De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Leeuwarden
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
De doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer. Hij was de voorman van wat later de Doopsgezinden, Menisten, Mennonieten, of Mennonites genoemd worden.
In 1631 werd op die plaats - ondanks het verbod van de overheid - een houten gebouw gesticht: een vaste "vermaanplaats", zoals de berichten vermelden. Er kwam in 1680 een stenen gebouw voor in de plaats.
Een algehele verbouwing vond plaats in 1760, terwijl in 1850 de ruimte werd vergroot en vernieuwd. Restauraties en verbouwingen gingen tot in onze tijd door. Na de tijd van de vervolging en het martelaarschap volgde een tijd van gedoogde aanwezigheid. Pas na de Franse revolutie werden de Doopsgezinden gelijkberechtigde burgers.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier finden Sie De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
Menno SimonszpleinWirdumerdijk 18
Leeuwarden Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Petruskerk Wânswert
Petruskerk WânswertIn het stokoude terpenlandschap, dat al enkele eeuwen voor onze jaartelling ontstond, is deze kerk van Wânswert te vinden op een hoge terp. De oorspronkelijk Katholieke kerk is gewijd aan de heilige Petrus.
Wânswert -
Sloten (Sleat)
Sloten (Sleat)Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
Sloten -
Huis met de twintig kamertjes
Huis met de twintig kamertjesAan het einde van de 19e eeuw wordt het ‘huis met de twintig kamertjes’ gebouwd door het eerste bestuur van Stichting Op Toutenburg, op verzoek van erflater Age Looxma-Ypeij.
Tytsjerk -
Sint-Thomaskerk Waaxens
Sint-Thomaskerk WaaxensDe Thomaskerk staat op een hoge, scherp afgegraven terp. Het gebouw is van oorsprong twaalfde-eeuws maar is drie eeuwen later flink vernieuwd in gotis...
Waaxens -
Historische akkers Achterwei
Historische akkers AchterweiVanaf de Achterwei tussen ’t Heechsân en Leeuwarden heb je een prachtig uitzicht over het Burgumer Mar. Op de voorgrond is het oude systeem van akkert...
Eastermar -
Goddeloze brug
Goddeloze brugBrug bij het Goddeloze tolhuis over de Goddeloze Singel. Deze 3 eenheid speelt een grote rol in de spookverhalen van het gebied.
Broeksterwâld -
Mariakerk Bornwird
Mariakerk BornwirdDit kleine kerkje, gebouwd van groot formaat baksteen, heeft geen echte hoge kerktoren meer.
Bornwird -
Sint Catharinakerk Aalsum
Sint Catharinakerk AalsumIndrukwekkend is hoe hoog de Sint-Catharinakerk van Aalsum staat. De aan de heilige Catharina van Alexandrië gewijde kerk staat bovenop een hoog restant van de dorpsterp. Ooit was de terp vier hectare, maar een groot deel van de terp werd rond 1880 afgegraven.
Aalsum -
Wânswert (Wanswerd)
Wânswert (Wanswerd)Een klein maar betoverend dorpje, omringd door groene weilanden en gelegen aan de rustige waterwegen, straalt een serene rust uit die bezoekers onmiddellijk omarmt.
Wânswert -
Leeuwarden (Ljouwert)
Leeuwarden (Ljouwert)Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân. Een prachtige stad met veel historie die vroeger aan de Middelzee lag.
Leeuwarden
In der Nachbarschaft
-
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b
Landschapsvariatie door midden Fryslân - b(22.5 km)Hurdegaryp -
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6
Leeuwarden-Dokkum | Canadian Trail: etappe 6(38.5 km)Leeuwarden -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden
Van station naar station: Hurdegaryp - Wyns - Leeuwarden(23.8 km)Tytsjerk