Wierum (Wierum)
Wierum
Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân waar 'de dyk it lân omklammet', ofwel waar de dijk het land omarmt.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
- Popup mit Bild öffnen Wierum kerk fotografie
- Popup mit Bild öffnen Wierum kerk
- Popup mit Bild öffnen Wierum dijk
Wierum is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân waar 'de dyk it lân omklammet', ofwel een plek waar de dijk het land omarmt.
Het dorp ligt pal aan de Waddenkust. De kerk - die oorspronkelijk middenin het dorp stond - lijkt zich tegen de dijk aan te vlijen, alsof de 12e eeuwse toren ondersteuning zoekt bij het waterwerk.
Zoals vele Friese terpdorpen is ook Wierum ontstaan doordat mensen een terp opwierpen om zich te beschermen tegen overstromingen. Je kunt nog goed zien dat de kerk op een verhoging staat. De gevaarlijke ligging van dit terpdorp direct aan de Waddenzee heeft ervoor gezorgd dat het noordoostelijke gedeelte van het dorp in zee verdween. Wat resteert is een fotogeniek plaatje.
De Wierumers leefden van de visserij: de mannen gingen met hun Wierumer Aeken de zee op, de vrouwen bleven aan wal om pieren te steken en het huishouden draaiende te houden. In het dorp staan nog enkele beelden ter nagedachtenis aan deze tijd. En 100 meter van de kust ligt een oud scheepswrak, dat bij laag water te zien is.
Op het kerkhof van de hervormde kerk van Wierum bevinden zich 3 graven van vliegers uit WO2. In het dorp is ook een Eben-Haëzer kerk te bezichtigen, waar tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden.
Fiets of wandel tijdens je verblijf in Friesland zeker even langs Wierum, een pittoresk dorpje aan de dijk, waar bovendien de wadlooptocht naar de onbewoonde Engelsmanplaat start.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Klein Veldlust
Klein VeldlustBoerderij Klein Veldlust, gebouwd in 1869, is onderdeel van het ontginningsproject van Nicolaas Ypeij. Ook hier heeft Age de eerste steen gelegd.
Noardburgum -
Zonnepark Garyp
Zonnepark GarypDit zonnepark is een initiatief van de inwoners van Garyp en in beheer van Enerzjy Koöperaasje Garyp (EKG). Hier zijn 27.000 zonnepanelen geplaatst op...
Garyp -
Dykswâlen
DykswâlenEastermar en omgeving liggen midden in het nationaal landschap “De Noardlike Fryske Wâlden”. Kenmerkend voor dit landschap zijn de kleinschalige perce...
Eastermar -
Naai-, brei- en bewaarschool
Naai-, brei- en bewaarschoolOp de arme heide gaan kinderen niet naar school. Daar komt verandering in als er een school wordt gesticht achter het armenhuis. Later volgt de Naai-, brei- en bewaarschool, waar meisjes leren handwerken en ook de kleuters een onderkomen krijgen.
Noardburgum -
Wânswert (Wanswerd)
Wânswert (Wanswerd)Een klein maar betoverend dorpje, omringd door groene weilanden en gelegen aan de rustige waterwegen, straalt een serene rust uit die bezoekers onmiddellijk omarmt.
Wânswert -
Kerk van Ryptsjerk
Kerk van RyptsjerkEind 18e eeuw wordt in Ryptsjerk een kerk gebouwd op dezelfde plaats waar al in 1540 een kerk stond. De familie Looxma-Ypeij heeft er een eigen familiebank. Na het overlijden van Baudina schenkt Age de kerk een orgel.
Ryptsjerk -
Voormalige directeurswoning vlasfabriek Mûnein
Voormalige directeurswoning vlasfabriek MûneinEen van de vele plekken in Hurdegaryp met een historisch verhaal
Hurdegaryp -
Oostersingel
OostersingelDit karakteristieke zandpad is grotendeels onverhard. De Oostersingel was vroeger een belangrijke verbinding tussen het Zwartkruis en het buurtschap K...
Noardburgum -
Voormalig klooster Tribus Montibus
Voormalig klooster Tribus MontibusNet over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Trimunt -
Ooievaarsdorp
OoievaarsdorpOp deze locatie zijn verschillende ooievaarsnesten te vinden. Sinds de jaren 80 zijn hier ooievaars geherintroduceerd en is de populatie vergroot. Daa...
Earnewâld
In der Nachbarschaft
-
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust
Eetbaar Fryslân: foodroute Lauwersmeer - Waddenkust(42.0 km)Engwierum -
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen