Wierum (Wierum)
Wierum
Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân waar 'de dyk it lân omklammet', ofwel waar de dijk het land omarmt.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Wierum kerk fotografie
- Open popup met vergrote afbeelding Wierum kerk
- Open popup met vergrote afbeelding Wierum dijk
Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân waar 'de dyk it lân omklammet', ofwel een plek waar de dijk het land omarmt.
Het dorp ligt pal aan de Waddenkust. De kerk - die oorspronkelijk middenin het dorp stond - lijkt zich tegen de dijk aan te vlijen, alsof de 12e eeuwse toren ondersteuning zoekt bij het waterwerk.
Zoals vele Friese terpdorpen is ook Wierum ontstaan doordat mensen een terp opwierpen om zich te beschermen tegen overstromingen. Je kunt nog goed zien dat de kerk op een verhoging staat. De gevaarlijke ligging van dit terpdorp direct aan de Waddenzee heeft ervoor gezorgd dat het noordoostelijke gedeelte van het dorp in zee verdween. Wat resteert is een fotogeniek plaatje.
De Wierumers leefden van de visserij: de mannen gingen met hun Wierumer Aeken de zee op, de vrouwen bleven aan wal om pieren te steken en het huishouden draaiende te houden. In het dorp staan nog enkele beelden ter nagedachtenis aan deze tijd. En 100 meter van de kust ligt een oud scheepswrak, dat bij laag water te zien is.
Op het kerkhof van de hervormde kerk van Wierum bevinden zich 3 graven van vliegers uit WO2. In het dorp is ook een Eben-Haëzer kerk te bezichtigen, waar tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden.
Fiets of wandel tijdens je verblijf in Friesland zeker even langs Wierum, een pittoresk dorpje aan de dijk, waar bovendien de wadlooptocht naar de onbewoonde Engelsmanplaat start.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Langelaan
LangelaanHet Friese woudenlandschap wordt gekenmerkt door lange smalle percelen, ooit veroverd op het veenmoeras, die worden begrensd door elzensingels. Daartu...
Burgum -
Ooievaarsdorp
OoievaarsdorpOp deze locatie zijn verschillende ooievaarsnesten te vinden. Sinds de jaren 80 zijn hier ooievaars geherintroduceerd en is de populatie vergroot. Daa...
Earnewâld -
Voormalig klooster Sinaï
Voormalig klooster SinaïIn het piepkleine dorpje Sigerswâld, net onder Garyp, werd ooit het klooster Sinaï gesticht door vijf uit Noord-Holland gevluchte nonnen.
Sigerswald -
Koopmansbosje
KoopmansbosjeEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Voormalig klooster Tribus Montibus
Voormalig klooster Tribus MontibusNet over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Trimunt -
Kollum (Kollum)
Kollum (Kollum)Kollum is een vlecke, ofwel een dorp met kleinstedelijk karakter, gelegen in het noordoosten van Friesland.
Kollum -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Sneek (Snits)
Sneek (Snits)Elfstedenstad Sneek is een levendige stad in Zuidwest Friesland met een groot winkelaanbod en vele gezellige terrasjes in het centrum.
Sneek -
Bij de hoge houten trap over de zeedijk
Bij de hoge houten trap over de zeedijkDeze dijk is een primaire zee-kering. Daarom is de dijk ook zo hoog. De zeehaven ligt in buitendijks gebied, bij stormtij loopt de kade onder. De binnenkant wordt door de dijk beschermd.
Lauwersoog -
Oostmahorn (De Skâns)
Oostmahorn (De Skâns)Oostmahorn is pas sinds 2006 een dorp. Daarvoor was het een buurtschap onder Anjum, maar de plaats werd steeds omvangrijker door de komst van een aantal recreatieparken. Het inwoneraantal bleef echter rond de 80 steken.
Oostmahorn
Routes in de buurt
-
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust(42.0 km)Engwierum -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen