Ga naar inhoud
MAP
nl

Tuinen van Roodbaard

Begin 1800 waren strakke vormen mode in de luxe tuinen. Rechte paden en strak gesnoeid zoals je dat veel ziet bij landgoederen. Lucas Pieters Roodbaard kun je rustig een romanticus noemen en in deze tijd zou hij zeker tot de BN-ers behoren. De adel, maar ook stadsbesturen waren dol op zijn werk: parkachtig, slingerpaadjes, doorkijkjes en vooral veel ronde vormen. Je kunt je goed voorstellen hoe ze daar vroeger lekker doorheen slenterderen. 

Vooral in de Trynwâlden zijn deze boomrijke parken te vinden.

Staten en Stinzen

De Roodbaardtuinen zijn vaak te vinden bij de Staten en Stinzen van vroeger. Zij waren vroeger het symbool van de rijkdom van Fryslân. In deze tuinen kun je ’s avonds of in het weekend heerlijk wandelen.

Roodbaardtuinen in Friesland

Kijk hieronder waar je de roodbaardtuinen in Noordoost Friesland kunt vinden. Alle tuinen zijn vrij toegankelijk (soms wordt entree gevraagd om de tuinen te kunnen onderhouden)

Park Vijversburg in Tytsjerk (met entree)

Park Vijversburg is het fraaie wandelpark van Tytsjerk. De invloed van Roodbaard is hier zichtbaar door hoogteverschillen, typische bruggetjes en een volière met vogels. Er worden regelmatig tentoonstellingen van beeldende kunst en andere evenementen georganiseerd en af en toe is de theesalon open. Heel bijzonder is dat de beherende stichting het werk voortzet: inmiddels zijn al meerdere extra tuinen gerealiseerd naar het ontwerp van internationale beroemde ontwerpers. Een dag dwalen is niet genoeg!

Stania State in Oentsjerk

Het Friese landgoed Stania State behoort tot de mooiste van Nederland. Rondom het landgoed ligt een prachtig park, ontworpen door de tuinarchitect Lucas Roodbaard. Speelse waterpartijen, slingerpaadjes, weilanden, bosjes en fraaie lanen wisselen elkaar af. Let bij je bezoek op één van de oudste beuken in Nederland in de voortuin. Hier zie je ook, net als in Park Vijversburg de houten driepuntsbrug. Achter Stania State lopen mooie wandelroutes.

De Klinze in Aldtsjerk

‘Trynwalden’, het gebied rondom Gytsjerk, Oentsjerk en Aldtsjerk staat bekend om het bosrijke landschap. Vroeger had de adel hier haar buitenhuizen. Landgoed De Klinze is zo’n overgebleven landhuis. Het gebouw is momenteel een 'showroom' van bedden. De tuinen zijn toegankelijk. Het is bij wandelaars erg geliefd, door zijn slingerpaadjes en bruggetjes.

Fogelsanghstate in Veenklooster

Het Veenkloosterbos is omstreeks 1840 aangelegd door Roodbaard. Sommige lanen en de zogenaamde Modderberg zijn zelfs van voor 1800 en maakten toen deel uit van een Franse tuin. Het bos is reuze spannend en avontuurlijk voor kinderen. De kronkelpaden, grillige vijverpartijen en het hertenkamp zijn de ingrediënten om zelf stoere ridderverhalen te bedenken. Voor fantasierijke kinderen wordt het huisje van de heremiet de geheime hut van de mysterieuze ridder en het theehuis de herberg van de ridders. De roep van de wielewaal en het gekoer van de koekoek maken de belevenis compleet. Het buitenhuis Fogelsangstate is uit 1646 en voor publiek geopend tegen entree. Tijdens het broedseizoen (van 15 maart t/m 15 juni) is het bos niet geopend.

Rinsmastate in Driezum

In het park van Rinsmastate is veel stinsenflora te vinden. Het landgoed beslaat vijftien hectare en is in bezit van een Russische ondernemer. Na 1999 is het gebouw en de tuin helemaal gerestaureerd en gerenoveerd. Zo is de tuin toen weer ingericht naar het originele ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard uit 1843.