Toeristische attracties in Friesland
Waar denk jij aan als je denkt aan toeristische attracties? Denk je aan grote pretparken, een enorm reuzenrad, een magistrale kathedraal? Dan zullen we je in Friesland misschien een beetje teleurstellen. Eerlijk is eerlijk. We hebben geen attracties als de London Eye of de Chinese Muur. Maar eigenlijk vinden we dat ook niet zo erg. Want meestal vallen dit soort attracties toch een beetje tegen wanneer je ze bezoekt. Te duur, te lange rijen, teveel toeristen..
Wat we wél hebben qua toeristische attracties in Friesland? Kleinschalige attracties die veelal gratis te bezoeken zijn en waar je niet in de rij hoeft te staan om een foto te nemen. Attracties met een goed verhaal. Een korte opsomming van een aantal aanraders.
Wachten op hoog water
‘Wachten op hoog water‘ is een kunstwerk van de Drachtster kunstenaar Jan Ketelaar. De kunstenaar werkte maar liefst 10 jaar aan dit werk, dat op de dijk bij Holwerd staan. In 2018 werd het eerste deel geplaatst: een 1800 kilo wegende gezette dame. In 2019 kwam daar het tweede deel bij: een dunne dame. Beide dames zijn maar liefst vijf meter hoog en kijken uit over de Waddenzee. Waar het over gaat? Een zoektocht naar balans en uitwisseling. Je ziet beide dames van verre al staan. Een imposant beeld op een even zo imposante plek.
De Kruidhof – Hortus van Friesland
De botanische tuin in Buitenpost is al tientallen jaren een begrip in de wereld van planten- en kruidenliefhebbers. Met maar liefst zeven thematuinen en ruim tweeduizend plantensoorten op ruim 3,5 hectare is deze plek een attractie van formaat te noemen. Gasten komen van over de hele wereld naar Buitenpost voor onder andere de grootste botanische collectie geneeskrachtige kruiden van West-Europa.
Park Vijversburg
Bij Tytsjerk vind je Park Vijversburg, in de volksmond ook wel ‘it bosk fan Ypey’ genoemd. Het park bestaat uit een historisch deel, aangelegd in de 19e eeuw. Hier vind je als bezoeker Villa Vijversburg, een grot, de blauwe koepel, een kluizenaarshut, een oranjerie, een volière, een rotstuin, een kruidentuin, het theehuis en een collectie beeldende kunst. In het nieuwere deel van het park vind je onder andere ‘het ooievaarsnest’, een plek waar de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger een kunstzinnig landschap heeft aangelegd. Hier kun je je fantasie de vrije loop laten; je vindt er onder andere hangmatten met een boekenmachine in de buurt, tunnels, diepe kuilen, een meertje met waterlelies enzovoort. Frijlân is misschien wel het leukste deel van het park. Een plek waar kinderen worden uitgedaagd om in contact te komen met de natuur, onder andere door een spannend waterlabyrinth. Ten slotte vind je in het park nog het deel ‘de dwaalster’. Een oppervlakte van 5 hectare dat duidelijk door de mens beïnvloed wordt.
Nationaal Park De Alde Feanen
Kan een natuurgebied ook een toeristische attractie zijn? Jazeker, want de veelzijdigheid van een Nationaal Park als De Alde Feanen biedt voor ieder wat wils. Je kunt er vogels spotten (misschien wel de zeearend!), kanovaren, rondvaarten doen, zeilen, survivallen, skûtsjesilen, fietsen, wandelen en nog veel meer. Aanrader is een bezoek aan het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Hier leer je alles over de geschiedenis van deze Friese volkssport.
Scherjon’s Klompenmakerij
Klompen van Scherjon uit Noardburgum zijn wereldwijd bekend. Zelfs in Afrika zijn er mensen die op ‘Scherjontsjes’ wandelen. In de werkplaats worden wekelijks nog honderden klompen vervaardigd, door inmiddels de zesde generatie. In het voormalige armenhuis (waarvan nog vele authentieke details zijn te zien) is tevens een klompenmuseum gevestigd.
Openluchtmuseum De Spitkeet
In Harkema is te zien hoe men in vroegere tijden in deze streek leefde. Armoedig, dat is het juiste woord ervoor. Het museum wordt gerund door een groot aantal vrijwilligers dat prachtige verhalen kan vertellen over hoe men rond 1900 leefde in deze regio. De ‘spitketen’, ‘wâldhúskes’ en de ‘mallemoune’ spreken enorm tot de verbeelding. Ook met kinderen is het leuk De Spitkeet te bezoeken. Voor de oudste generatie zal er hier en daar nog een blik van herkenning zijn, maar voor kinderen is het amper voor te stellen dat men vroeger zonder elektriciteit met negen broertjes en zusjes in dergelijke kleine huisjes woonde.
Nationaal Park Lauwersmeer
Naast Nationaal Park De Alde Feanen is ook Nationaal Park Lauwersmeer een aanrader om te bezoeken. Zeker voor de watersportliefhebber en de visser is dit Nationaal Park een aanrader. Een bezoek begint bij het activiteitencentrum, waar ook een huttenbouwbos te vinden is.
IJsfontein
In Dokkum is in het kader van het project 11 Fountains een heuse ijsfontein geplaatst. Deze sproeit geen water, maar verdampt water wat vervolgens op de fontein bevriest. Uniek in de wereld en zeker de moeite waard om te bekijken, maar ook zeker om even aan te voelen. Ga vervolgens gezellig shoppen in Dokkum of een terrasje pikken. Of doe een mooie stadswandeling!
Bonifatiuskapel
Geen lijstje met toeristische attracties in Friesland compleet zonder een kerk of een kapel natuurlijk. In Dokkum is de Bonifatiuskapel de grote aanrader. Oké, eerlijk is eerlijk, er zijn mooiere kerkgebouwen zoals de Grote- of Sint Martinuskerk aan de Markt in Dokkum, maar de Bonifatiuskapel is uniek vanwege zijn verhaal en de bijzondere locatie. De Bonifatiuskapel is gewijd aan de heilige Bonifatius, die in 754 na Christus in de buurt van Dokkum werd vermoord. Bij de Bonifatiuskapel is een bron te vinden, waar van oudsher geneeskrachtige werking aan toegeschreven wordt. In 1990 werd hier een baby op niet verklaarbare wijze genezen van kinkhoest. Sindsdien is de Bonifatiuskapel een plaats waar op jaarbasis duizenden pelgrims op af komen.
Bezoek je liever een evenement zoals de Gondelvaart op Wielen, een tentfeest of een festival? Kijk dan in onze evenementenkalender wat er zoal te doen is tijdens jullie dagje uit in Friesland! Via Slapen, eten, doen vind je gemakkelijk de leukste accommodaties, restaurants en activiteiten om jouw bezoek in Friesland compleet te maken.
Laat je ook inspireren door ons online magazine!