Antoniuskerk Surhuizum
Surhuizum
De toren van Surhuizum is een bijzondere. Niet alleen omdat de toren geheel uit steen bestaat, maar ook omdat de toren net niet tegen de kerk aan staat. Ontdek de Friese sage over hoe er ruimte tussen kerk en toren is ontstaan.
De toren van Surhuizum. Een Friese sage over hoe er ruimte tussen kerk en toren is ontstaan.
De toren van Surhuizum is een bijzonder geval. Niet alleen omdat de toren gemetseld is, maar ook omdat de toren net niet tegen de kerk aan staat. Hij is per ongeluk los geraakt en dat komt zo.
Er was eens een reus die als lappenkoopman door Groningen en Friesland reisde. Zijn handel droeg hij in een groot pak op zijn rug. Het waren natuurlijk geen kleine lappen die hij te koop had. Nee, hij handelde in grote lappen zeildoek. De reus had voornamelijk klanten onder de schippers, die konden met twee 'lapjes' van de reus het hele schip optuigen.
Het pak wat de reus op zijn rug meedroeg, was ongeveer zo groot als een boerenschuur. Het was behoorlijk zwaar, en toen de reus een hele dag in Groningen had rondgelopen, stevende hij 's avonds weer op huis af. Bij Surhuizum hield hij even rust en leunde wat tegen de Surhuizumer toren aan. Het pak haalde hij even van zijn rug, en plaatste dat even op zijn stok, die het formaat had van een flinke boom. Ook dit liet hij even tegen de toren steunen. Zo kon hij mooi even uitrusten.
Nadat hij weer enigszins op krachten gekomen was, wilde de reus zijn reis naar huis vervolgen. Hij sloeg zijn handen achter zich om het pak heen en zette het weer op zijn rug. "Bommmm!" hoorde hij boven zich. Wat was het geval. De reus had samen met het pak ook de toren opgetild. Onmiddellijk zette hij de toren weer op de grond, maar vanwege zijn grote handen ging dat niet al te secuur. De toren kwam een klein stukje los van de kerk, zonder dat de reus er erg in had. De tussenruimte is later wel opgevuld, maar nog altijd is duidelijk te zien dat de toren niet precies tegen de kerk aan staat. Surhuizum ligt aan de Fries-Groninger grens, tussen Buitenpost en Surhuisterveen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Antoniuskerk Surhuizum
DorpskerkDoarpsstrjitte 31
9283 TJ Surhuizum Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Kerk Lioessens
Kerk LioessensHet is een avontuur om de geschiedenis van deze kerk te ‘lezen’. Want dat het gebouw meerdere keren ingrijpend is veranderd, is goed te zien.De noordm...
Lioessens -
Kloosterkapel Sibrandahûs
Kloosterkapel SibrandahûsPrachtig middeleeuws kerkje waarvan wordt beweerd dat het een uithof was van het voormalige klooster Claercamp. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Sibrandahûs -
Mariakerk Buitenpost
Mariakerk BuitenpostDe Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Buitenpost -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
WETSENS -
Sint-Gangulfuskerk Ee
Sint-Gangulfuskerk EeNiet helemaal duidelijk is aan wie de kerk van Ee gewijd is: of de heilige Gangulfus of de heilige abt Jarich.
Ee -
Kerkje van Hiaure
Kerkje van HiaureDit rijksmonument in Hiaure is in 1869 gebouwd op de fundamenten van een middeleeuws kerkje. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Hiaure -
Mariakerk Bornwird
Mariakerk BornwirdDit kleine kerkje, gebouwd van groot formaat baksteen, heeft geen echte hoge kerktoren meer.
Bornwird -
Sint-Martinuskerk Ferwert
Sint-Martinuskerk FerwertJe bereikt de Sint-Martinuskerk via een zeventiende-eeuwse poort aan pleintje het Vrijhof. Een flinke kerk met grote spitsboogvensters in de zuidmuur....
Ferwert -
Doarpstsjerke Jistrum
Doarpstsjerke JistrumEen gaaf en compleet laat-romaans kerkje van rode baksteen. En nog prachtig gelegen ook: op een hoge zandrug in de kern van Jistrum. De slanke zadelda...
Jistrum -
Dorpskerk Sumar
Dorpskerk SumarDe kerk is een eenvoudig gebouw met ingebouwde westtoren en in 1769 gebouwd als vervanger van een oudere kerk. Het monument heeft zes mooie gebrandsch...
Sumar
Routes in de buurt
-
De Kooten – Surhuizum | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 6
De Kooten – Surhuizum | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 6(18.3 km)Kootstertille -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Eastermar - Surhuisterveen
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Eastermar - Surhuisterveen(35.8 km)Eastermar -
Surhuizum – Rottevalle | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 7
Surhuizum – Rottevalle | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 7(13.9 km)Surhuizum