Hunsingosluis
Zoutkamp
Tot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer.
Tot 1969 was hier op de dijk bij de Hunsingosluis de Lauwerszee te zien. Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en vanaf dat moment heette de zee het Lauwersmeer. Er was destijds veel tegenstand in Zoutkamp omdat vissers hun brood verdienden met vis en garnalen uit de Lauwerszee. De Hunsingosluis is nu een rijksmonument en is gebouwd in 1859. De Hunsingosluis is voltooid als afronding van de aanleg van het nieuw gegraven Hunsingokanaal. Het was een lang verwacht afwateringskanaal dat de afwatering van het achterland van Zoutkamp moest verbeteren. De aanleg werd mogelijk door de oprichting van het waterschap Hunsingo in 1852, waar de zijlvesten het Houwerzijlvest en het Schouwerzijlvest deel van gingen uitmaken. Door de nieuwe vaarverbinding verbeterde de economische positie dankzij de betere toegang voor het scheepvaartverkeer. In de volksmond wordt de sluis ook wel Hofmanssluis genoemd, naar sluismeester Hofman die daar vele jaren sluismeester was.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hét Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Dokkumer Bolwerken
Dokkumer BolwerkenDe beroemde bolwerken van Dokkum. Deze stadswallen vormden jaren geleden als verdedigingslinie voor de stad. Op zes punten bevinden zich bastions. Vanaf deze bolwerken heb je een prachtig uitzicht over de stad én de bijbehorende natuur.
Dokkum -
Voormalig zuivelfabriek Garyp
Voormalig zuivelfabriek GarypOp nr. 7 bevindt zich de voormalige directeurswoning uit 1915 van de Coöperatieve stoomzuivelfabriek 'De Eendracht'. De voormalige Coöperati...
Garyp -
Bonifatiuskapel
BonifatiuskapelAls zichtbaar herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius stierf, staat naast de Bonifatiusbron een 2,50 meter hoog Bonifatiusbeeld. Bij de bron als doel van pelgrimage is een kapel gebouwd van kloosterstenen.
Dokkum -
Kerkmuseum Jannum
Kerkmuseum JannumWil je in Middeleeuwse sferen komen? Bezoek dan het bijzondere kerkje op de terp van Jannum. Het lijkt wel of de tijd hier heel lang heeft stilgestaan.
Jannum -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Rinsma State
Rinsma StateEen voormalige state in Driesum. Het huis is niet toegankelijk, maar het landgoed wel!
Driezum -
Keerpunt Elfstedentocht
Keerpunt ElfstedentochtJe zit er zo op: de doorlopers daar op de kade in Dokkum bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht in Dokkum.
Dokkum -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum
Routes in de buurt
-
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen
Rondje Lauwersmeer Dokkumer Nieuwe Zijlen(43.0 km)Engwierum -
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1
Lauwersoog-Zoutkamp | Klooster Claercamppad: etappe 1(13.9 km)Lauwersoog -
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2
Zoutkamp-Kollumeroord | Klooster Claercamppad: etappe 2(17.5 km)Zoutkamp