George Schenck van Toutenburg (1480-1540) sticht omstreeks 1525 de buitenplaats Toutenburg tussen de dorpen Ryptsjerk en Tytsjerk. Om gemakkelijk en snel te kunnen reizen tussen zijn landhuis en Leeuwarden, de zetel van zijn regering, laat hij tussen 1528 en 1531 een weg aanleggen; de Zwarte Weg genoemd. Het nog altijd bestaande kruispunt Zwartewegsend herinnert daar nog aan. Evenals Swarteweisein, de naam van de weg die vanaf de kruising naar Tytsjerk loopt.
George Schenck van Toutenburg is dan stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.
In 1830 wordt de Zwarteweg doorgetrokken als rijksweg naar Groningen. Hurdegaryp wordt dan een halteplaats van de postkoets.
Het officiële dorpswapen is dan ook een koperen posthoorn, op een roodzwart- rode achtergrond, verticaal gescheiden door twee dunne witte strepen. Omstreeks 1850 is de in 1830 aangelegde straatweg van Leeuwarden naar Groningen de enige verharde weg in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Hierdoor breidt zich de woningbouw van Hurdegaryp sterk uit in de vorm van rentenierswoningen, villa’s en herenboerderijen.
Door de aanleg van de spoorverbinding tussen Leeuwarden en Groningen in 1866, krijgt ook Hurdegaryp een halte en een station. Daardoor is de meest karakteristieke bebouwing in de kern van Hurdegaryp nu nog te zien langs de Rijksstraatweg en de Stationsweg.
De bijbehorende tuinen zijn in een aantal gevallen aangelegd naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp*).
Het zogenoemde Stationskwartier waar dit informatiepaneel is geplaatst is ook grotendeels geïnspireerd op de landschapsstijl die Vlaskamp in zijn tuinen en parken toepaste. Dit is o.a. te zien aan de vorm en het tracé van de spooronderdoorgang. Zijn originele handtekening - G(errit) L(ambertus) Vlaskamp - is op de beide zijwanden van het spoorviaduct geplaatst.
In 2020 is op verzoek van Vereniging Voor Dorpsbelangen Hurdegaryp het bloemenkunstwerk Wapen van Hurdegaryp aangelegd. Het is ontworpen en aangelegd door plaatselijk tuinontwerper Eliza Janse. Het bestaat uit ruim 800 bloembollen en vaste planten in de kleuren en de vorm van het dorpswapen wat in het voorjaar zichtbaar is als alle planten en bloembollen in volle bloei staan.
Het kunstwerk is aangelegd in het kader van het project Kansen in Kernen. KIK is een samenwerkingsverband tussen de Provinsje Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel, met o.a. als doelstelling de reconstructie van de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Dorpswapen
kruising Stationskwartier/RijksstraatwegRijksstraatweg
9254 DE Hurdegaryp Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sloten (Sleat)
Sloten (Sleat)Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
Sloten -
Huis met de twintig kamertjes
Huis met de twintig kamertjesAan het einde van de 19e eeuw wordt het ‘huis met de twintig kamertjes’ gebouwd door het eerste bestuur van Stichting Op Toutenburg, op verzoek van erflater Age Looxma-Ypeij.
Tytsjerk -
Historische akkers Achterwei
Historische akkers AchterweiVanaf de Achterwei tussen ’t Heechsân en Leeuwarden heb je een prachtig uitzicht over het Burgumer Mar. Op de voorgrond is het oude systeem van akkert...
Eastermar -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Wânswert (Wanswerd)
Wânswert (Wanswerd)Een klein maar betoverend dorpje, omringd door groene weilanden en gelegen aan de rustige waterwegen, straalt een serene rust uit die bezoekers onmiddellijk omarmt.
Wânswert -
Leeuwarden (Ljouwert)
Leeuwarden (Ljouwert)Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân. Een prachtige stad met veel historie die vroeger aan de Middelzee lag.
Leeuwarden -
Surhuisterveen (Surhústerfean)
Surhuisterveen (Surhústerfean)Surhuisterveen, door inwoners kortweg ook wel 't Fean genoemd, is een tamelijk groot dorp met allerlei voorzieningen in Noordoost Friesland.
Surhuisterveen -
Voormalig Notarishuis
Voormalig NotarishuisEen van de vele leuke locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal.
Hurdegaryp -
Achterweg
AchterwegDe Achterweg, een zandweg om het dorp, geeft de grens aan tussen de vroegere heide en de esgronden van Jistrum, waarop vroeger de akkers lagen.
Jistrum -
Bartlehiem (Bartlehiem)
Bartlehiem (Bartlehiem)In de 20e eeuw werd Bartlehiem vooral bekend dankzij de Elfsteden schaatstocht.
Bartlehiem
Routes in de buurt
-
Van station naar station: Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden(11.4 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Suwâld - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Suwâld - Leeuwarden(18.8 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden(12.7 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden II
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden II(10.3 km)Tytsjerk -
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie(8.0 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a(21.4 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp