Kerkje van Hiaure
Hiaure
Dit rijksmonument in Hiaure is in 1869 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding kerkje Hiaure
- Open popup met vergrote afbeelding kerkje Hiaure interieur
Hiaure is een mini dorpje ten noordwesten van Dokum en telt slechts 70 inwoners. Het kerkje van Hiaure staat op een eigen terp, ook wel een kerkterp genoemd. Even verderop begint de bebouwing van het dorp.
Dit rijksmonument is gebouwd in 1869 op de fundamenten van een middeleeuws kerkje wat vanwege de slechte staat daarvoor werd afgebroken.
Het eenvoudige kerkje wordt nu beheerd door de Stichting Vrienden van de kerk Hiaure zodat het zinvol kan blijven functioneren in de samenleving. Het kerkgebouw is in ieder geval opengesteld op de zondagen van juli tot september. Als je binnen wilt kijken en de kerk is gesloten, dan kun je een sleutel ophalen bij camping De Terp, tegenover de kerk.
Het gebouw wordt gebruikt voor rouw- en trouwdiensten, maar ook voor culturele bijeenkomsten. De stichting organiseert bijvoorbeeld historische lezingen over de streek.
REFUGIO
Daarnaast kan er in dit kerkje op eenvoudige wijze worden gelogeerd door pelgrims.
Deze kerk is aan het Het Ziltepad, Klooster Claercamppad en het Bonifatius Kloosterpad gelegen. Mensen die één van deze pelgrimspaden bewandelen, kunnen hier de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van Het Ziltepad, het Claercamppad, Bonifatius Kloosterpad of één van de andere Friese pelgrimsroutes
- donateur bent van de Stichting Vrienden van de kerk Hiaure
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Kerk Lioessens
Kerk LioessensHet is een avontuur om de geschiedenis van deze kerk te ‘lezen’. Want dat het gebouw meerdere keren ingrijpend is veranderd, is goed te zien.De noordm...
Lioessens -
Kloosterkapel Sibrandahûs
Kloosterkapel SibrandahûsPrachtig middeleeuws kerkje waarvan wordt beweerd dat het een uithof was van het voormalige klooster Claercamp. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Sibrandahûs -
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
WETSENS -
Sint-Gangulfuskerk Ee
Sint-Gangulfuskerk EeNiet helemaal duidelijk is aan wie de kerk van Ee gewijd is: of de heilige Gangulfus of de heilige abt Jarich.
Ee -
Mariakerk Bornwird
Mariakerk BornwirdDit kleine kerkje, gebouwd van groot formaat baksteen, heeft geen echte hoge kerktoren meer.
Bornwird -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert -
Doarpstsjerke Jistrum
Doarpstsjerke JistrumEen gaaf en compleet laat-romaans kerkje van rode baksteen. En nog prachtig gelegen ook: op een hoge zandrug in de kern van Jistrum. De slanke zadelda...
Jistrum -
Dorpskerk Sumar
Dorpskerk SumarDe kerk is een eenvoudig gebouw met ingebouwde westtoren en in 1769 gebouwd als vervanger van een oudere kerk. Het monument heeft zes mooie gebrandsch...
Sumar -
Sint-Bonifatiuskerk Damwâld
Sint-Bonifatiuskerk DamwâldToen in de jaren 60 van de vorige eeuw de pleisterlaag werd verwijderd, kwam de kenmerkende warmrode kleur van de Sint-Bonifatiuskerk weer tevoorschij...
Damwâld
Routes in de buurt
-
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum
Schilderachtige dorpjes en Elfstedenstad Dokkum(41.6 km)Anjum -
Dokkum - Niawier - Hantum | Bonifatius Kloosterpad: rondje 4
Dokkum - Niawier - Hantum | Bonifatius Kloosterpad: rondje 4(19.2 km)Dokkum -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen