George Schenck van Toutenburg (1480-1540) sticht omstreeks 1525 de buitenplaats Toutenburg tussen de dorpen Ryptsjerk en Tytsjerk. Om gemakkelijk en snel te kunnen reizen tussen zijn landhuis en Leeuwarden, de zetel van zijn regering, laat hij tussen 1528 en 1531 een weg aanleggen; de Zwarte Weg genoemd. Het nog altijd bestaande kruispunt Zwartewegsend herinnert daar nog aan. Evenals Swarteweisein, de naam van de weg die vanaf de kruising naar Tytsjerk loopt.
George Schenck van Toutenburg is dan stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.
In 1830 wordt de Zwarteweg doorgetrokken als rijksweg naar Groningen. Hurdegaryp wordt dan een halteplaats van de postkoets.
Het officiële dorpswapen is dan ook een koperen posthoorn, op een roodzwart- rode achtergrond, verticaal gescheiden door twee dunne witte strepen. Omstreeks 1850 is de in 1830 aangelegde straatweg van Leeuwarden naar Groningen de enige verharde weg in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Hierdoor breidt zich de woningbouw van Hurdegaryp sterk uit in de vorm van rentenierswoningen, villa’s en herenboerderijen.
Door de aanleg van de spoorverbinding tussen Leeuwarden en Groningen in 1866, krijgt ook Hurdegaryp een halte en een station. Daardoor is de meest karakteristieke bebouwing in de kern van Hurdegaryp nu nog te zien langs de Rijksstraatweg en de Stationsweg.
De bijbehorende tuinen zijn in een aantal gevallen aangelegd naar een ontwerp van de bekende Hurdegariper tuinarchitect Gerrit Vlaskamp*).
Het zogenoemde Stationskwartier waar dit informatiepaneel is geplaatst is ook grotendeels geïnspireerd op de landschapsstijl die Vlaskamp in zijn tuinen en parken toepaste. Dit is o.a. te zien aan de vorm en het tracé van de spooronderdoorgang. Zijn originele handtekening - G(errit) L(ambertus) Vlaskamp - is op de beide zijwanden van het spoorviaduct geplaatst.
In 2020 is op verzoek van Vereniging Voor Dorpsbelangen Hurdegaryp het bloemenkunstwerk Wapen van Hurdegaryp aangelegd. Het is ontworpen en aangelegd door plaatselijk tuinontwerper Eliza Janse. Het bestaat uit ruim 800 bloembollen en vaste planten in de kleuren en de vorm van het dorpswapen wat in het voorjaar zichtbaar is als alle planten en bloembollen in volle bloei staan.
Het kunstwerk is aangelegd in het kader van het project Kansen in Kernen. KIK is een samenwerkingsverband tussen de Provinsje Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel en Dantumadiel, met o.a. als doelstelling de reconstructie van de Rijksstraatweg in Hurdegaryp.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Dorpswapen
kruising Stationskwartier/RijksstraatwegRijksstraatweg
9254 DE Hurdegaryp Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders Luden
Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders LudenHier is de thuisbasis van het Wadloopcentrum en de historische reddingboot Gebroeders Luden. Het Wadloopcentrum organiseert wandeltochten op het Wad, ook in samenwerking met de schippers van Silverwind en Noordster.
Lauwersoog -
Spoekeloantsje
SpoekeloantsjeTussen de Lange Geestlaan en de Grienewei loopt het Spoekeloantsje, een smal paadje langs de dykswâlen. Let eens op het verschil in begroeiing van de...
Eastermar -
Ooievaarsdorp
OoievaarsdorpOp deze locatie zijn verschillende ooievaarsnesten te vinden. Sinds de jaren 80 zijn hier ooievaars geherintroduceerd en is de populatie vergroot. Daa...
Earnewâld -
Achterweg
AchterwegDe Achterweg, een zandweg om het dorp, geeft de grens aan tussen de vroegere heide en de esgronden van Jistrum, waarop vroeger de akkers lagen.
Jistrum -
Bolsward (Boalsert)
Bolsward (Boalsert)Bolsward is qua Elfstedenbegrippen een grotere stad met diverse winkels, restaurants en mooie bezienswaardigheden.
Bolsward -
Miensker
MienskerVanaf de centrale loopt een oud pad in noordelijke richting met de naam Miensker. De oude Nederlandse naam is “Meenschar”. Hier bevonden zich vroeger...
Burgum -
Dokkum (Dokkum)
Dokkum (Dokkum)Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.
Dokkum -
Boerderij naast de kerk
Boerderij naast de kerkDe familie Looxma-Ypey koopt vele boerderijen en landerijen op in de omgeving van Ryptsjerk, waaronder de boerderij naast de kerk. Deze wordt in 1878 drastisch gerenoveerd naar – voor die tijd - moderne maatstaven.
Ryptsjerk -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Dykswâlen
DykswâlenEastermar en omgeving liggen midden in het nationaal landschap “De Noardlike Fryske Wâlden”. Kenmerkend voor dit landschap zijn de kleinschalige perce...
Eastermar
Routes in de buurt
-
Van station naar station: Hurdegaryp - Suwâld - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Suwâld - Leeuwarden(18.8 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden(12.7 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Tytsjerk - Leeuwarden(11.4 km)Hurdegaryp -
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden II
Van station naar station: Hurdegaryp - Feanwâlden II(10.3 km)Tytsjerk -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk -
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie
Hurdegaryp, Tytsjerk & Ryptsjerk: wandeling met variatie(8.0 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a
Landschapsvariatie door midden Fryslân - a(21.4 km)Hurdegaryp -
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp