de drie voorafgaande jaren. In 2007 is deze prijs voor de negende keer uitgereikt.Het Simke Kloostermanhûs heeft in feite amper een museale functie. Het monumentale pand wordt voor de helft verhuurd en staat voor de andere helft ter beschikking van het Leen. Dit laatste gedeelte is ingericht met enige persoonlijke bezittingen van de schrijfster, aangevuld met bruiklenen om de sfeer van een eeuw geleden op te roepen. Rondom het Simkehûs valt een sfeervolle tuin met hermitage te bewonderen.Op afspraak kunnen kleine gezelschappen in het Simkehûs worden ontvangen en hier iets te weten komen over leven en werken van Simke Kloosterman en de historie van het naar haar genoemde Leen en de Simke Kloostermanpriis.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Simke Kloostermanhûs
Tsjerkebuorren 279286 EZ Twijzel Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Oude stadhuis Dokkum
Oude stadhuis DokkumVanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607. Een plaatje!
Dokkum -
It Lytse Slot
It Lytse SlotBaron Hector Livius van Heemstra liet voor zijn moeder een klein slot bouwen, naast zijn eigen landgoed Fogelsanghstate.
Veenklooster -
Harsta State
Harsta StateHarsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.
Hegebeintum -
E.M. Beimastraat
E.M. BeimastraatDe E.M. Beimastraat herbergt de meeste monumentale en karakteristieke gebouwen van Eastermar. De panden uit de 18 e en 19 e eeuw met de huisnummers 2,...
Eastermar -
Rentenierswoningen Greate Buorren
Rentenierswoningen Greate BuorrenDe Greate Buorren is één van de historische bebouwingslinten van Garyp en telt meer dan 20 karakteristieke en beeldbepalende panden. De vrij gave kop-...
Garyp -
Geologisch Monument Bouwepet
Geologisch Monument BouwepetGeologisch monument gemaakt van zwerfkeien uit de IJstijd.
Mûnein -
IJsbaangebouw Aldtsjerk
IJsbaangebouw AldtsjerkDit Verenigingsgebouw, nu een monument, dateert uit 1925. Het gebouw herinnert aan de tijd dat de Aldtsjerkster Mar beroemd was vanwege “hardrijderije...
Aldtsjerk -
Poepekrús
PoepekrúsIn de berm langs de Zomerweg staat het Poepekrús. Dit kruis herinnert aan de tragische dood van een Duitse “Poep” op deze plek. Het woord stamt af van...
Burgum -
Vissersvrouw monument
Vissersvrouw monumentDe vissersvrouw, ze wachtte tevergeefs... Het beeld ter nagedachtenis aan de Vissersramp van Moddergat.
Moddergat
Routes in de buurt
-
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5(17.3 km)Kollum -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Kootstertille - Kollumersweach
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Kootstertille - Kollumersweach(37.3 km)Kootstertille