Zeedijk
Blije
De bewoners van dit gebied hebben altijd een haat-liefde verhouding met de zee gehad. Die zorgde voor vruchtbare grond, vis in overvloed en mogelijkheden voor handel. Maar ze kon ook allesvernietigend toeslaan.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Zeedijk
- Open popup met vergrote afbeelding Zeedijk
- Open popup met vergrote afbeelding Zeedijk
De bewoners van dit gebied hebben altijd een haat-liefde verhouding met de zee gehad. Die zorgde voor vruchtbare grond, vis in overvloed en mogelijkheden voor handel. Maar ze kon ook allesvernietigend toeslaan.
Eigenlijk beginnen de water- werken, waar Nederland later beroemd om werd, hier aan de Waddenkust. Eerst werd alleen vee geweid, maar al snel kwamen er bewoonbare terpen op de hogere kwelderwallen en werd akkerbouw mogelijk. Stormvloeden en dijkdoorbraken maakten dijkringen noodzakelijk. Zo drongen de bewoners de zee steeds verder terug.
Inmiddels beheert Wetterskip FryslĆ¢n ruim 200 kilometer aan dijken die tegen overstromingen beschermen. De Deltawet, vastgesteld na de stormvloed van 1953, bepaalde dat de zee- werende dijken verhoogd en versterkt moesten worden. Over het bedijken van Noard FryslĆ¢n BĆ»tendyks volgde een lange āstrijdā tussen ānatuurā en ālandbouwā. Het kabinet Van Agt hakte de knoop door met de uitspraak: āPootaardappels zijn mooi, maar de Waddenzee is mooierā. Daarmee kwam de zeedijk over het bestaande tracĆ© liggen. De huidige zeedijk is rond 9 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP), even hoog als de historische terp in Hegebeintum.
De inwoners van Blije zijn trots op āhunā groene dijk, die als een moederarm op de grens van twee werelden ligt. Nog steeds ter bescherming van de zee, maar ook als een podium. Want waar kan je het landschap en de geschiedenis van dit gebied beter beleven dan op deze plek, aan weerszijden van de zeedijk?
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oude stadhuis Dokkum
Oude stadhuis DokkumVanaf de brug bij het Keerpunt heb je prachtig zicht op het oude stadhuis uit 1607. Een plaatje!
Dokkum -
11fountains Dokkum
11fountains DokkumDe IJsfontein is een speelbal van de elementen en geen dag hetzelfde. IJs tekent patronen op de koperen huid van de sculptuur. De mate waarin de fontein ijslagen vormt of niet, is afhankelijk van de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, wind en neerslag.
Dokkum -
It Lytse Slot
It Lytse SlotBaron Hector Livius van Heemstra liet voor zijn moeder een klein slot bouwen, naast zijn eigen landgoed Fogelsanghstate.
Veenklooster -
Molen De Hoop Dokkum
Molen De Hoop DokkumDe Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op Ć©Ć©n van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster MariĆ«ngaarde in het nabijgelegen Hallum.Ā Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Dokkumer Bolwerken
Dokkumer BolwerkenDe beroemde bolwerken van Dokkum. Deze stadswallen vormden jaren geleden als verdedigingslinie voor de stad. Op zes punten bevinden zich bastions. Vanaf deze bolwerken heb je een prachtig uitzicht over de stad Ć©n de bijbehorende natuur.
Dokkum -
Harsta State
Harsta StateHarsta State in Hegebeintum is een oude Friese state met een mooie landschapstuin met stinzenflora in het noorden van Friesland. De tuin en een gedeelte van het huis zijn opengesteld voor het publiek.
Hegebeintum -
Hunsingosluis
HunsingosluisTot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Zoutkamp -
Museum Ruurd Wiersma Hƻs
Museum Ruurd Wiersma HƻsEen klein museum met naieve schilderkunst van wereldformaat.
Burdaard -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It HeechsĆ¢n.Ā Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar
Routes in de buurt
-
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1(20.7 km)HolwerdBroedseizoen: beperkt toegankelijk -
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst(12.5 km)Hegebeintum -
Fietsroute langs prachtige Waddendorpjes
Fietsroute langs prachtige Waddendorpjes(36.4 km)STIENSBroedseizoen: beperkt toegankelijk -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum