Kerkhof Nicolaaskerk Blije
Blije
Tussen Stationsweg 3 en 4 kunt u het kerkhof bereiken waar een onbekende RAF vlieger is begraven. Op dinsdag 14 juli 1942 spoelde een onbekende Sergeant van de RAF (Engelse luchtmacht) aan op de kwelders bij Ferwert.
Neem alvast een kijkje
- Open popup met vergrote afbeelding Kerkhof Blije
- Open popup met vergrote afbeelding Kwelders bij Blija
- Open popup met vergrote afbeelding Kerkhof Blije
Ook leuk
-
Sint-Nicolaaskerk Blije
Sint-Nicolaaskerk BlijeAan het oostelijke galmgat in de toren kun je het zien: de toren en kerk zelf zijn niet even oud. De toren is meer dan 200 jaar ouder dan het kerkschip. Er is dan ook een duidelijk verschil in stijl: de toren is romaans en de kerk laatgotisch.
BlijeKerk
(dit verhaal hoort bij de route Noarderleech van de Strijd om de Wadden)Ā
Een onbekende RAF vlieger
Tussen Stationsweg 3 en 4 kunt u het kerkhof bereiken waar een onbekende RAF vlieger is begraven. Op dinsdag 14 juli 1942 spoelde een onbekende Sergeant van de RAF (Engelse luchtmacht) aan op de kwelders bij Ferwert. Het proces-verbaal van de veldwachter Leestma gaf aan dat hij naar schatting drie weken in zee had gelegen en dat hij geen identiteitsplaatje droeg. Verder wordt zijn kleding beschreven waarbij aangemerkt wordt dat de zolen van zijn laarzen verbrand waren.
Begraven in Blije
Hij was in het bezit van een gouden horloge, een portefeuille met Engelse ponden, een sigarettenetui en āaansteker. Een Duitse arts heeft sectie verricht om de identiteit vast te stellen en zijn bezittingen in beslag genomen. De begrafenis is zoals gebruikelijk aan de plaatselijke autoriteiten overgelaten. Er was een erewacht van de regionale Kommandantur aanwezig om hem met militaire eer te begraven. Hij is op donderdag 16 juli om 16.00 uur begraven op de begraafplaats te Blije in rij 23 graf 8, waar hij nu nog steeds ligt.
Gezien zijn kleding, plaats en tijd van aanspoelen, zou de onbekende Sergeant van Blije, de vermiste 37 jarige Gordon Lake uit hetzelfde toestel als de in Hallum begraven Stanners kunnen zijn. Waarschijnlijk zal deze onbekende geen naam krijgen en zal de naam van Sergeant Lake als vermiste op het paneel van Runnymede War Memorial blijven staan.
- KinderenJa
- GezinnenJa
- JongerenJa
- VolwassenenJa
- SeniorenJa
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint-Vituskerk Wyns
Sint-Vituskerk WynsOp een kleine terp, tussen de bomen, staat de Vituskerk van Wyns. De oranjerode pannen en de rode kloostermoppen maken het een kleurrijk bouwwerk. Die...
Wyns -
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug Gytsjerk
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug GytsjerkOver het riviertje De Murk bij Gytsjerk vind je de bekende Tegeltjesbrug, hƩt Elfstedenmonument van Friesland.
Gytsjerk -
Agneskerk EarnewĆ¢ld
Agneskerk EarnewĆ¢ldDe Agneskerk is een rijksmonument uit 1794 met een omlijste ingangspartij. De klok in deĀ toren is in 1500 gegoten door Geert van Wou. De fraai gesnede...
EarnewĆ¢ld -
Walburga Tsjerke Drogeham
Walburga Tsjerke DrogehamGeen terp maar een geest of gaast (een hoge zandrug) laat deze kerk boven het dorpssilhouet uitstijgen. De van oorsprong middeleeuwse kerk raakte in d...
Drogeham -
Sint Petruskerk Jouswier
Sint Petruskerk JouswierDe Hervormde kerk van Jouswier ligt op een terp in het prachtige uitgestrekte Noorden van Friesland. De kerk is gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers, en dat past goed bij de vroegere ligging aan de Waddenzee.
Jouswier -
Sint Vituskerk Wetsens
Sint Vituskerk WetsensWetsens was ooit de grootste terp van FryslĆ¢n, maar er is sinds 1892 nog maar een klein gedeelte van over. De opgang naar de kerk is door de afgravingen vrij steil geworden.Ā
WETSENS -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster MariĆ«ngaarde in het nabijgelegen Hallum.Ā Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Alexanderkerk Rinsumageast
Alexanderkerk RinsumageastAls enige kerk in Noord-Nederland heeft deze kerk een crypte. Deze bevindt zich onder het verhoogde koor en heeft kruisgewelven. De crypte was er waar...
Rinsumageast -
Dokkumer Bolwerken
Dokkumer BolwerkenDe beroemde bolwerken van Dokkum. Deze stadswallen vormden jaren geleden als verdedigingslinie voor de stad. Op zes punten bevinden zich bastions. Vanaf deze bolwerken heb je een prachtig uitzicht over de stad Ć©n de bijbehorende natuur.
Dokkum -
Hervormde Kerk Westergeest
Hervormde Kerk WestergeestEen imposante kerk uit ongeveer 1200. De gevels hebben veel nissen en vensters van allerlei vorm, en in het koor zijn een kleine hagioscoop en piscina...
Westergeest
Routes in de buurt
-
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1(20.7 km)HolwerdBroedseizoen: beperkt toegankelijk -
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst
Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst(12.5 km)Hegebeintum -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum -
Fietsroute langs prachtige Waddendorpjes
Fietsroute langs prachtige Waddendorpjes(36.4 km)STIENSBroedseizoen: beperkt toegankelijk