Johannes de Doperkerk Raard
Raard
Op het terprestant vind je het middeleeuwse kerkje van Raard, ook wel de Johannes de Doperkerk. De zijkant van de woonheuvel is goed zichtbaar als je aan komt rijden.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Johannes de Doper kerk Raard
- Open popup met vergrote afbeelding Omgeving kerk Raard
Raard is ook weer zo'n typisch terpdorpje aan de noordkant van de provincie Friesland. De stokoude terp werd al enkele eeuwen voor de christelijke jaartelling bewoond.
Op het terprestant vind je het middeleeuwse kerkje van Raard, ook wel de Johannes de Doperkerk. De zijkant van de opgeworpen woonheuvel is goed zichtbaar als je aan komt rijden.
Deze kerk dateert uit de 13e eeuw en heeft een spitse toren uit latere tijden. De dikke, oude muren worden gesteund door steunberen. De kerk was oorspronkelijk eigendom van het machtige klooster Klaarkamp even verderop.
De Stichting Alde Fryske Tsjerken is eigenaar van het kerkje en sinds 2019 wordt de kerk gebruikt door een Leeuwarder kunstenaar. Paul Andringa maakt en exposeert hier zijn schilderwerk. Daartoe is het meeste meubilair uit het kerkje verwijderd. Het houten plafond van de kerk is in blauwe kleuren geschilderd met een gouden streep in het midden: dit symboliseert een kier naar de hemel.
Ook al telt het dorpje Raard maar iets meer dan 200 inwoners, er is ook nog een gereformeerde kerk aanwezig!
Leuk om op een dag eens verschillende van dit soort kleine dorpjes en oude kerkjes te bezoeken.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Johannes de Doperkerk Raard
De Buorren 89155 AN Raard Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Kloosterkapel Sibrandahûs
Kloosterkapel SibrandahûsPrachtig middeleeuws kerkje waarvan wordt beweerd dat het een uithof was van het voormalige klooster Claercamp. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.
Sibrandahûs -
Sint Petruskerk Jistrum
Sint Petruskerk JistrumHet bijzonder mooie kerkje dateert, gezien de kenmerken van de Romano-gotiek, uit de 13 e eeuw. De preekstoel en de kraak dateren uit de 17 e eeuw. He...
Jistrum -
Sint-Vituskerk Wyns
Sint-Vituskerk WynsOp een kleine terp, tussen de bomen, staat de Vituskerk van Wyns. De oranjerode pannen en de rode kloostermoppen maken het een kleurrijk bouwwerk. Die...
Wyns -
Sint-Gangulfuskerk Ee
Sint-Gangulfuskerk EeNiet helemaal duidelijk is aan wie de kerk van Ee gewijd is: of de heilige Gangulfus of de heilige abt Jarich.
Ee -
Sint-Ceciliakerk Oosternijkerk
Sint-Ceciliakerk OosternijkerkDe toren is flink ouder dan het kerkgebouw: twee eeuwen maar liefst. Van afstand lijkt de toren onversneden, maar de kloostermoppen vormen op tweederd...
Oosternijkerk -
Sint-Maartenkerk Hallum
Sint-Maartenkerk HallumDe kerk staat op een terp en wordt omringd door een verzorgd kerkhof met sfeervolle randbebouwing van eenvoudige woonhuizen.
Hallum -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Hervormde Kerk Oudwoude
Hervormde Kerk OudwoudeDeze kerk is gebouwd met materiaal van haar voorgangster. Kenmerkend gotisch zijn de eenmaal versneden steunberen met daartussen grote spitsboogvenste...
Oudwoude -
Kerk Augsbuurt
Kerk AugsbuurtMidden tussen de weilanden is het eenvoudig bakstenen kerkje van Augsbuurt te vinden, het is de vervanger van een eerdere kapel.
Augsbuurt -
Kerk Hegebeintum
Kerk HegebeintumDe terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig Romaans kerkje uit de 12e eeuw. Binnen hangt een rijke adellijke collectie rouwborden.
Hegebeintum
Routes in de buurt
-
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum -
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4
Dokkum-Ferwert | Klooster Claercamppad: etappe 4(21.3 km)Dokkum -
Hallumerhoek - Dokkum | Elfstedenpad: etappe 12
Hallumerhoek - Dokkum | Elfstedenpad: etappe 12(20.9 km)Hallum