Kerk Augsbuurt
Augsbuurt
Midden tussen de weilanden is het eenvoudig bakstenen kerkje van Augsbuurt te vinden, het is de vervanger van een eerdere kapel.
Neem alvast een kijkje
Helemaal in het noorden van Friesland, langs de trekvaart van Dokkum naar Stroobos, ligt het kleine buurtschap Augsbuurt.
Midden tussen de weilanden is het eenvoudig bakstenen kerkje van Augsbuurt te vinden, het is de vervanger van een eerdere kapel.
Deze 18e eeuwse kerk wordt vooral bezocht vanwege de bijzondere zeventiende eeuwse kansel en de prachtige rouwborden van de familie Van Scheltinga uit 1708 en 1712.
De kerk van Augsbuurt is de eerste kerk in Fryslân die wordt overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Dit was iets meer dan een jaar na de oprichting van de stichting in 1970.
Sinds augustus 2021 wordt de kerk beheerd door de familie S. Hoekstra uit Augsbuurt. De kerk kan worden gehuurd o.a. voor trouwerijen en begrafenissen.
Meer weten over de kerk? Klik dan hier
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Gedicht: Timen | Gerard de Jong
Accepteer cookies om deze content te zien.
Gedicht: Timen | Gerard de Jong
Hijum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Makkum
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Gerkesklooster - Burum - De Keegen | Rondjes om de kerken
Gerkesklooster - Burum - De Keegen | Rondjes om de kerken(18.7 km)Gerkesklooster -
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost
Fietsroute Smaak fan 'e Walden Damwâld - Buitenpost(37.1 km)Damwâld -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Buitenpost - Jistrum(29.0 km)Buitenpost