Fietsroutes (mét een stukje Elfstedentocht!)
Fietsen in Friesland heeft iets bijzonders. Let maar eens op wat er gebeurt als je andere fietsers tegenkomt, of bootjesmensen. Ze zwaaien naar je, en automatisch zwaai je terug. Dat zorgt voor een gemoedelijke sfeer onderweg. Dus: fietsen uit het vet en gaan met die banaan! Welke fietsroute kies jij?
Een tip vooraf: op de gloednieuwe fietsknooppuntenkaart heb je naast een overzicht van de knooppunten ook op een rij waar je een elektrische fiets huurt en oplaadt. Vraag er naar bij een toeristisch informatiepunt!
Waddentour
Eigenlijk is ieder stukje van deze in totaal 60 kilometer lange route door het waddengebied (Unesco Werelderfgoed!) prachtig om te zien. Dus of je nu de hele route fietst, of een deel; genieten ga je zeker. Er is zowel een app als een traditionele kaart beschikbaar. Tip: stap in (onder andere) de vier Beschermde Dorpsgezichten die aan de route liggen van de fiets en pak een wandelroute mee. Lees hier wat die dorpen zo bijzonder maakt.
Kerspelpaad
Als je echt een afwisselende fietsroute in Friesland wilt doen, dan is het Kerspelpaad een aanrader! Deze route leidt je van het mooie open landschap met weidse vergezichten tot elzensingels, houtwallen en meertjes in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Onderweg is er genoeg te zien en te beleven. Zo kom je door levendige dorpjes, zoals Surhuisterveen en Veenklooster. De route van 44 kilometer lang volgt het bekende knooppuntensysteem.
De Pontjesroute (ook wel: de 8 van Grou)
Deze fietsroute leidt je langs meren, vaarten, plassen, ruigten, rietlanden, moerasbossen, graslanden, struwelen en petgaten. Het zal je niet verbazen dat je in Nationaal Park De Alde Feanen op een aantal punten middels een pontje een oversteek moet maken. Zo heb je even de tijd om enkele van de ruim honderd verschillende moeras- en weidevogels, een grote variatie aan planten- en vissoorten eens van dichtbij te bekijken. Leuk: op één van de pontjes geeft de schipper iedereen een dropje.
Jaachpad
Er is een tijd geweest waarin het vervoeren van vracht met beurtschepen ging. Het Dokkumer Grootdiep is een van de waterwegen waarover die beurtschepen voeren. Langs dat water vind je het Jaachpad. Dat pad ontleent zijn bestaan aan de beurtschipperiode. Als de wind namelijk ongunstig stond, had de schipper hulp vanaf de wal nodig. Vaak waren het vrouwen en kinderen die het schip voort moesten slepen, oftewel, moesten ‘jagen’. Dat Jaachpad is nu een prachtig pad om te fietsen. Van Dokkum naar Dokkumer Nieuwe Zijlen, 12 kilometer heen en 12 kilometer terug. Je vindt het fietspad als je op de fietsknooppuntenroute begint bij nummer 1, in hartje Dokkum. Daarna volg je de nummers 73, 11 en 82. Het pad eindigt bij nummer 83. Leuk: Onderweg kom je een onbemande ijscokar in Ee tegen, waar zie je dat nou nog?
Een stukje Elfstedentocht
Duizenden fietsers trappen ieder jaar op Pinkstermaandag langs de Elfstedenroute. De weg naar Dokkum begint voor de fietsers net buiten Leeuwarden, bij Lekkum. Daarna fiets je door naar Wyns, maar je kunt ook even naar rechts afslaan om de Tegeltjesbrug bij Gytsjerk te bewonderen. Na Wyns (leuk terrasje!) fiets je langs de Dokkumer Ee naar Bartlehiem, de plek waar het beroemde Elfstedenbruggetje te zien is. Vanuit Bartlehiem fiets je – weer langs de Dokkumer Ee – via Burdaard door naar Dokkum, waar je het ‘keerpunt’ kunt bewonderen (fotomomentje!). Mocht je de hele Elfstedentocht willen fietsen, kijk dan op deze website voor routekaarten.
Meer routes? Kijk dan op de fietsroutepagina. Tip: een aantal routes zijn ook te fietsen via de routeapp ‘Izi Travel‘. Luister onderweg de (streek)verhalen van het gebied!
Blog door Thea van der Schaaf: Thea woont met haar man en twee zoons in Dokkum. Naast het schrijven voor www.eropuitinfriesland.nl heeft ze ook de teksten geschreven uit het regiomagazine. Haar schrijfstijl komen we dus overal tegen!