Ga naar inhoud
MAP

Dit is de waarde van Toerisme in Noordoost Friesland

| Vrijetijdsregio Noordoost Friesland

Een belangrijk onderdeel van wat we doen als Vrijetijdsregio Noordoost Friesland, is het uit laten voeren van een Nulmeting . Onlangs is dit onderzoek afgerond door het European Tourism Futures Institute en het staat vol interessante feiten over de toeristische sector in onze regio. Wat het meeste opvalt zijn de stijgende cijfers in alle vier de gemeenten.

De nulmeting is een onderzoek met kwantitatieve en kwalitatieve bevindingen en schets zo een heldere momentopname van ons werkveld. Dat helpt ons en overheden vervolgens weer om betere beslissingen te maken. 

Wat meteen in het oog springt als je het rapport openslaat, zijn de sterke groeicijfers. Zo is er over de afgelopen vijf jaar een toename van 23% in fulltimebanen, is onze regio goed voor 13,3 procent van alle overnachtingen in Friesland en zijn er in totaal 460 bedrijven bij gekomen, wat neerkomt op een groei van 38%.  

Dat zijn natuurlijk mooie getallen, die we ook verder uitpluizen. Want, cijfers zijn maar cijfers. Die komen tot leven als we snappen dat die 460 nieuwe bedrijven restaurants en B&B’s zijn, maar ook juist ijscoverkooppunten bij een boerderij zijn, of plekjes waar je onverwacht even kunt uitrusten van je fietstocht met een bakje verse thee. 

Impact op de leefomgeving

Die kleinschalige recreatie is precies wat we hier graag zien. Initiatieven en ondernemingen die helpen om Noordoost Friesland op de kaart te zetten als een gebied waar je komt om zelf te ontdekken, uit te rusten en te genieten van wat de omgeving jou biedt. 

We zeggen hier bewust even ‘jou’, omdat dit onderzoek ook over jou en ons als inwoner gaat. Het onderzoek toont namelijk aan dat de groei in bezoek en aanbod ook resulteert in impact voor de mensen die hier wonen.  

Denk bijvoorbeeld aan leuke evenementen, fietspaden, meer divers winkelaanbod of opstappunten om te suppen. Het zorgt ervoor dat onze directe omgeving blijft leven en zich ontwikkelt. 

Maar, wat kunnen we er mee?

Oké, met dit onderzoek hebben we dus cijfers en gegevens over onze sector. Maar, zoals de term ‘nulmeting’ al aangeeft, is dit het begin.  

“Dit geeft ons echt handvatten voor de toekomst,” zegt wethouder Toerisme en Recreatie Rommy Kempenaar van gemeente Dantumadiel dan ook. “We hebben toch een uitdaging om de voorzieningen in onze regio in stand te houden. Het rapport laat zien dat deze sector daar een positieve bijdrage aan kan leveren.” 

Zelf zien we enorm uit naar hoe recreatie en toerisme zich de komende jaren verder ontwikkelen. Komen er nog meer initiatieven bij? Wat betekent dat voor wat wij doen als Vrijetijdsregio Noordoost Friesland? Hoe zorgen we ervoor dat het hier geen tweede Giethoorn wordt?  

Onderzoeker Noël Middelhoek van ETFI onderstreept die behoefte: “Het is erg interessant om dit vaker te onderzoeken,” zegt hij. “De sector groeit, wordt steeds anders en draagt op die manier bij aan de voorzieningen. Door vaker te meten, krijgen we meer inzicht hoe deze impact zich ontwikkelt en wat dit betekent voor de economie, leefomgeving en de sociale processen in de regio.” 

Zelf een duik nemen in de cijfers en gegevens van het rapport? Het is hier te downloaden!