Pingo's
Burgum
In dit gebiedje liggen drie pingo’s. Eigenlijk is de juiste benaming pingoruïnes. Het zijn overblijfselen uit de ijstijd toen bevroren grondwater de bodem omhoog drukte. Daardoor ontstond een heuvel. Toen later dit bevroren grondwater ontdooide, gle...
Hier schon mal ein Vorgeschmack
In dit gebiedje liggen drie pingo’s. Eigenlijk is de juiste benaming pingoruïnes. Het zijn overblijfselen uit de ijstijd toen bevroren grondwater de bodem omhoog drukte. Daardoor ontstond een heuvel. Toen later dit bevroren grondwater ontdooide, gleed de grond van de ijsheuvel en bleven ronde meertjes achter met een natuurlijke grondwal er omheen. Een pingo lijkt veel op een gewone drinkpoel voor vee. Het verschil is te zien door de karakteristieke grondwal er omheen, maar vaak is deze afgegraven. In sommige moerassige pingo’s leeft de zeldzame waterspitsmuis.
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Gedicht: Timen | Gerard de Jong
Aktivieren Sie Cookies, um diesen Inhalt anzuzeigen.
Gedicht: Timen | Gerard de Jong
Hijum -
Oorlogsmonument Makkum
Oorlogsmonument Makkum
16 april was het grootste deel van Friesland bevrijd. Maar enkele belangrijke doelen van de Canadezen waren nog niet bereikt. Zij wilden zo snel mogelijk de Friese havens en de Kop van de Afsluitdijk op de Duitsers veroveren. Daarvoor moest nog wel hard worden gevochten. Zowel de havens als de Afsluitdijk werden door Duitse militairen gebruikt om te ontkomen naar Noord-Holland.
Net als elders in Friesland werden de Canadezen geholpen door verzetslieden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.). Bij Makkum vielen onder hen meerdere slachtoffers. Op 16 april kwamen Schelte Bruinsma en Simon Sipma om het leven doordat zij onder vuur werden genomen vanuit een boerderij waarin Duitse militairen verschanst zaten. De volgende dag probeerde een andere groep een brug onder Makkum te bezetten. De Duitsers kregen hen echter in de gaten en in het daaropvolgende vuurgevecht sneuvelden Rinnert Anema, Roelof van der Meer en Hendrik Postma. Makkum werd op 18 april bevrijd, en was daarmee een van de laatst bevrijde dorpen in Friesland.
Het monument aan de Buren in Makkum werd in 1952 onthuld ter herinnering aan de leden van de Binnenlandse Strijdkrachten die bij de bevrijdingsgevechten rond het dorp om het leven kwamen.
Makkum
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum
Eetbaar Fryslân: foodroute Leeuwarden - Burgum(39.0 km)Leeuwarden -
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar
Rondje Fryske Wâlden en het Burgumer Mar(46.4 km)Feanwâlden -
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk
Fietsroute Smaak fan 'e Wâlden Burgum - Aldtsjerk(38.3 km)Burgum