Doarpstsjerke Rottevalle
Rottevalle
De voormalige hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof. Binnen in de kerk valt op dat er veel licht in de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk een aangename sfeer.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Rottevalle kerk exterieur
- Open popup met vergrote afbeelding Rottevalle kerk interieur
Rottevalle is een dorp dat pas in de zeventiende eeuw als veenkolonie ontstaan is. De voormalige hervormde kerk staat op een verhoogd kerkhof in het centrum van het dorp.
Binnenin de kerk valt op dat er veel licht in de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk uit 1724 een aangename sfeer.
De hervormde kerk van Rottevalle is sinds 2011 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Een Plaatselijke Commissie ontplooit er sindsdien verschillende culturele activiteiten in overleg met het naastgelegen dorpshuis. Daarnaast wordt de kerk nog steeds gebruikt voor erediensten, huwelijken en begrafenissen.
REFUGIO
Hoewel de kerk niet aan een pelgrimsroute gelegen is, is deze kerk wel beschikbaar voor wandelaars die in Nationaal Landschap 'De Noardlike Fryske Wâlden' rondwandelen om te overnachten.
Wandelaars kunnen hier eenvoudig de nacht doorbrengen voor € 15,- per persoon.
Je kunt van deze refugio gebruikmaken als je:
- in bezit bent van een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob
- een routeboekje of stempelkaart van een Friese pelgrimsroute
- donateur bent van de Stichting Alde Fryske Tsjerken
Het is wel noodzakelijk dat je vooraf telefonisch informeert naar de beschikbaarheid!
Meer informatie over de huisregels kun je vinden op de website van Santiago aan het Wad.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Doarpstsjerke Rottevalle
Buorren 189221 TB Rottevalle Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Dorpskerk Sumar
Dorpskerk SumarDe kerk is een eenvoudig gebouw met ingebouwde westtoren en in 1769 gebouwd als vervanger van een oudere kerk. Het monument heeft zes mooie gebrandsch...
Sumar -
Sint-Martinuskerk Kollum
Sint-Martinuskerk KollumDe grote, aan Martinus gewijde kerk staat op een ruim, grotendeels geruimd kerkhof. De kerk had een vroege twaalfde-eeuwse voorganger, maar daarvan is...
Kollum -
Jacobuskerk Zeerijp
Jacobuskerk ZeerijpDe hervormde kerk in Zeerijp is de laatste Groninger kerk die is gebouwd in de stijl van de romanogotiek. Sinds de bouw in de veertiende eeuw is er maar weinig veranderd aan de kruiskerk.
Zeerijp -
Sint-Nicolaaskerk Blije
Sint-Nicolaaskerk BlijeAan het oostelijke galmgat in de toren kun je het zien: de toren en kerk zelf zijn niet even oud. De toren is meer dan 200 jaar ouder dan het kerkschip. Er is dan ook een duidelijk verschil in stijl: de toren is romaans en de kerk laatgotisch.
Blije -
Sint-Petruskerk Twijzel
Sint-Petruskerk TwijzelDe kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch...
Twijzel -
Nicolaaskerk Koarnjum
Nicolaaskerk KoarnjumDe Nicolaaskerk uit 1873 is ook een bijzondere verschijning met zijn eclectische vormgegeving, ontworpen door architect Foppe Brouwer.
Koarnjum -
Petruskerk Lichtaard
Petruskerk LichtaardLichtaard is een mini terpdorpje in de gemeente Noardeast-Fryslân, het ligt ten westen Dokkum. Samen met de dorpjes Reitsum, Genum en Janum vormt Lich...
Lichtaard -
Doarpstsjerke Mitselwier
Doarpstsjerke MitselwierIn Mitselwier staat een zaalkerk met een spitse toren uit 1776 die werd gebouwd op de plaats van een middeleeuwse voorganger.
Mitselwier -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert -
Mariakerk Oosterwijtwerd
Mariakerk OosterwijtwerdSamen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.
Oosterwijtwerd
Routes in de buurt
-
Surhuizum – Rottevalle | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 7
Surhuizum – Rottevalle | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 7(13.9 km)Surhuizum -
Rottevalle – Opeinde | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 8
Rottevalle – Opeinde | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 8(19.9 km)Rottevalle -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Eastermar - Surhuisterveen
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Eastermar - Surhuisterveen(35.8 km)Eastermar