Rustpunt de Zomerschuur
Bergum
Damkalf en de Zomerschuur hebben smaak Eerlijk over eten, het is de missie van Annie van Dam. Op haar boerenerf aan de Zomerweg vind je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd. ‘Weet wat je eet’ is haar belangrijkste boodschap. E...
Damkalf en de Zomerschuur hebben smaak
Eerlijk over eten, het is de missie van Annie van Dam. Op haar boerenerf aan de Zomerweg vind je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd. ‘Weet wat je eet’ is haar belangrijkste boodschap.
Eten van eigen erf Wie over de Zomerweg fietst, kan de kleurrijke bloemenpluktuin van Annie van Dam niet missen. Haar boerenerf staat letterlijk in bloei, want overal vind je authentieke boerenproducten. Fruit in de boomgaard, groente in de tuin en kruiden in de kas. “Van oudsher vond je op het boerenerf alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd”, vertelt Annie. “Van vlees en kaas tot eigen eieren, groenten, kruiden en fruit. Je wist exact wat je at. Tegenwoordig hebben we als consument geen idee meer waar ons eten vandaan komt. Hoogtijd om daar verandering in te brengen."
Eerlijk vlees van Damkalf
Op haar boerenerf wil Annie mensen weer in contact brengen met eerlijk eten. Dat begint met de waarheid over ons vlees. “Wij verkopen ons eigen kalfsvlees van Damkalf. Eerlijk, ambachtelijk vlees van dieren van onze eigen boerderij. Daar zijn we trots op, dus dat laat ik graag aan mijn bezoekers zien.” Vanaf de vide aan de buitenzijde van de stal kunnen gasten letterlijk een kijkje nemen in het moderne verblijf, waar kalveren volop de ruimte hebben. “Ons kalfsvlees wordt klaargemaakt door een ambachtelijke slager in Dokkum. Eerlijker en malser kalfsvlees vind je niet.”
“Wij produceren eerlijk, ambachtelijk vlees van dieren van onze eigen boerderij”
De Zomerschuur Een deel van het eigen kalfsvlees verkoopt Annie zelf. In de grote Zomerschuur op haar erf vind je uitsluitend eerlijke boerenproducten. “Van vlees tot zelfgemaakte jam, compote, chutney of verse scharreleieren.” Daarnaast kun je te kust en te keur kiezen uit de heerlijkste streekproducten uit de omgeving. De Zomerschuur is iedere zaterdag open van 9.00 tot 15.00 uur. En voor wie niet zo lang kan wachten, heeft Annie een ingenieuze oplossing.
“Echte fijnproevers kiezen bewust voor eerlijke producten”
Puur uit de muur
Vorig jaar heeft Annie een boerderijautomaat geopend. Een muur vol koel- en vriesvakjes waar je dag en nacht pure producten kunt krijgen. Van haar eigen vlees tot gezellige bierkaasjes, een echte Friese wijn of kruiden voor een heerlijke likeur. “Echte fijnproevers die houden van koken weten me inmiddels te vinden.” Om ook onervaren thuiskoks op weg te helpen, organiseert Annie regelmatig workshops. “We maken er een gezellige dag van, die we samen aan de grote tafel afsluiten met een heerlijk diner. Geloof me: eerlijk koken kan iedereen.”
Eigenaar Annie van Dam Website www.zomerschuur.nl en www.damkalf.nl Bijzonder “Geloof me: eerlijk koken kan iedereen”
Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden
Nationaal Landschap Noardlike Fryske WâldenNoordoost Friesland -
Fusillade aan de Woudweg
Fusillade aan de Woudweg
De fusillade in Dokkum is de grootste fusillade geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog in Friesland. Een bloedig dieptepunt in de steeds hardere strijd tussen de Duitse bezetter en het verzet.
Het gaat om een wraakactie: drie dagen eerder overvalt het verzet bij het dorp De Valom een auto van de Sicherheitsdienst (SD) met daarin een belangrijke gevangene, in de hoop deze te bevrijden. Bij het vuurgevecht dat ontstaat komen een Duitse SD-er en zijn Belgische chauffeur om het leven.
Artur Albrecht, SD-chef in Friesland, is furieus en wil volgens een getuige Dokkum 'van de kaart van Nederland laten verdwijnen'. Zijn meerderen van de SD-Dienststelle in Groningen geven hem hier echter geen toestemming voor. In plaats daarvan worden twintig gevangenen uit gevangenissen in Friesland en Groningen gehaald en meegenomen naar een weiland aan de Woudweg in Dokkum.
De burgemeester van de stad is zelfs van huis gehaald om toe te kijken. De mannen moeten op een rij gaan liggen in de sneeuw. In groepjes van vijf worden ze naar voren geroepen. Dan klinken er schoten. De lichamen van de slachtoffers moeten een etmaal blijven liggen in de sneeuw, als afschrikwekkend voorbeeld voor de bevolking. De slachtoffers zijn Friezen en Groningers. Sommigen zijn actief in het verzet, anderen zijn Todeskandidaten.
Aan de Woudweg in Dokkum herinnert een monument aan het drama. Jaarlijks is er bij dit monument een kranslegging waarbij leerlingen van scholen in Dokkum worden betrokken.
Verschillende leden van het vuurpeloton worden na de oorlog berecht voor hun betrokkenheid bij de fusillade en krijgen de doodstraf. Zo ook Artur Albrecht. Hij wordt op 21 maart 1952 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Het is het laatste doodvonnis dat in Nederland wordt voltrokken.
Dokkum op de Dam
Enkele jaren later, op 4 mei 1956, onthult koningin Juliana het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het monument speelt een centrale rol bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei die ook altijd wordt bijgewoond door het staatshoofd.
In het monument zijn elf urnen opgenomen met daarin ‘in bloed gedrenkte aarde’. Aarde afkomstig van van strijd- en fusilladeplaatsen uit de elf provincies. Later is ook een 12e urn met aarde uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) toegevoegd.
Voor het vullen van de Friese urn is aarde gehaald uit de omgeving van Kornwerderzand, strijdtoneel in de meidagen van 1940. Ook is aarde gehaald van fusilladeplaatsen, waaronder de Woudweg in Dokkum en Dronrijp waar op 11 april 1945, een paar dagen voor de bevrijding nog dertien mensen zijn gefusilleerd.
Dokkum
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk(38.3 km)Burgum -
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1
Burgum – Quatrebras | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 1(9.5 km)Burgum