IJstijdenmuseum
Buitenpost
Het IJstijdenmuseum is een archeolgisch museum. De steentijd archeologie van na de Saale IJstijd (130.000 jaar geleden) heeft een plekje gevonden in het museum. Meegevoerde zwerfstenen vanuit de Schandinavische landen kregen in de bodem van Noord Ned...
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding IJstijdenmuseum
- Open popup met vergrote afbeelding IJstijdenmuseum
Het IJstijdenmuseum is een archeolgisch museum. De steentijd archeologie van na de Saale IJstijd (130.000 jaar geleden) heeft een plekje gevonden in het museum. Meegevoerde zwerfstenen vanuit de Schandinavische landen kregen in de bodem van Noord Nederland een plekje en worden daarin aangetroffen.
Deze stenen hebben de latere bewoners van Noord Nederland bewerkt tot werktuigen zoals bijlen en messen en deze voorwerpen later in het landschap achtergelaten. Die voorwerpen vertellen het verhaal van een worsteling met klimaten, het overleven in de wisselende flora en fauna en ook de jacht op dieren en de zoektochten naar eetbare planten . Beleef de prehistorie in het IJstijdenmuseum en geniet van de rijke prehistorische geschiedenis van Noord Nederland.
Het IJstijdenmuseum vertelt het boeiende verhaal over de twee laatste ijstijden die een grote rol hebben gespeeld bij de vorming van het landschap in Noord-Nederland. Ook laten we zien hoe de oermensen zoals de Neanderthaler toen leefden. Tijdens de voorlaatste ijstijd werd een grote laag keileem afgezet met daarin heel veel stenen: de zwerfstenen. In het museum laten we zien hoeveel verschillende soorten er zijn, hoe ze hier naartoe zijn gebracht door het landijs en waar ze vandaan zijn gekomen.
Tijdens de laatste ijstijd hebben in warmere perioden hier oerjagers geleefd, na het einde van de laatste ijstijd werd de mens geleidelijk aan boer: de oerboeren.
De oerjagers en de oerboeren gebruikten veel van de zwerfstenen om er wapens en werktuigen van en mee te maken. Daarom spreken we over de Steentijd. Deze oude werktuigen van steen laten we uitgebreid zien. Ook tonen we hoe de oerjagers en oerboeren leefden.
Wil je ontdekken hoe de mensen tijdens de Steentijd in de Fryske Walden leefden en werkten en hoe hun omgeving er toen uitzag? Kom dan naar het IJstijdenmuseum. Het museum met de grootste collectie over de Steentijd in Noord-Nederland!
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Museum Dokkum
Museum DokkumMidden in het historische centrum van Dokkum ligt het Admiraliteitshuis. Het museum Dokkum bevindt zich in dit pand dat bestaat uit een aantal historische panden, waaronder het zeventiende eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen.
Dokkum -
Kollumer Museum Mr Andreae
Kollumer Museum Mr AndreaeStreekmuseum over de geschiedenis van Kollum en omgeving.
Kollum -
Bonifatiuskapel
BonifatiuskapelAls zichtbaar herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius stierf, staat naast de Bonifatiusbron een 2,50 meter hoog Bonifatiusbeeld. Bij de bron als doel van pelgrimage is een kapel gebouwd van kloosterstenen.
Dokkum -
Museum Warten
Museum WartenHet verhaal van overleven in laagland tussen water, riet en veen in it Earmhûs en Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij.
Warten -
Museum 't Wâldhúske
Museum 't WâldhúskeVan plaggen naar een stenen huis! Hoe dat leefde, zie je hier.
Houtigehage -
Museum 'De Sûkerei' Damwâld
Museum 'De Sûkerei' DamwâldIn openluchtmuseum De Sûkerei staat het wonen en werken rond 1900 centraal. Een cichoreidrogerij, drie woudhuisjes en een poldermolen zijn te bezoeken. Na een rondleiding schenken we graag een kopje (cichorei) koffie met een "sukereike" (koekje). Welkom!
Damwald -
Fries Landbouwmuseum
Fries LandbouwmuseumFriesland is al eeuwenlang een agrarische provincie. Sinds mensenheugenis houden boeren er vee en bewerken ze het land. In het Fries Landbouwmuseum (her)beleef je de waardevolle sporen die al die landbouwactiviteiten hebben nagelaten.
Leeuwarden -
Activiteitencentrum Lauwersnest
Activiteitencentrum LauwersnestActiviteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer ligt midden in Nationaal Park Lauwersmeer en is het ideale startpunt voor een bezoek aan het gebied.
Lauwersoog -
De Nôtmûne Koartwâld
De Nôtmûne KoartwâldDeze molen is gebouwd in 1864 en heeft met een zware storm in 1946 zijn wiekenkruis verloren. In 1990 nam de plaatselijke molenstichting het initiatief om de molen weer maalvaardig te maken en in 1995 werd deze molen weer in gebruik genomen.
Surhuisterveen -
Verhalenkamer van Stichting Dam Jaarsma
Verhalenkamer van Stichting Dam JaarsmaDe Verhalenkamer in Eastermar is de plek waar je verhalen hoort, ziet en beleeft. Dam Jaarsma verzamelde, in zijn eentje op de fiets vanuit Eastermar, maar liefst 17.000 volksverhalen!
Eastermar
Routes in de buurt
-
Buitenpost - Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: rondje 6
Buitenpost - Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: rondje 6(15.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost(37.1 km)Damwâld -
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5(17.3 km)Kollum -
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad(39.0 km)Buitenpost