Het Bildt | streek
Sint Annaparochie
Ontdek Het Bildt, ontstaan uit de inpoldering van de Middelzee in 1505. Dit unieke landschap van strakke lijnen door polderdijken biedt een vruchtbare bodem voor gewassen zoals de Bildtstar-aardappel en een rijke cultuur gevormd door de Hollandse Bilkerts.
Neem alvast een kijkje
Bekijk alle 6 foto's
Het Bildt, Bildts: 't Bildt; Fries: It Bilt) is een streek en voormaligeĀ met als hoofdplaats Sint Annaparochie en ligt aan de Waddenzee met 15,4 km kust. Andere dorpen die onder de streek vallen zijn onder andereĀ Minnertsga, Sint Jacobiparochie, Oudebildtzijl, Vrouwenparochie,Ā
Nij Altoenae, Oude Leije en deĀ Westhoek.Ā Het Bildt is ontstaan door inpoldering van een deel van de Middelzee, een groot getijdengebied dat ooit een belangrijke watermassa in Friesland vormde.
Het gebied dat nu Het Bildt is, maakte ooit deel uit van de Middelzee, een zeearm die zich in de middeleeuwen uitstrekten tot diep in het huidige Friesland.Ā In 1505 gaf Hertog George van Saksen opdracht om het gebied in te polderen. De inpoldering werd uitgevoerd door Hollandse arbeiders, die vanuit Holland naar Friesland kwamen om het werk te doen.
Door het aanleggen van dijken en het droogleggen van het gebied werd nieuw land gecreƫerd.
Het Bildtse streeklandschap valt dan ook op door zijn systematische polderwerk en onderscheidt zich duidelijk van het oude terpenland aan beide kanten van de voormalige Middelzee.
Je vindt hier rechte, lineaire landwegen tussen de dorpen.Ā
De naam "Het Bildt" is dan ook afgeleid van het woord "opgebild," wat "opgeslibd" betekent. Dit verwijst naar het proces waarbij land wordt gevormd door aanslibbing van sediment.Ā
Dankzij de indijking van de vroegere zeebodem zijn terpen als vluchtheuvels voor hoog water niet meer nodig, waardoor de Bildtse dorpen op vlakke bodem staan.Ā
Dit proces van inpoldering veranderde het getijdengebied ook in vruchtbare landbouwgrond. Voornamelijk pootaardappelen, graan, uien en suikerbieten worden verbouwd. Er wordt zelfs een eigen aardappelras verbouwd; De Bildtstar.Ā
De mensen die in dit nieuw gewonnen land kwamen wonen, de Bilkerts, waren voornamelijk van Hollandse afkomst. Ze brachten hun eigen cultuur en taal mee, wat resulteerde in het ontstaan van het Bildts, een unieke taalvariant.
Als je denkt dat Het Bildt alleen bestaat uit een uniek polderlandschap dan heb je het mis. Een deel van de noordelijke route van de Friese Elfstedentocht en vaarroute gaat door Het Bildt. De vaarroute is toegankelijk voor boten met een maximale kruiphoogte van 2,40 meter en een maximale diepgang van 1,30 meter. De watersportliefhebber is du meer dan welkom.
Bezoek Het Bildt en geniet van de historische dijken, de prachtige natuur, en vaar of schaats een deel van de legendarische Elfstedentocht-route. Beleef de mix van cultuur, geschiedenis en avontuur in dit unieke gebied!