Ga naar inhoud
MAP
nl

Wandelen door historisch Dokkum

Als je druk bent kijk je vaak niet naar boven. Maar als je de tijd neemt, goed om je heen kijkt en ook vooral eens naar boven kijkt, dan zie je van alles. En kun je nog wel eens aangenaam verrast worden. Zo vergaat het mij ook wanneer ik in de binnenstad van historisch Dokkum ben.

Tijdens een vakantie in Fryslân kun je eigenlijk niet om deze historische elfstedenstad heen. Het is een kleine stad, maar groot genoeg om je te laten verrassen met wat je tegenkomt. Ik ben dan ook bewust zonder doel naar Dokkum gegaan, ben niet van plan om te gaan shoppen (al kan dat prima met al die leuke boetiekjes) en heb me van tevoren niet ingelezen over wat er hier allemaal te zien en te doen is.

Ik fiets onder de Woudpoortbrug door, de binnenstad in. Mijn fiets zet ik neer achter het beroemde leugenbankje. “Je mutte mar hoare wie ’t seit”, staat er in Oud-Dokkumers boven dit bankje, oftewel: je moet maar horen wie het zegt. Op deze plek werden talloze sterke verhalen verteld. Zowel door de zeevaarders uit vroegere tijden, als de senioren die tegenwoordig het bankje in beslag hebben genomen als hun vaste ontmoetingsplek.

Binnen de Bolwerken van historisch Dokkum

Nu ik binnen de historische Bolwerken ben, valt het me op hoeveel oude gebouwen hier nog staan. Er prijken jaartallen op gevels uit zowel de 18e als de 19e eeuw. Veel gebouwen hebben een woonfunctie, maar hoe verder je van de Bolwerken verwijderd bent, hoe meer boetiekjes, restaurantjes en lunchrooms je ontdekt.

Bij het oude stadhuis val ik met de neus in de boter. Er is net een koppel getrouwd en zij staan vrolijk te zwaaien vanaf het balkon naar hun familie, vrienden én onbekenden. ,,Je kunt er de klok op gelijk zetten”, vertelt een inwoner van Dokkum me. ,,In de lente en zomerperiode op vrijdagochtend en vrijdagmiddag is het bijna altijd raak. Als ik in de buurt ben neem ik altijd even een kijkje.”

Het oude stadhuis is een plaatje.

Het oude stadhuis is een plaatje. Bovenin een koepel bevindt zich het carillon met maar liefst 49 klokken. Een andere Dokkumer vertelt me dat er met regelmaat op gespeeld wordt door de stadsbeiaardier. Iedere vrijdagavond kun je hier zelfs een uur lang van genieten. Er wordt niet alleen maar klassieke muziek op gespeeld, maar je kunt ook verrast worden met een pop- of rocknummer.

IJsfontein op de Markt in Dokkum

Ik loop de Hoogstraat door, onderweg naar de Markt. Dit plein voor de Grote- of Sint Martinuskerk is de afgelopen jaren veel om te doen geweest, niet in de laatste plaats vanwege de plaatsing van de IJsfontein. Deze fontein, ontworpen door kunstenares Birthe Leemeijer, is geplaatst in het kader van het project ’11Fountains’ van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. Iedere Friese elfstedenstad plaatste een fontein die als een soort trekpleister voor toeristen zou moeten dienen. Hier was veel geld mee gemoeid, geld dat volgens veel Dokkumers beter aan andere zaken besteed had kunnen worden. Bovendien, zou zo’n fontein nou daadwerkelijk toeristen kunnen trekken?

Het antwoord daarop: Ja. Het kan wel. Ik zie een aantal fietstoeristen stoppen bij de fontein en er uitgebreid foto’s nemen. Met hun handen raken ze de fontein aan om te voelen of deze écht bevroren is. Het blijken Vlaamse toeristen, die tijdens hun fietsvakantie langs de Waddenkust ook Dokkum aandoen. Even verderop zit een groepje Duitse toeristen, en weer even verderop meen ik een Limburgs accent te bespeuren. Internationaal bezoek voor Dokkum dus.

Oude begraafplaats op de Bolwerken

Ik besluit mijn wandeltocht voort te zetten over de Bolwerken. Via het Noorderbolwerk en het Oosterbolwerk loop ik naar het Zuiderbolwerk, waar ik een heel oude begraafplaats aantref. Meer dan een paar scheefstaande grafzerken her en der verspreid over het terrein zijn het niet. Een aantal grafzerken is, aangedaan door de tijd, niet meer leesbaar. Op de één of andere manier intrigeert het. Het lijkt een vergeten stukje Dokkum, alhoewel het tegenwoordig goed onderhouden lijkt te worden.

Nog een klein eindje lopen over het Zuiderbolwerk voordat ik weer bij het leugenbankje ben. Vanaf het bolwerk kijk ik uit over het water, waar talloze boottoeristen aangemeerd zijn en op hun gemak een krantje zitten te lezen. Hier in Dokkum is van alles te beleven. Maar het hoeft niet. En dat laten deze toeristen heel goed zien.

Wil je nou ook de noordelijkste Elfstedenstad beleven, maar toch iets beter voorbereid op pad gaan? Via Slapen, eten, doen vind je gemakkelijk de leukste en mooiste accommodaties, restaurants en routes en activiteiten in Dokkum.

De genoemde bezienswaardigheden vind je hier:

  • Leugenbankje: Bij de Woudpoortbrug aan de Keppelstraat
  • Oude Stadhuis: De Zijl 2
  • IJsfontein: De Markt 28
  • Begraafplaats: ter hoogte van Zuiderbolwerk 117

Meer over de geschiedenis van Dokkum lees je hier.