Sjuxmastate
Waaxens
Alleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger de Sjuxmastate heeft gestaan.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Waar vroeger Sjuxmastate stond, bevindt zich nu een kop-hals-rompboerderij. Alleen het oude bakstenen poortgebouw en het door grachten omgeven terrein, verraad dat hier in Waaxens vroeger een mooie state moet hebben gestaan.
Al in 1751 werd deze state vervangen door een boerderij en de eigenaars, de familie Van Harinxma thoe Slooten, verhuisden naar de Tjessensstate. De boerderij werd vanaf toen verhuurd.
Het poortgebouw heeft een zadeldak en een alliantiewapen in de gevel van de toegangspoort. Aan de binnenkant zijn in de muren gibbengaten voor de duiven uitgespaard, zoals je dat vaak ziet in de poorten van Friese staten en stinzen.
Het terrein van de voormalige Sjuxmastate is helaas niet toegankelijk voor publiek.
- Afstand tot jouw locatie:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Lange Hoofd
Lange HoofdAan de overkant van de brug achter de dijk ligt het Lange Hoofd, de buitenhaven. De vissersboten moesten door de afsluiting van het Reitdiep in 1877 een nieuwe plek krijgen. Er werden twee havenhoofden neergezet. Aan het lange hoofd kon de vloot liggen.
Zoutkamp -
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
Wânswert -
Sint Vituskerk Feinsum
Sint Vituskerk FeinsumWaarschijnlijk is Feinsum ontstaan rond een buitenverblijf van klooster Mariëngaarde in het nabijgelegen Hallum. Al in de dertiende eeuw werd de huidige Sint Vituskerk op de terp van Feinsum als romaans kerkje gebouwd.
Feinsum -
Liudgerkerk Oldehove
Liudgerkerk OldehoveOorspronkelijk komt de kerk van Oldehove uit de dertiende eeuw, maar de toren werd pas in de vijftiende eeuw gebouwd. De kerk werd grondig verbouwd in 1664.
Oldehove -
Dobbepaarden fotokunstwerk
Dobbepaarden fotokunstwerkOntdek het liggende fotokunstwerk midden in de Ozingadobbe, de plek waar de paarden in 2006 ingesloten raakten.
Marrum -
Geologisch Monument Bouwepet
Geologisch Monument BouwepetGeologisch monument gemaakt van zwerfkeien uit de IJstijd.
Mûnein -
Bezoekerscentrum Aerden Plaats
Bezoekerscentrum Aerden PlaatsBezoek de Aerden Plaats en laat je verrassen! Maak kennis met de cultuurhistorie en de hedendaagse kunst van het Bildt!
Oudebildtzijl -
It Lytse Slot
It Lytse SlotBaron Hector Livius van Heemstra liet voor zijn moeder een klein slot bouwen, naast zijn eigen landgoed Fogelsanghstate.
Veenklooster -
Molen De Hoop Dokkum
Molen De Hoop DokkumDe Hoop is een windmolen uit 1849 in Dokkum. De molen staat op één van de Dokkumer bolwerken.
Dokkum -
Poepekrús
PoepekrúsIn de berm langs de Zomerweg staat het Poepekrús. Dit kruis herinnert aan de tragische dood van een Duitse “Poep” op deze plek. Het woord stamt af van...
Burgum
In der Nachbarschaft
-
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee
LF weekendtocht Friese kust en Lauwerszee(117.0 km)Dokkumer Nieuwe Zijlen -
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland
Foodroute Gezonde Grond in Noord Friesland(54.5 km)Dokkum -
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1
Holwerd-Blije | Klooster Claercamppad: rondwandeling 1(20.7 km)HolwerdBrutzeit: begrenzt zugänglich -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen