Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum
Dokkum
De Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk gevestigd op de terp van Dokkum, aan de zuidzijde van de Markt. De bedevaartsplek voor Bonifatius, die in 754 bij Dokkum werd vermoord.
De Grote kerk, ook wel de St-Martinuskerk werd vroeger de 'cleyne kerk' genoemd. Er stond namelijk nog een grote abdijkerk op de Markt, behorende bij het klooster dat ook op deze plek stond: de terp van Dokkum.
Dat stadsklooster was jarenlang een bedevaartsplek voor Bonifatius: de heiligverklaarde die de Friezen wilde bekeren maar dit moest bekopen met de dood toen hij in 754 naar een doopfeest in Dokkum reisde.
Toen een aantal eeuwen later zowel de abdijkerk als de kleinere kerk in slechte staat waren, vroeg Dokkum de provincie om een bijdrage in de kosten voor restauratie. Na veel onderhandelingen werd de abdijkerk gesloopt en de oude stenen die hierbij vrijkwamen, werden gebruikt om de kleine kerk aan de zuidkant van de Markt te vergroten. Je kunt nog steeds aan de kerk zien waar een beuk is aangebouwd. En de contouren van de oude abdijkerk kun je nog ontwaren aan de bestrating op het plein.
In 1591 was de inmiddels Grote kerk gereed en kond de Hervormde Eredienst worden ingevoerd want de bezetting van de Spanjaarden was voorbij. Inmiddels worden er nog steeds iedere week kerkdiensten gehouden. Bovendien vinden er regelmatig concerten plaats vanwege de goede akoestiek in deze kerk.
Deze kerk ligt aan het begin van de eerste etappe van pelgrimsroute 'Bonifatius Kloosterpad'.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Grote kerk of St-Martinuskerk Dokkum
De Markt 29101 LS Dokkum Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hervormde Kerk Wierum
Hervormde Kerk WierumVan het hele Friese kustgebied staat deze kerk het dichtst bij de zee; meteen achter de zeedijk. Een prachtig gezicht.Het gebouw is omstreeks 1200 van...
Wierum -
Sint-Agathakerk Oudega
Sint-Agathakerk OudegaDe Sint-Agathakerk in Oudega Smallingerland is al in de 12e eeuw gebouwd en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland. Er zijn bijzondere kenmerken te zien.
Oudega -
Mariakerk Foudgum
Mariakerk FoudgumDe eenbeukige Mariakerk is herbouwd in 1808. De kerk is bekend geworden door predikant François Haverschmidt (die onder het pseudoniem Piet Paaltjens gedichten uitbracht).
Foudgum -
Mariakerk Oosterwijtwerd
Mariakerk OosterwijtwerdSamen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.
Oosterwijtwerd -
Hervormde Kerk Morra
Hervormde Kerk MorraMiddenin het schilderachtige, gave terpdorp Morra staat deze dertiende-eeuwse kerk. De toren en de westgevel zichtbaar zijn jonger: ‘ANNO 1843’. De ne...
Morra -
Kerk van Engwierum
Kerk van EngwierumBekijk voor je naar de kerk loopt even het mooie zwaaihek met ‘Gedenk te sterven’ en doodssymboliek. De stichtingssteen heeft een lange tekst, die zel...
Engwierum -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van Fryslân, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.
WETSENS -
Sint-Petruskerk Twijzel
Sint-Petruskerk TwijzelDe kerk lijkt niet zo oud en de classicistische toegangspoort in de zuidgevel geeft het jaartal 1692 te lezen. Maar de noordmuur en de toren zijn toch...
Twijzel -
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove
Routes in de buurt
-
Dokkum - Wouterswoude | Elfstedenpad: etappe 13
Dokkum - Wouterswoude | Elfstedenpad: etappe 13(16.5 km)Dokkum -
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5(30.5 km)Dokkum -
Dokkum-Feanwâlden | Bonifatius Kloosterpad: etappe 1
Dokkum-Feanwâlden | Bonifatius Kloosterpad: etappe 1(17.4 km)Dokkum -
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad
Rondwandeling Eastrum - Dokkum - Mitselwier | Ziltepad(21.7 km)Eastrum -
Dokkum - Niawier - Hantum | Bonifatius Kloosterpad: rondje 4
Dokkum - Niawier - Hantum | Bonifatius Kloosterpad: rondje 4(19.2 km)Dokkum -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute
Etappe 4: Dokkum - Sneek | Elfstedenfietsroute(53.0 km)Dokkum