George Schenck van Toutenburg (1480-1540) sticht omstreeks 1525 de buitenplaats Toutenburg tussen de dorpen Ryptsjerk en Tytsjerk. Om gemakkelijk en snel te kunnen reizen tussen zijn landhuis en Leeuwarden, de zetel van zijn regering, laat hij tussen 1528 en 1531 een weg aanleggen; de Zwarte Weg genoemd. Het nog altijd bestaande kruispunt Zwartewegsend herinnert daar nog aan. Evenals Swarteweisein, de naam van de weg die vanaf de kruising naar Tytsjerk loopt.
George Schenck van Toutenburg is dan stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.
In 1830 wordt de Zwarteweg doorgetrokken als rijksweg naar Groningen. Hurdegaryp wordt dan een halteplaats van de postkoets.
Het officiële dorpswapen is dan ook een koperen posthoorn, op een roodzwart- rode achtergrond, verticaal gescheiden door twee dunne witte strepen. Omstreeks 1850 is de in 1830 aangelegde straatweg van Leeuwarden naar Groningen de enige verharde weg in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Hierdoor breidt zich de woningbouw van Hurdegaryp sterk uit in de vorm van rentenierswoningen, villa’s en herenboerderijen.
Door de aanleg van de spoorverbinding tussen Leeuwarden en Groningen in 1866, krijgt ook Hurdegaryp een halte en een station. Daardoor is de meest karakteristieke bebouwing in de kern van Hurdegaryp nu nog te zien langs de Rijksstraatweg en de Stationsweg.
De bijbehorende tuinen zijn in een aantal gevallen aangelegd naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp*).
Het zogenoemde Stationskwartier waar dit informatiepaneel is geplaatst is ook grotendeels geïnspireerd op de landschapsstijl die Vlaskamp in zijn tuinen en parken toepaste. Dit is o.a. te zien aan de vorm en het tracé van de spooronderdoorgang. Zijn originele handtekening - G(errit) L(ambertus) Vlaskamp - is op de beide zijwanden van het spoorviaduct geplaatst.
In 2020 is op verzoek van Vereniging Voor Dorpsbelangen Hurdegaryp het bloemenkunstwerk Wapen van Hurdegaryp aangelegd. Het is ontworpen en aangelegd door plaatselijk tuinontwerper Eliza Janse. Het bestaat uit ruim 800 bloembollen en vaste planten in de kleuren en de vorm van het dorpswapen wat in het voorjaar zichtbaar is als alle planten en bloembollen in volle bloei staan.
Het kunstwerk is aangelegd in het kader van het project Kansen in Kernen. KIK is een samenwerkingsverband tussen de Provinsje Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel, met o.a. als doelstelling de reconstructie van de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Dorpswapen
kruising Stationskwartier/RijksstraatwegRijksstraatweg
9254 DE Hurdegaryp Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Bij de hoge houten trap over de zeedijk
Bij de hoge houten trap over de zeedijkDeze dijk is een primaire zee-kering. Daarom is de dijk ook zo hoog. De zeehaven ligt in buitendijks gebied, bij stormtij loopt de kade onder. De binnenkant wordt door de dijk beschermd.
Lauwersoog -
Veenwouden (Feanwâlden)
Veenwouden (Feanwâlden)Feanwâlden is een dorp in Noordoost Friesland met een bijzonder historisch bouwwerk én schitterende natuur rondom.
Feanwâlden -
Zonnepark Garyp
Zonnepark GarypDit zonnepark is een initiatief van de inwoners van Garyp en in beheer van Enerzjy Koöperaasje Garyp (EKG). Hier zijn 27.000 zonnepanelen geplaatst op...
Garyp -
IJlst (Drylts)
IJlst (Drylts)Elfstedenstadje IJlst ligt vlakbij Sneek en staat bekend als de houtstad van Friesland.
IJlst -
Voormalig klooster Weerd
Voormalig klooster WeerdOngeveer 1500 meter ten zuiden van het dorpje Morra ligt het terrein, waarop een klooster van vrouwen van de Praemonstratenser orde gestaan heeft. In 1569 plunderden de Watergeuzen dit klooster en staken het in brand.
Morra -
Oude Leije (Alde Leie)
Oude Leije (Alde Leie)Alde Leie is een lyts doarp ( klein dorp ) maar soms groots in het nieuws vanwege De elfstedenroute welke dwars door het dorp loopt. Naast een haven worden hier ook regelmatig streekproducten markten georganiseerd.
Oude Leije -
Openbare lagere school
Openbare lagere schoolEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Dokkum (Dokkum)
Dokkum (Dokkum)Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.
Dokkum -
Uitzichtpunt Bûtefjild
Uitzichtpunt BûtefjildVanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Klyndobbe tot aan Rinsumageast, de plaats waar het inmiddels verdwenen Klooster Klaarkamp stond.
Veenwoude -
Binnendyk 106
Binnendyk 106Op de kruising van de Binnendijk met de Nieuwlandsweg staat een gaaf voorbeeld van een zogenaamd wâldhúske waar vroeger het gezinsleven in één openrui...
Ryptsjerk
Routes in de buurt
-
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden(12.7 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden II
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden II(10.3 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Suwâld - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Suwâld - Leeuwarden(18.8 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden(11.4 km)Hurdegaryp -
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie(8.0 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a(21.4 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp