Mariakerk Buitenpost
Buitenpost
De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Er zijn rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Buitenpost kerk exterieur
- Open popup met vergrote afbeelding Buitenpost kerk interieur
Buitenpost is een vrij groot dorp in het noordoosten van Friesland. Het dorp werd een pleisterplaats voor postwagens vanwege de ligging tussen Groningen en Leeuwarden. Deze functie kwam te vervallen door de aanleg van de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden in 1866.
Al veel eerder - in 1496 - werd er een laatgotische kerk gebouwd in het centrum van Buitenpost en nog steeds staat deze kerk op een prominente plek in het dorp.
De Mariakerk is een forse kerk met gesloten toren. Vooral vanwege het meubilair is deze kerk interessant. Rouwborden en herenbanken met wapens van de voorname families Bouricius, Boelens en Jeltinga herinneren aan de tijd dat adel en patriciaat zich hier vestigden.
Voorts beschikt de kerk over een preekstoel, doophek en doopbekkenhouder met rococo-snijwerk. Het bijzondere zandstenen doopvont uit de 15e eeuw heeft jarenlang in het Fries Museum gestaan, maar is nu weer te bezichtigen in de kerk. Dat dit doopvont met zijn katholieke voorstellingen gespaard is gebleven tijdens de Reformatie, is een klein wonder te noemen.
De Stichting Alde Fryske Tsjerken is tegenwoordig eigenaar van de kerk en een plaatselijke commissie zorgt voor de organisatie van diverse bijeenkomsten ter plekke.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Mariakerk Buitenpost
Oude Havenstraat 19285 TC Buitenpost Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
Sint-Thomaskerk Waaxens
Sint-Thomaskerk WaaxensDe Thomaskerk staat op een hoge, scherp afgegraven terp. Het gebouw is van oorsprong twaalfde-eeuws maar is drie eeuwen later flink vernieuwd in gotis...
Waaxens -
Mariakerk Bornwird
Mariakerk BornwirdDit kleine kerkje, gebouwd van groot formaat baksteen, heeft geen echte hoge kerktoren meer.
Bornwird -
Sint Catharinakerk Aalsum
Sint Catharinakerk AalsumIndrukwekkend is hoe hoog de Sint-Catharinakerk van Aalsum staat. De aan de heilige Catharina van Alexandrië gewijde kerk staat bovenop een hoog restant van de dorpsterp. Ooit was de terp vier hectare, maar een groot deel van de terp werd rond 1880 afgegraven.
Aalsum -
Mariakerk Oosterwijtwerd
Mariakerk OosterwijtwerdSamen met de kerken van Marsum en Eenum hoort de kerk van Oosterwijtwerd bij de oudste bakstenen kerken in dit deel van de provincie Groningen. Het is een eenvoudige, maar mooie zaalkerk met een inspringende halfronde koorsluiting uit de twaalfde eeuw.
Oosterwijtwerd -
Georgiuskerk Suwâld
Georgiuskerk SuwâldDeze dorpskerk is een rijksmonument en dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw. In 1922 is de kerk verbouwd en verlengd waarbij het oorspronkelijke koo...
Suwâld -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Sint-Augustinuskerk
Sint-AugustinuskerkEerst was er de toren, ruim een eeuw later volgde de bouw van de mooie bakstenen zaalkerk. Die volgorde is goed te zien aan een van de vier rondbogige...
Augustinusga -
Sint-Benedictuskerk Damwoude
Sint-Benedictuskerk DamwoudeDe Sint-Benedictuskerk werd eind 12e eeuw gebouwd en in de 13e eeuw werd de toren toegevoegd. De kerk beschikt over vier bijzondere beschilderde schilden uit 1599, een vrijwel gaaf bewaard Hinsz-orgel en mooi gerestaureerde rouwborden.
Damwoude
Routes in de buurt
-
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost -
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost(37.1 km)Damwâld -
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad
Foodroute van Wouden, Mieden naar voormalig Wad(39.0 km)Buitenpost -
Buitenpost - Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: rondje 6
Buitenpost - Veenklooster | Bonifatius Kloosterpad: rondje 6(15.0 km)Buitenpost -
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5
Kollum – De Kooten | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 5(17.3 km)Kollum