Hijum
Hijum
Met slechts 410 inwoners biedt Hijum een hechte en gastvrije gemeenschap. Hier voel je je snel thuis, of je nu een bezoeker of een nieuwe bewoner bent. Hijum biedt het hele jaar door een scala aan activiteiten en evenementen die de rijke cultuur en tradities van het dorp vieren.
Welkom in Hijum, een idyllisch dorp in de gemeente Leeuwarden, gelegen in het hart van de prachtige provincie Fryslân. Gelegen tussen Stiens en Hallum aan de Hijummervaart en de N357, biedt Hijum een rustieke ontsnapping aan de hectiek van het dagelijks leven. Met slechts 410 inwoners (2023), belooft dit charmante dorp een intieme en warme ervaring voor iedereen die op zoek is naar een authentieke Friese beleving.
Bezienswaardigheden in het dorp zijn de Mariëngaardbrug: Deze prachtige brug uit 1931 aan Hege Hearewei 8 is een van de twee rijksmonumenten van Hijum. De architectuur en geschiedenis maken het een must-see.
Hervormde (PKN) Kerk: Aan Lege Hearewei 3 staat de indrukwekkende romaanse tufstenen kerk uit de 12e eeuw, oorspronkelijk gewijd aan Sint Nicolaas. Deze eenbeukige kerk met zijn unieke zadeldaktoren en zeldzaam blauwgekleurde wijzerplaat is een juweel van het dorp.
Oude Station: Hoewel de spoorlijn Leeuwarden-Anjum al sinds 1940 niet meer in gebruik is, staat het stationsgebouw aan De Loane 5 nog steeds overeind. Twee spoorbomen herinneren aan de rijke spoorweggeschiedenis van Hijum.
Aan de rand van het dorp ligt een kleine, gezellige camping, perfect voor diegenen die willen genieten van de rust en schoonheid van het Friese platteland. Fiets- en wandelroutes leiden je door de schilderachtige landschappen en langs de Hijummervaart.
Met slechts 410 inwoners biedt Hijum een hechte en gastvrije gemeenschap. Hier voel je je snel thuis, of je nu een bezoeker of een nieuwe bewoner bent.
Hijum biedt het hele jaar door een scala aan activiteiten en evenementen die de rijke cultuur en tradities van het dorp vieren. Van dorpsfeesten en markten tot natuurwandelingen en culturele avonden, er is altijd iets te beleven.
Kom naar Hijum en ontdek een verborgen parel in Fryslân. Hijum: waar geschiedenis en gastvrijheid samenkomen.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Noardermar
NoardermarDe Noardermar is een buurtschap van Burgum en kent een oude geschiedenis. In de middeleeuwen vestigden zich hier bewoners afkomstig uit het terpengebi...
Burgum -
Noardburgum
NoardburgumNoardburgum is een jong dorp. Het is pas in 1930 een zelfstandig dorp geworden en kreeg toen de naam “Noordbergum”. Daarvoor behoorde het onder de naa...
Noardburgum -
Gytsjerk
GytsjerkGytsjerk lag oorspronkelijk westelijker dan het in de twintigste eeuw is gelegen. Het centrum van het dorp lag rond de Martinuskerk uit de 12e eeuw. D...
Gytsjerk -
't Heechsân
't Heechsân’t Heechsân is het oudste gedeelte van Eastermar. Het is een esbuurtschap op een zandkop. De met klimop overwoekerde toren is overgebleven van de kerk...
Eastermar -
Skûlenboarch
SkûlenboarchSkûlenboarch is ontstaan bij de brug over het Knillesdjip, gegraven in 1675 in opdracht van de Spaanse kolonel Casper di Robles. Er was vroeger een ke...
Skûlenboarch -
Mûnein
MûneinMûnein behoorde tot 1948 bij Oentsjerk. Vandaar misschien dat in dit dorp een kerk ontbreekt. Mûnein heeft zijn naam aan een inmiddels verdwenen molen...
Mûnein -
Grou (Grouw)
Grou (Grouw)Grou is een toeristisch maar karakteristiek watersportdorp middenin Friesland met een gezellig centrum.
Grou -
Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)
Oudebildtzijl (Ouwe-Syl)Welkom in Ouwe-Syl, daar waar het goed toeven is. Kom en ontdek dit bijzondere plekje, geniet van de rust en gemoedelijkheid, maak kennis met de vriendelijke inwoners, en zet de tijd even stil.
Oudebildtzijl -
Nij Altoenae
Nij AltoenaePittoresk dorpje gelegen vlakbij UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. In een half uurtje wandel je naar de zeedijk bij Zwarte Haan en kijk je uit over het Waddengebied met vele soorten vogels die in de Waddenzee aan het foerageren zijn.
Nij Altoenae -
Het Bildt | streek
Het Bildt | streekOntdek Het Bildt, ontstaan uit de inpoldering van de Middelzee in 1505. Dit unieke landschap van strakke lijnen door polderdijken biedt een vruchtbare bodem voor gewassen zoals de Bildtstar-aardappel en een rijke cultuur gevormd door de Hollandse Bilkerts.
Sint Annaparochie
Routes in de buurt
-
Berlikum - Hallumerhoek | Elfstedenpad: etappe 11
Berlikum - Hallumerhoek | Elfstedenpad: etappe 11(15.7 km)Berlikum -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen