Oudebildtdijk
Oudebildtdijk
De historische Oudebildtdijk langs de Friese Waddenkust in Noardwest Fryslân biedt een dijk met een verhaal. Een markante dijk, kenmerkend door zijn typische dijkhuisjes en monumentale boerderijen.
De historische Oudebildtdijk langs de Friese Waddenkust in Noardwest Fryslân biedt een dijk met een verhaal. Een markante dijk, kenmerkend door zijn typische dijkhuisjes en monumentale boerderijen. De huisnummers lopen er van 1 t/m 1229. Een plek waar imposante wolkenpartijen, zonsondergangen en sterrenhemels elkaar in schoonheid en verwondering afwisselen.
Langs de Oudebildtdijk vind je vele galerieën. Al eeuwen voelen kunstenaars zich aangetrokken tot dit weidse landschap. Ook nu nog laten kunstenaars zich nog steeds inspireren door de natuur en cultuurhistorische waarde van de omgeving van de Oudebildtdijk.
Oudebildtdijk is een opmerkelijke streek die een eigen karakter bezit. Het is de eerste zeedijk die al tot ca. 1200 is aangelegd als zomerdijk en later in 1505 is opgeworpen tot de hoogte van nu. De dijk lag in de gemeente ’t Bildt, later streek ’t Bildt en inmiddels gemeente Waadhoeke.
De dijk werd in 1505 opgehoogd door Zuid-Hollanders en Brabanders die samen werkten met Friese arbeiders. Hierdoor kreeg het Bildts zijn oorsprong als Friese mengtaal. De Oudebildtdijk is met achthonderd arbeiders in één jaar gebouwd. Enkele kilometers noordelijker werd een eeuw later de Nieuwe Bildtdijk aangelegd, waarna de oude een slaperdijk werd. Maar de zee is altijd dichtbij gebleven. Bij nacht, storm en ontij probeert ze het prijsgegeven land terug te veroveren
De Oudebildtdijk zwichtte slechts één keer, tijdens de Allerheiligenvloed van 1 november 1570, toen in Friesland 3.181 mensen verdronken. Officieel is de dijk nog altijd een zeewering: tussen 15 oktober en 15 april, ruwweg het stormseizoen, mag er niet in worden gegraven.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Oudebildtdijk
langste straat van Nederlandoudebildtdijk
Oudebildtdijk Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oude stadhuis Dokkum
Oude stadhuis DokkumVanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607. Een plaatje!
Dokkum -
11fountains Dokkum
11fountains DokkumDe IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag.
Dokkum -
It Lytse Slot
It Lytse SlotBaron Hector Livius van Heemstra liet voor zijn moeder een klein slot bouwen, naast zijn eigen landgoed Fogelsanghstate.
Veenklooster -
Molen De Hoop Dokkum
Molen De Hoop DokkumDe Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Dokkumer Bolwerken
Dokkumer BolwerkenDe beroemde bolwerken van Dokkum. Deze stadswallen vormden jaren geleden als verdedigingslinie voor de stad. Op zes punten bevinden zich bastions. Vanaf deze bolwerken heb je een prachtig uitzicht over de stad én de bijbehorende natuur.
Dokkum -
Harsta State
Harsta StateHarsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.
Hegebeintum -
Hunsingosluis
HunsingosluisTot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Zoutkamp -
Museum Ruurd Wiersma Hûs
Museum Ruurd Wiersma HûsEen klein museum met naieve schilderkunst van wereldformaat.
Burdaard -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar
Routes in de buurt
-
Hallum-St. Jacobiparochie | Klooster Claercamppad: etappe 6
Hallum-St. Jacobiparochie | Klooster Claercamppad: etappe 6(21.5 km)Hallum