Kloosterkapel Sibrandahûs
Sibrandahûs
Prachtig middeleeuws kerkje waarvan wordt beweerd dat het een uithof was van het voormalige klooster Claercamp. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Kloosterkapel Sibrandahûs Exterieur
- Open popup met vergrote afbeelding Kloosterkapel Sibrandahûs interieur
Prachtig middeleeuws kerkje te vinden in het land boven Dokkum op een vrij gelegen terp. Van dit kerkje wordt beweerd dat het een uithof was van het naburige klooster Claercamp. Claercamp was eens een machtig klooster dat op slechts 500 meter van Sibrandahûs gelegen was, nu rest er alleen nog een museum ter nagedachtenis.
Vermoedelijk werd dit kerkje gebouwd als kapel bij de naastgelegen state van de familie Tjaerda van Starkenborch, ze hebben nog een grafkelder in de kerk. Het kerkje uit 1300 is nu in eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
De Kloosterkapel van Sibrandahûs is al meer dan 25 jaar een begrip onder muziekliefhebbers. Eén keer per maand vindt er op zondagmiddag een concert plaats, van klassiek tot rock. Artiesten komen graag optreden op deze bijzondere locatie met haar goede akoestiek en middeleeuwse atmosfeer.
REFUGIO
Bijzonder is dat er in deze kloosterkapel op eenvoudige wijze kan worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk ligt aan een ronde van het Klooster Claercamppad en het Bonifatius Kloosterpad. Mensen die deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van het Klooster Claercamppad, Bonifatius Kloosterpad of één van de andere Friese pelgrimsroutes
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier of bel Alex Bouma 0519-294750, De Kloosterkapel is o.a. te huur voor trouwdiensten, expostities, muziekuitvoeringen etc.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kloosterkapel Sibrandahûs
Burdaarderstrjitwei 49106 GA Sibrandahûs Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Sjuxmastate
SjuxmastateAlleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger de Sjuxmastate heeft gestaan.
Waaxens -
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Rinsma State
Rinsma StateEen voormalige state in Driesum. Het huis is niet toegankelijk, maar het landgoed wel!
Driezum -
Groene toren Eastermar
Groene toren EastermarDe markante groene toren (torenweduwe) is te vinden op het kerkhof aan de Torenlaan 11 in Eastermar, in het buurtschap It Heechsân. Oorspronkelijk lag hier de kern van de oude nederzetting Eastermar.
Eastermar -
Klein Humalda
Klein HumaldaDe boerderij Klein Humalda stamt oorspronkelijk uit de 15e eeuw. Ze hoorde bij de (inmiddels verdwenen) middeleeuwse, adellijke Stins Humalda. De kop-hals-romp-boerderij ligt als een bomen-eiland in het omliggende platteland.
Ee -
Johanneskerk Britsum
Johanneskerk BritsumOp de hoge terp van Britsum staat de markante Johanneskerk. Het schip stamt uit de dertiende eeuw. De kerk heeft prachtige muurschilderingen.
Britsum -
Sint Petruskerk Jistrum
Sint Petruskerk JistrumHet bijzonder mooie kerkje dateert, gezien de kenmerken van de Romano-gotiek, uit de 13 e eeuw. De preekstoel en de kraak dateren uit de 17 e eeuw. He...
Jistrum -
Kruiskerk Burgum
Kruiskerk BurgumDe Hervormde kerk van Burgum is in de 13e eeuw door de Reguliere Kanunniken in gebruik genomen als abdijkkerk. De romanogotische parochiekerk hoorde bij het naastgelegen Bergklooster.
Burgum
Routes in de buurt
-
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5(30.5 km)Dokkum -
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute
Friese traject Staande Mastroute | Vaarroute(102.0 km)Lemmer -
Alternatief Fries traject Staande Mastroute | Vaarroute
Alternatief Fries traject Staande Mastroute | Vaarroute(62.6 km)Harlingen